Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Αλέκο Φασιανό - σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον εμβληματικό ζωγράφο (φωτό & βίντεο)

Στο Κοιμητήριο Παπάγου

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο Αλέκο Φασιανό. Φίλοι, συγγενείς, καλλιτέχνες, πολιτικοί, αλλά και απλώς κόσμος αποχαιρέτησαν στο Κοιμητήριο Παπάγου, τον εμβληματικό ζωγράφο που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Η σορός του έφτασε στο Κοιμητήριο λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης με τον κόσμο να χειροκροτά τον μεγάλο εικαστικό. Η σύζυγός του Μαρίζα Φασιανού δήλωσε φανερά συγκινημένη πώς «έχουμε λάβει απίστευτη αγάπη, σεβασμό, μια γλυκύτητα και τρυφερότητα από τα μηνύματα του κόσμου και αυτό μας κάνει καλό αυτές τις δύσκολες ώρες». Η σύζυγος του ζωράφου βρέθηκε στο Κοιμητήριο μαζί με τα παιδιά τους Νίκο και Βικτώρια Φασιανού.

«Αυτή η ανέλπιστη αγάπη του κόσμου για τον Αλέκο Φασιανό είναι απόδειξη ότι παρά τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, διατηρούμε μέσα μας καλά συναισθήματα» είπε επίσης συγκινημένη η Μαρίζα Φασιανού στο προαύλιο του κοιμητηρίου, εκφράζοντας δημόσια ευχαριστίες για τους ανθρώπους απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης που εκδήλωσαν αυτές τις μέρες τη συμπαράσταση τους στην ίδια και τα παιδιά τους για την απώλεια.

«Δεν θα μιλήσω για τα τετριμμένα, δεν θα μιλήσω για την απώλεια, θα μιλήσω για όσα πρέσβευε» είπε χθες μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ, η Μαρίζα Φασιανού.

Αναφέρθηκε στην πίστη που είχε στις νέες γενιές και την επιθυμία του να τις βλέπει να εξελίσσονται, αλλά και  στην αισιοδοξία που τον διακατείχε και την ανάγκη του να μοιράζει απλόχερα τη χαρά στους συνανθρώπους του, μέσα από τα έργα του.

 

“Πλησίασε τους απλούς ανθρώπους, τους οποίου σεβόταν βαθύτατα όπως και τον απλό εργαζόμενο” είπε η Μαρίζα Φασιανού. Η σημερινή ημέρα είναι γι΄αυτή και την οικογένειά της μια ημέρα τεράστιου πένθους αλλά και “μια πνευματική ημέρα”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Αποτελεί για την οικογένεια Φασιανού μια μέρα ενδοσκόπησης και μπορεί να έφυγε από τη ζωή ο Αλέκος, αλλά μέσα από τα έργα του και την προσωπικότητά του, ο Αλέκος θα ζει αιώνια, γιατί δεν είναι ύλη αλλά είναι πνεύμα”

 

Στο τελευταίο κατευόδιο του ακούραστου ζωγράφου, χαράκτη, ποιητή Αλέκου Φασιανού παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος (η αίθουσα που φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Παπάγου-Χολαργού στο Δημαρχιακό Μέγαρο, πήρε το όνομά του, μετά από πρόταση του), ο Βασίλης Θεοχαράκης, ο Θανάσης Καστανιώτης, ο Λάκης Παπαστάθης, η Φοίβη Αγγελοπούλου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας, φίλοι του από την Τζιά κ.ά.

«Ο Αλέκος Φασιανός υπήρξε ένας μεγάλος ζωγράφος με παιδική ψυχή» είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης όταν ρωτήθηκε στην κηδεία από τους δημοσιογράφους αλλά και επειδή το ντοκιμαντέρ του για τον Αλέκο Φασιανό που είχε σκηνοθετήσει στην τηλεοπτική εκπομπή Παρασκήνιο έγραψε ιστορία:

«Η πρώτη επίσκεψη του Αλέκου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, φοιτητής ακόμα στη Σχολή Καλών Τεχνών, τον οδήγησε στις αρχαίες μορφές τις οποίες όλη του τη ζωή προσπάθησε να τις ζωγραφίσει δίνοντας τους την όψη σύγχρονων Ελλήνων.

 

 

Είναι το μοτίβο της ζωγραφικής του, ιδίως από τα αρχαία αγγεία, που τον έκανε διάσημο σ΄όλο τον κόσμο» είπε ο Λάκης Παπαστάθης και προσέθεσε: «Βλέπω τους φίλους του. Ήμασταν πολλοί φίλοι του Αλέκου. Κι όλοι μαζί με μια φωνή τού λέμε: ΑΘΑΝΑΤΟΣ».

Ανάμεσα στους νεότερους φίλους του καλλιτέχνη ο κριτικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος έχει επιμεληθεί δώδεκα -από τις αμέτρητες- εκθέσεις του Αλέκου Φασιανού, έδωσε το ”παρών” στο κατευόδιο του Αλέκου Φασιανού, ενός «ανεξάντλητου ζωγράφου με οικουμενική αποδοχή, ενός εξίσου σπουδαίου χαράκτη αφού 500 σειρές χαρακτικών του ορίζουν αυτή την εξελικτική του περιπέτεια, σφραγισμένη με επιτυχίες». «Το έργο του Φασιανού», όπως είπε ο Τάκης Μαυρωτάς «αποτυπώνει την ιερότητα της καθημερινότητας».

Δείτε επίσης: Ο Κώστας Γαβράς αποχαιρετά τον Αλέκο Φασιανό: «Θα παραμείνει ο φωτεινός φίλος που του άρεσε να μας καλεί σε μια παρθένα παραλία»

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο Αλέκο Φασιανό και το έργο του

Ο Αλέκος Φασιανός, θα μπορούσε να θεωρηθεί επίγονος της γενιάς του ’30, επισήμαιναν οι επιμελήτριες μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του ζωγράφου, που είχε τιτλοφορηθεί «Μυθολογίες του καθημερινού» και είχε οργανωθεί το 2004 στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πυξίδα του έργου του: «ο κυρίαρχος μύθος της ‘ελληνικότητας’», της πίστης στις αιώνιες ελληνικές αξίες, «τις μόνες που, σύμφωνα με την ιδεολογία της περιώνυμης γενιάς, παρείχαν εχέγγυα αυθεντικότητας και ιθαγένειας στην δημιουργία ενός Έλληνα καλλιτέχνη.

Photo: Eurokinissi

Photo: Eurokinissi

Τα παιδικά του χρόνια στην Πλάκα, στη σκιά της Ακρόπολης, η φιλόλογος μητέρα του και η θητεία του στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών πρέπει να λειτούργησαν σαν καταλύτες, επιταχύνοντας αυτό τον προσανατολισμό», παρατηρούσαν οι ιστορικοί τέχνης Έφη Αγαθονίκου και Άρτεμις Ζερβού στην αναδρομική έκθεση εκείνη.

Ο χρωματικός καμβάς του Φασιανού, οι ρίζες του στην παραδοσιακή τέχνη, έκαναν τον ζωγράφο λαοφιλή, ανυψώνοντας το εικαστικό του ιδίωμα σε εξέχουσα θέση.

Το όραμα του Αλέκου Φασιανού να στεγάσει το έργο του σε μουσείο στο πατρικό του σπίτι, στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης, στη συμβολή των οδών Ν. Μεταξά και Χίου, έγινε πραγματικότητα «δια χειρός» του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: Eurokinissi

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δυο φίλοι συνεργάστηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αναδημιουργία της αθηναϊκής πολυκατοικίας του ’70 και οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του ’90.Ολοκληρώθηκαν το 1995. Το κτίριο λειτούργησε ως χώρος-εκθετήριο έργων του καλλιτέχνη, όπου κατά καιρούς ο Αλέκος Φασιανός έδινε διαλέξεις.

Η κόρη του ζωγράφου, Βικτώρια Φασιανού, δίνει νέα πνοή στο αρχιτεκτόνημα ώστε να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο προοριζόταν το κτίριο και να εγκαινιαστεί εντός 2022.

Πέρα από τις τοιχογραφίες και τις εικαστικές παρεμβάσεις του Αλέκου Φασιανού στο κτίριο, το μουσείο έχει στόχο να παρουσιάσει σταδιακά όλες τις εικαστικές περιόδους του καλλιτέχνη, από το 1959 έως το 2019, στο σύνολο του έργου του και με τον τρόπο που αυτό εκφράστηκε σε όλους τους τομείς που καταπιάστηκε ο Αλέκος Φασιανός: θέατρο, εικονογράφηση βιβλίων, κεραμεική τέχνη...

Δείτε όλες τις φωτογαρφίες από την κηδεία στο κεντρικό SLIDESHOW

*Φωτογραφίες σε κείμενο και slider: EUROKINISSI & NDP

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ