Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την συνταγή για ένα τέλειο πιάτο - Γεμιστή μπαλοτίνα κοτόπουλου και πλιγούρι

Μια υγιεινή συνταγή που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια! 

Συστατικά

Για το κοτόπουλο

600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, (3 τμχ.)

αλάτι

πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φέτες γαλοπούλα βραστή

20 γρ. σπανάκι baby

70 γρ. μοτσαρέλα

Για το πλιγούρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. πλιγούρι

200 γρ. νερό

2 κ.σ. δυόσμο

2 κ.σ. μαϊντανό

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

αλάτι

πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κοτόπουλο

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 λίτρα νερό. 
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
  • Ανοίγουμε με προσοχή τα φιλέτα του κοτόπουλου σε σχήμα πεταλούδας -σαν να τα φτιάχνουμε σνίτσελ- χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, ζητάμε από τον χασάπη να το κάνει.
  • Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα φιλέτα από τις δύο πλευρές.
  • Κόβουμε τις φέτες γαλοπούλας κατά μήκος και τις απλώνουμε πάνω στα φιλέτα του κοτόπουλου έτσι ώστε να καλύψουν την εσωτερική πλευρά του στήθους. 
  • Τοποθετούμε πάνω από τη γαλοπούλα το σπανάκι. 
  • Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες και την απλώνουμε πάνω από το σπανάκι. Προσοχή! Οι φέτες γαλοπούλας, το σπανάκι και η μοτσαρέλα, θα πρέπει να χωριστούν στα 3 και να μοιραστούν στα 3 στήθη κοτόπουλου για να δημιουργηθούν 3 μπαλοτίνες.
  • Τυλίγουμε με προσοχή το κάθε στήθος του κοτόπουλου σε κύλινδρο κρατώντας τη γέμιση καλά κλεισμένη. 
  • Κόβουμε ένα κομμάτι μεμβράνης και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. 
  • Βάζουμε στο κέντρο του το φιλέτο κοτόπουλου που έχουμε τυλίξει και ρολάρουμε τη μεμβράνη πολύ σφιχτά, σαν καραμέλα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν σφιχτό κύλινδρο. Προσέχουμε να αφαιρέσουμε όλο τον αέρα μέσα από το ρολό δημιουργώντας δύο σφιχτούς κόμπους στην άκρη της καραμέλας.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φιλέτα. 
  • Βυθίζουμε τις μπαλοτίνες στην κατσαρόλα με το νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 12-15 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε τις μπαλοτίνες από την κατσαρόλα, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο, και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε τις μπαλοτίνες από το μπολ, αφαιρούμε με προσοχή τη μεμβράνη, και τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο. 
  • Σοτάρουμε τις μπαλοτίνες στο τηγάνι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Αφαιρούμε τις μπαλοτίνες από το τηγάνι και τις κόβουμε σε φέτες.

Για το πλιγούρι

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το πλιγούρι στο τηγάνι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Καλύπτουμε το τηγάνι με καπάκι, το αφαιρούμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό από το πλιγούρι. 
  • Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το ξύσμα λεμονιού, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τις μπαλοτίνες.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ