Πέθανε στα 91 του ο Νίνο Τσερούτι, ο Ιταλός σχεδιαστής που έραψε το καλύτερο ανδρικό κοστούμι - ο Αρμάνι αποχαιρετά τον «δάσκαλο» του (φωτό & βίντεο)

«Ένας γίγαντας μεταξύ των Ιταλών επιχειρηματιών έφυγε»

Ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας Νίνο Τσερούτι πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του κλάδου της μόδας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Τσερούτι πέθανε σε νοσοκομείο της πόλης Βερτσέλι, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, στη βορειοδυτική Ιταλία, όπου βρισκόταν για μια επέμβαση στο ισχίο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera.

"Ένας γίγαντας μεταξύ των Ιταλών επιχειρηματιών έφυγε", αντέδρασε ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Γκιλμπέρτο Πιτσέτο.

DPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ Photo: JOERG CARSTENSEN

 

ΟΣερούτι ο οποίος έντυσε πολλούς σταρ του Χόλιγουντ στα χρόνια της ακμής του, εισήγαγε το "casual chic" στην ανδρική μόδα όταν δημιούργησε το πρώτο αποδομημένο σακάκι τη δεκαετία του 1970.

Ψηλός και αδύνατος, ο Σερούτι επέμενε πάντα να είναι ο πρώτος που θα δοκίμαζε τις δημιουργίες του. «Πάντα έντυνα το ίδιο άτομο - τον εαυτό μου», είχε πει κάποτε.

Τη δεκαετία του 1970 θεωρείτο μετρ της casual κομψότητας, αλλά ο ίδιος ένιωθε ότι ο όρος "κομψότητα" είχε "μια τρομερή γεύση του παλιού", προτιμώντας την έννοια του "στυλ". "Το να έχεις στυλ σημαίνει να συνδυάζεις πολιτισμό και τέχνη", σύμφωνα με τον Τσερούτι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gio Bonzon (@giobonzon)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toni Claro (@toniclaro)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @stuart.s.spencer

Γεννημένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1930 στη Μπιέλα, ο Τσερούτι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη φιλοσοφία σε ηλικία 20 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του Σίλβιο, για να αναλάβει το οικογενειακό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και έτσι να αφήσει το όνειρό του να γίνει δημοσιογράφος.

Τη δεκαετία του 1960, γνώρισε τον άγνωστο τότε Τζόρτζιο Αρμάνι, τέσσερα χρόνια νεότερό του, και τον προσέλαβε ως σχεδιαστή για την ανδρική μόδα.

Το δίδυμο, που επηρέασε σημαντικά τον κόσμο της μόδας, χώρισε μια δεκαετία αργότερα, μετά την απόφαση του Αρμάνι να ιδρύσει τον δικό του οίκο μόδας το 1975.

Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων του, ο Νίνο Τσερούτι, που τιμήθηκε με τη διάκριση του "Ιππότη της Εργασίας", ήταν επίσης ο επίσημος σχεδιαστής της ομάδας Ferrari στη Φόρμουλα 1.

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι μέσα από μια ανάρτησή του στο Instagram αποχαιρέτησε τον Ιταλό μόδιστρο: «Με μεγάλη λύπη μαθαίνω για τον θάνατο του Nino Cerruti. Αν και με τα χρόνια χάσαμε επαφή, πάντα τον θεωρούσα έναν από τους ανθρώπους που είχαν πραγματική και θετική επιρροή στη ζωή μου.

Ήταν αυτός που σφυρηλάτησε το γούστο μου για το soft tailoring και με δίδαξε τη σημασία ενός ολοκληρωμένου οράματος, ως σχεδιαστής και ως επιχειρηματίας. Ο Il Signor Nino είχε ένα κοφτερό βλέμμα, ήταν ειλικρινά περίεργος και τολμηρός. Θα μας λείψει πολύ ο τζέντλεμαν τρόπος του, να είναι έγκυρος και μάλιστα αυταρχικός».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ