Εκτός Australian Open ο Τζόκοβιτς: Έχασε την δίκη και απελαύνεται από την Αυστραλία - «είμαι απογοητευμένος» (φωτό & βίντεο)

Το δικαστήριο ακύρωσε την βίζα του

Με απόφασή του το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας ακύρωσε την βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, οπότε ο Σέρβος τενίστας δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο Australian Open και θ'΄ απελαθεί από την χώρα.

Η απόφαση των τριών δικαστών ήταν ομόφωνη κι ως εκ τούτου ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου δεν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον 21ο τίτλο Grand Slam στην καριέρα του.

Πλέον, μετά την εξέλιξη αυτή, ο «Νολε» δεν έχει το δικαίωμα νέας έφεσης και θα πρέπει να μπει στο αεροπλάνο επιστροφής στην πατρίδα του. Ήδη, οι αρχές της χώρας είχαν ακυρώσει την βίζα του, λόγω του ότι δεν είχε εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ο 34χρονος αθλητής προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής, αλλά δεν δικαιώθηκε τελικά και θ΄ απελαθεί από την «χώρα των καγκουρό».

Οι τελευταίες ελπίδες του νο1 της παγκόσμιας κατάταξης για να συμμετάσχει στο πρώτο Major του 2022 τερματίστηκαν το πρωί της Κυριακής στις 9 (ώρα Ελλάδας). Το Δικαστήριο έδωσε τέλος σε μία υπόθεση που έχει απασχολήσει την χώρα, αλλά και την κοινή γνώμη, τις τελευταίες 10 ημέρες.

Το πάνελ των τριών δικαστών αποδέχθηκε τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία η συνεχιζόμενη παρουσία του Τζόκοβιτς κινδύνευε να πυροδοτήσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα στη διάρκεια της χειρότερης φάσης που βρίσκεται η πανδημία στην Αυστραλία, από τότε που εμφανίστηκε.

Μία ιατρική εξαίρεση που επέτρεψε στον Σέρβο να εισέλθει στην Αυστραλία χωρίς να έχει εμβολιαστεί «πυροδότησε», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την οργή στην Αυστραλία και έγινε πολιτικό ζήτημα για τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ο οποίος πρέπει να προκηρύξει ομοσπονδιακές εκλογές πριν από τον Μάιο.

Η δήλωση του Νόβακ Τζόκοβιτς 

«Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του Δικαστηρίου. Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα ​​από αυτό.

Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του Υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open.

Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα.

Νιώθω άβολα που ήμουν το επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ.

Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ό,τι καλύτερο για το τουρνουά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους φιλάθλους και τους Σέρβους συμπολίτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας. Ήσασταν όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα».

«Η απόφαση βασίστηκε στη νομιμότητα»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πρόκειται ν΄ απελαθεί από την Αυστραλία, αφού το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο απέρριψε το πρωί της Κυριακής (16/01) την έφεσή του κατά της ακύρωσης της βίζας του από την κυβέρνηση της χώρας, με το σκεπτικό ότι η απόφασή του να μην εμβολιαστεί ενέχει κίνδυνο για τους πολίτες.

Ο Τζόκοβιτς είχε κάνει έκκληση για τη χρήση "διακριτικών εξουσιών" από τον υπουργό μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, για την ακύρωση της βίζας του με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τη δημόσια υγεία, επειδή η παρουσία του θα ενθάρρυνε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα εν μέσω της χειρότερης επιδημίας του ιού στην Αυστραλία.

Ο ανώτατος δικαστής, Τζέιμς Άλσοπ, είπε ότι η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου βασίζεται στη νομιμότητα και τη νομιμότητα της απόφασης του υπουργού μετανάστευσης, στο πλαίσιο των τριών λόγων προσφυγής που κατέθεσε η πλευρά ομάδα του Τζόκοβιτς.

«Δεν είναι μέρος της λειτουργίας του δικαστηρίου να αποφασίζει για την ουσία ή τη σοφία της απόφασης», είπε ο Άλσοπ, προσθέτοντας ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη μεταξύ των τριών δικαστών. Το πλήρες σκεπτικό της θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ετυμηγορία φέρνει στο αποκορύφωμα του ένα «θρίλερ» 10 ημερών στη διάρκεια του οποίου τέθηκε υπό κράτηση ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου από τις μεταναστευτικές αρχές, αφέθηκε ελεύθερος και στη συνέχεια κρατήθηκε εκ νέου ενόψει του Australian Open που ξεκινά τη Δευτέρα (17/01).

Ο Σέρβος πρωταθλητής συνοδεύτηκε στο γραφείο του δικηγόρου του από στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης για να παραστεί στην διαδικτυακή ακρόαση του δικαστηρίου το πρωί της Κυριακής (16/01), αφού πέρασε το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών.

Είχε λάβει βίζα για να εισέλθει στην Αυστραλία, ενώ είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, αφού παρείχε τα έγγραφα μίας ιατρικής εξαίρεσης από τις απαιτήσεις εμβολιασμού της Αυστραλίας για να παίξει στο τουρνουά.

Αυτή η εξαίρεση προκάλεσε «έκρηξη» στην Αυστραλία, η οποία έχει υποστεί μερικά από τα πιο σκληρά λοκντάουν στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, όπου πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι η πρόσφατη μόλυνση του «Νολε» από μόνη της δεν πληρούσε τα πρότυπα για εξαίρεση.

Κυριαρχώντας στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως για περισσότερο από μια εβδομάδα, το θέμα της βίζας του Τζόκοβιτς πυροδότησε την έντονη συζήτηση για τα δικαιώματα όλων εκείνων που επιλέγουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν ισχυρότερα μέτρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους από την πανδημία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ