Συνεχίζεται το θρίλερ με τον ανεμβολίαστο Νόβακ Τζόκοβιτς: «Κόλλησε κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου» λένε οι δικηγόροι του (βίντεο)

Φιλοξενείται από την περασμένη Πέμπτη σε ξενοδοχείο παράτυπων μεταναστών στην Μελβούρνη

Το διπλωματικό θρίλερ Αυστραλίας - Σερβίας για την υπόθεση του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς ​συνεχίζεται με βολές και από τις δύο πλευρές. Οι δικηγόροι του Σέρβου τενίστα επιμένουν στο επιχείρημά του ότι ο Τζόκοβιτς νόσησε ξανά για δεύτερη φορά συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου και δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς φιλοξενείται από την περασμένη Πέμπτη σε ξενοδοχείο παράτυπων μεταναστών στην Μελβούρνη, όπου οδηγήθηκε μετά την άρνηση των ομοσπονδιακών αρχών της Αυστραλίας να του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα με ιατρική εξαίρεση.

 

 

 

 

Το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης αρνείται να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και μετέβη στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στο τουρνουά ΄΄Australian Open΄΄ έχοντας εξασφαλίσει βίζα βάσει ιατρικής εξαίρεσης διότι είχε νοσήσει. Οι συνοριακές αρχές έκριναν άκυρη την βίζα του και αποφάσισαν την απέλαση του. Ο Σέρβος αντισφαιριστής άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Μάλιστα το ενδιαφέρον γύρω από την εκδίκαση της έφεσης που έχει κάνει ο Τζόκοβιτς κατά της απέλασης του από την Αυστραλία είναι τεράστιο με αποτέλεσμα να μεταδοθεί ζωντανά, σύμφωνα ανακοίνωση έκανε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

 

 

«Ο Τζόκοβιτς νόσησε πριν ένα μήνα από κορωνοϊό, είχε άδεια να μπει στην Αυστραλία»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσβλήθηκε τον Δεκέμβριο από κορωνοϊό, αλλά δεν είχε συμπτώματα και είχε γραπτή άδεια από το τμήμα μετανάστευσης της Αυστραλίας προτού ταξιδέψει στη χώρα με ιατρική εξαίρεση από τους κανόνες εμβολιασμού της, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του σε έγγραφα που κατέθεσαν σήμερα στο δικαστήριο.

Ο Σέρβος Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, ο οποίος είναι υπό κράτηση, καθώς ακυρώθηκε η βίζα του κατά την άφιξή του στην Αυστραλία την Πέμπτη, βρέθηκε για πρώτη φορά θετικός σε τεστ στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του, 14 ημέρες μετά «δεν είχε πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα της COVID-19 τις τελευταίες 72 ώρες».

 

 

Τα έγγραφα προσθέτουν ότι την 1η Ιανουαρίου ο «Νόλε» έλαβε «ένα έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων (το οποίο) είπε στον κ. Τζόκοβιτς ότι "οι απαντήσεις του υποδεικνύουν ότι (πληροί) τις προϋποθέσεις για άφιξη χωρίς καραντίνα στην Αυστραλία"».

Ο 34χρονος «αστέρας» του τένις, που έχει επικρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αμφισβητεί την ακύρωση της βίζας του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας με την ελπίδα ότι θα κατακτήσει τον 21ο τίτλο του σε τουρνουά γκραν σλαμ στο Australian Open, το οποίο αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου.

«Αφού δεν μπορείτε να τον νικήσετε, τον θέσατε υπό κράτηση»

Αφού δεν μπορείτε να τον νικήσετε, τον θέσατε υπό κράτηση: αυτό πιστεύουν οι Σέρβοι, που παρακολουθούν με αγανάκτηση την περιπέτεια του συμπατριώτη τους Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά στο Βελιγράδι, μετά από έκκληση της οικογένειας του Σέρβου πρωταθλητή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

 

 

«Ο γιος μου είναι στη φυλακή εδώ και τρεις μέρες. Είναι ο καλύτερος αθλητής στον κόσμο. Κανένας νόμος σε αυτή τη χώρα δεν έχει παραβιαστεί», είπε ο πατέρας του Νόβακ, Σρντιάν Τζόκοβιτς, στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των Σέρβων, πριν επιτεθεί στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο απατεώνα» με λογοπαίγνιο, χρησιμοποιώντας το μικρό όνομα του Αυστραλού ηγέτη (σ.σ. «σκοτ» στα σερβικά σημαίνει απατεώνας).

 

 

Η κατάσταση του Τζόκοβιτς θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία σε μια μακρά λίστα ταπεινώσεων που στοχεύουν τη βαλκανική χώρα.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατήγγειλε ένα «πολιτικό κυνήγι μαγισσών» και ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που γιορτάζει σήμερα τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, διαβεβαίωσε τον Τζόκοβιτς σε μήνυμα του ότι εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο προσεύχονται γι' αυτόν.

 

 

Αισιόδοξη για την υπόθεση η πρωθυπουργός της Σερβίας

Αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης Τζόκοβιτς δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας 'Ανα Μπρνάμπιτς. «Σήμερα το πρωί επικοινώνησα τηλεφωνικά με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας. Υπάρχει ένας θετικός τόνος από την αυστραλιανή πλευρά. Δήλωσα ότι η σερβική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει κάθε εγγύηση για να επιτραπεί στον Νόβακ η είσοδος στην Αυστραλία», δήλωσε σε συνέντευξη της σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό η 'Ανα Μπρνάμπιτς.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι κατόπιν παρεμβάσεων από το Βελιγράδι παραδόθηκαν στον Τζόκοβιτς τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ένας φορητός υπολογιστής και κάρτες δεδομένων για να μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένεια του.

Η Ανα Μπρνάμπιτς ανέφερε επίσης ότι το αίτημα για διαμονή του Τζόκοβιτς σε ιδιωτική κατοικία δεν έγινε αποδεκτό και έτσι ο Σέρβος αντισφαιριστής θα παραμείνει στο ξενοδοχείο παράτυπων μεταναστών μέχρι την Δευτέρα που θα εκδικαστεί η έφεση του.

 

 

Σε αντίθεση με την πρωθυπουργό της Σερβίας, ο πρόεδρος της Βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς δεν φάνηκε και τόσο αισιόδοξος. «Νομίζω ότι δύσκολα η Αυστραλία θα κάνει σεβαστό οποιοδήποτε αίτημα της Σερβίας.

Εδώ πρόκειται για πολιτικοποίηση της υπόθεσης Τζόκοβιτς. Εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά ιατρική εξαίρεση για να επισκεφτούν κάποια χώρα. […] Είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτική εμπλοκή στην υπόθεση.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό το γεγονός θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μας με την Αυστραλία», επισήμανε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας(RTS). Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι ο Τζόκοβιτς είναι κάτοχος σερβικού διπλωματικού διαβατηρίου.

 

 

«Πόλεμος» για τον Τζόκοβιτς

Ο Ισπανός πρωταθλητής Ραφαέλ Ναδάλ είπε στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη ότι λυπάται για τον α Τζόκοβιτς, αλλά τόνισε ταυτόχρονα ότι «γνώριζε τις συνθήκες πριν από πολλούς μήνες».

 

 

 Ωστόσο, ο Αμερικανός τενίστας  Τένις Σάντγκεν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αντίθετος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, έστειλε την υποστήριξή του: «Νόβακ, μείνε δυνατός, φίλε», είπε ο Σάντγκρεν στο Reuters. «Ελπίζω να φύγεις από εκεί σύντομα».

 

 

 Η σύζυγος του Τζόκοβιτς, η Γελένα, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram με το ζευγάρι να είναι αγκαλιασμένο σε μια παραλία για να γιορτάσει τα  Χριστούγεννα, λέγοντας «ο μόνος νόμος που πρέπει να σεβόμαστε όλοι πέρα από κάθε σύνορο είναι η αγάπη και ο σεβασμός για έναν άλλο άνθρωπο».

 

 

 Η οικογένεια του Τζόκοβιτς πραγματοποίησε μια συναισθηματική συνέντευξη Τύπου στο εστιατόριό του στο Βελιγράδι την Πέμπτη, με τα εννέα προηγούμενα τρόπαια του Australian Open να εκτίθενται, πριν ακολουθήσει διαμαρτυρία μπροστά στο κοινοβούλιο. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την αυστραλιανή κυβέρνηση για παρενόχληση και δίωξη, ισχυρισμούς που απέρριψε η Καμπέρα.

Την ίδια ώρα στα social media το όνομα του αστέρα του τένις είναι μέσα στα πρώτα trends αυτές τις μέρες με αρκετούς χρήστες να κατακρίνουν την απόφαση της Αυστραλίας και άλλους να λένε μεταξύ άλλων ότι οι «κανόνες είναι κανόνες» «ανεξάρτητα από τους πόσους τίτλους έχει».

 

Ο Τζόκοβιτς βρεθεί σε ένα δικαστήριο την Δευτέρα, όταν ένας δικαστής θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει την πολυπλοκότητα του ομοσπονδιακού συστήματος της Αυστραλίας, βάσει του οποίου οι πολιτείες και οι περιοχές μπορούν να εκδίδουν εξαιρέσεις εμβολίων, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελέγχει τα διεθνή σύνορα και μπορεί να ασκήσει βέτο σε αυτές τις εξαιρέσεις. 

 Καθώς τα καθημερινά κρούσματα της Αυστραλίας έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, πιέζοντας τα νοσοκομεία και προκαλώντας ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η κυβέρνηση του Μόρισον και η κυβέρνηση της πολιτείας Βικτόρια, βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την ευθύνη για την κατάσταση.

 

 

 

 

 Ο Τζόκοβιτς είχε λάβει άδεια εισόδου στη Βικτώρια από την πολιτειακή κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την εξουσία να χορηγεί βίζα σε διεθνείς επισκέπτες. Ενώ ο λόγος της ιατρικής εξαίρεσης του δεν γνωστοποιήθηκε επίσημα, η εφημερίδα The Age ανέφερε ότι βασιζόταν στο ότι είχε προσβληθεί από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες.

 Κατά την άφιξή του στη Μελβούρνη το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο, αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Συνοριακής Δύναμης στο αεροδρόμιο είπαν ότι ο Τζόκοβιτς δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει τους λόγους για την απαλλαγή του.

 

 

 Ο Μόρισον είπε ότι η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας ενημερώθηκε πριν από εβδομάδες ότι μια πρόσφατη μόλυνση δεν πληρούσε τα κριτήρια εξαίρεσης, παρόλο που μια κυβερνητική ομάδα εργασίας που παρέχει καθοδήγηση για τέτοια θέματα είχε συστήσει ότι μια μόλυνση τους τελευταίους έξι μήνες θα πρέπει να είναι επαρκής για να πληροί τις προϋποθέσεις. 

Οι παράγοντες της ομοσπονδίας και οι αξιοματούχοι της Βικτώριας, δήλωσαν ότι ο Τζόκοβιτς δεν είχε λάβει προνομιακή μεταχείριση, προσθέτοντας ότι ήταν ανάμεσα σε «λίγες» εγκρίσεις για εξαιρέσεις σε μια ανώνυμη και ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης 26 αιτήσεων.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ