Τι είναι το body positivity που ακούμε τόσο συχνά; - στόχος να «πολεμήσει» τα μη ρεαλιστικά πρότυπα για το σώμα

Όλοι αξίζουμε να έχουμε μια θετική εικόνα για το σώμα μας

Ενώ το body positivity γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μπερδεύονται για το τί ακριβώς σημαίνει.

Το body positivity αναφέρεται στον ισχυρισμό, ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μια θετική εικόνα σώματος, ανεξάρτητα από το πώς η κοινωνία βλέπει το ιδανικό σώμα και την ιδανική εμφάνιση. Σημαίνει:

  • Να εκτιμάς το σώμα σου παρά τα ελαττώματά του.
  • Να αισθάνεσαι σίγουρη για αυτό.
  • Να αγαπάς τον εαυτό σου.
  • Να απολαμβάνεις το σώμα σου και να μην «χτυπάς» τον εαυτό σου για αλλαγές που συμβαίνουν φυσικά λόγω γήρανσης, εγκυμοσύνης ή επιλογών τρόπου ζωής.

Στόχοι.

Μερικοί από τους στόχους του κινήματος αυτού, είναι να αφυπνίσει τους ανθρώπους για τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία βλέπει το σώμα, να προωθήσει την αποδοχή όλων των τύπων σώματος, να βοηθήσει τους ανθρώπους να χτίσουν εμπιστοσύνη και αποδοχή για την εξωτερική τους εμφάνιση και να πολεμήσει τα μη ρεαλιστικά πρότυπα σώματος.

Στοχεύει επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν, πως τα μηνύματα που περνάνε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλουν στη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το σώμα τους, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνονται για το φαγητό, την άσκηση, τα ρούχα, την υγεία, την ταυτότητα και την αυτοφροντίδα.

Με την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης που έχουν αυτά τα μέσα, η ελπίδα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μια πιο υγιή και ρεαλιστική σχέση με το σώμα τους.

Όχι μόνο η εξωτερική εμφάνιση.

Το body positivity, δεν αφορά μόνο την αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία βλέπει τους ανθρώπους, με βάση το σώμα τους, αλλά αναγνωρίζει επίσης, ότι συχνά γίνονται κριτικές με βάση τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την αναπηρία.

Ιστορία.

Το body positivity έχει τις ρίζες του στο κίνημα αποδοχής του πάχους στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η αποδοχή του πάχους επικεντρώνεται στον τερματισμό της κουλτούρας του fat shaming, όπως αποκαλούνταν, δηλαδή του να ντρέπεται κάποιος επειδή είναι παχουλός και της διάκρισης εναντίον των ανθρώπων με βάση το σωματικό τους βάρος, γράφει η Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

Ο όρος body positivity εμφανίστηκε το 1996, όταν ένας ψυχοθεραπευτής και ένας ασθενής του, που είχε υποβληθεί σε θεραπεία για διατροφικές διαταραχές, ίδρυσαν έναν ιστότοπο που προσφέρει πόρους και εκπαιδευτικό υλικό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά με το σώμα τους.

Το κίνημα στη σημερινή του μορφή, άρχισε να εμφανίζεται γύρω στο 2012, εστιάζοντας αρχικά στην κατάρρευση μη ρεαλιστικών γυναικείων προτύπων ομορφιάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ