Θα είναι η Ρομπέρτα Mετσόλα η νέα Πρόεδρος της Ευρωβουλής; Η τρίτη γυναίκα επικεφαλής μετά τις αείμνηστες Σιμόν Βειλ & Νικόλ Φονταιν (φωτο)

Ψηφοφορία σήμερα για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου... 

Ξεκινά σήμερα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, «φαβορί» θεωρείται η 43χρονη Μαλτέζα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και πρώτη αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα. Η Ρ. Μετσόλα εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013.

 

 

 

 

Ωστόσο, δε θεωρείται δεδομένο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει όλες τις ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους), από τον πρώτο γύρο. «Αχίλλειος πτέρνα» της Μετσόλα θεωρείται η μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα η γνωστή αντίθεσή της στην άμβλωση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να παραβλέψουν κάποιοι κεντρώοι και αριστεροί ευρωβουλευτές.

 

 

 

 

 

 

Βασική αντίπαλος για την κούρσα της Μετσόλα στην προεδρία του ΕΚ, θεωρείται η υποψήφια των Πρασίνων, η Σουηδή ευρωβουλευτής, 'Αλις Μπαχ Κούνκε, πρώην υπουργός πολιτισμού, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πρώην τηλεοπτικό πρόσωπο στη χώρα της.

Υποψήφια για την προεδρία του ΕΚ, είναι ακόμα μία γυναίκα, από το κόμμα της Αριστεράς (GUE), η Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο. Ο τέταρτος υποψήφιος έρχεται από το κόμμα των Συντηρητικών (ECR), ο Πολωνός, Κόσμα Ζλοτόβσκι.

Ποια είναι η Ρομπέρτα Μετσόλα

Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, του Λούκα, του Άλεκ, του Μαρκ και του Κρίστιαν. Ο μεγαλύτερος είναι 14 ετών και ο μικρότερος τεσσάρων.

 

 

Η Μετσόλα έχει πάθος με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τα οποία, όπως λέει κληρονόμησε από τον παππού της που ήταν σεφ στο Βασιλικό Ναυτικό. Όταν η Ρομπέρτα έγινε δικηγόρος και ειδικεύτηκε στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ήξερε ότι αυτό θα ήταν το μέλλον της.

 

 

Οι γονείς της , όπως λέει, της έμαθαν ότι δεν έχει νόημα να παραπονιέται αν δεν προσπαθεί να αλλάξει αυτό που την ενοχλεί. «Υπάρχουν πάρα πολλοί "κριτικοί της πολυθρόνας" στην κοινωνία μας. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι αυτοί που θα υποστηρίξουν τις αλλαγές που θέλουμε», όπως έχει πει σε παλαιότερες συνεντεύξεις της.

Τελετή μνήμης για τον Σασόλι στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές τίμησαν χθες τον πρόεδρο Νταβίντ Σασόλι, κατά τη διάρκεια της έναρξης της Συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Μετσόλα: «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη»

Κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής, η ασκούσα χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα είπε: «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, η δημοκρατία έχασε έναν υπερασπιστή της, και όλοι χάσαμε έναν φίλο που γνώριζε πάντα πώς να μετουσιώσει τις αξίες που πίστευε σε δράση.»

Τόνισε τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Σασόλι: «αγωνίστηκε να παραμείνει το Κοινοβούλιο ενεργό κατά τους πλέον κρίσιμους μήνες της πανδημίας και μας έδωσε τη δυνατότητα να υιοθετήσουμε σημαντικές νομοθετικές δέσμες που χρειάζονταν η Ευρώπη και οι πολίτες της».

«Η κοινοβουλευτική συνέλευση αυτή θα τιμήσει το έργο σας και την κληρονομιά σας», κατέληξε η Μετσόλα

Λέτα: Ο Νταβίντ προσπαθούσε να ανοίξει πόρτες για τους πολίτες στην ΕΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ευρωβουλευτής Ενρίκο Λέτα, στενός φίλος του Σασόλι, δήλωσε στον επικήδειό του ότι «η Ευρώπη δεν ήταν απλώς οδηγίες, θεσμικά όργανα και ακρωνύμια. Όχι. Η Ευρώπη ήταν πρωτίστως ο λαός της, οι ψυχές της, η καρδιά της. Ακριβώς όπως κρατούσε ανοικτές τις πόρτες αυτού του Κοινοβουλίου, ο Νταβίντ προσπαθούσε να ανοίξει πόρτες για τους πολίτες σε ολόκληρη την ήπειρό μας.»

«Η κοινή συνισταμένη όλων των αγώνων του είναι σαφής: η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση αξιών», δήλωσε ο Λέτα, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας σου Ντανίντ για τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας. [...] Θα συνεχίσουμε το έργο σου. Οι μάχες σου θα συνεχίσουν να είναι οι μάχες μας. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ», είπε.

Φον ντερ Λάιεν: «Το λευκό τριαντάφυλλο σήμαινε πολλά για τον Νταβίντ»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ανέφερε στην ομιλία της το εξής: «Το λευκό τριαντάφυλλο σήμαινε πολλά για τον Νταβίντ. Ως νεαρός φοιτητής στη Ρώμη, ηγήθηκε μιας ομάδας νέων που ονομαζόταν "La Rosa Bianca" (το Λευκό Τριαντάφυλλο), στη μνήμη των γενναίων νέων Γερμανών που πολέμησαν εναντίον των Ναζί. Άνθρωποι σαν αυτούς ήταν πρότυπα για τον Νταβίντ Μαρία Σασόλι»

Η διαδικασία

Οι υποψήφιοι συνήθως προτείνονται από τις πολιτικές ομάδες. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοορία, δηλαδή το 50% συν μία ψήφο. Για να φτάσει ένας υποψήφιος στον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, είναι δυνατοί έως τέσσερις γύροι. Εάν, μετά τον τρίτο γύρο, δεν υπάρχει ένδειξη απόλυτης πλειοψηφίας, μόνο τα δύο μέλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων παραμένουν στη διαμάχη.

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και λόγω της πανδημίας θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας πραγματοποιείται στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 12:00.

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), στις 17:30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 19:30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος.

Θα ακολουθήσει η εκλογή των 14 αντιπροέδρων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης θα είναι και πάλι υποψήφιος με το κόμμα της Αριστεράς, ενώ υποψήφια θα είναι και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, με τους Σοσιαλιστές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ