Πέθανε στα 73 του ο θρύλος της μόδας Thierry Mugler: Ο Γάλλος σχεδιαστής έντυσε τον David Bowie, την Lady Gaga, την Beyonce (φωτό & βίντεο)

Ένας πρωτοπόρος του χώρου

Ο Γάλλος δημιουργός Thierry Mugler, ο οποίος μεσουράνησε στον κόσμο της μόδας τα χρόνια του 1980, απεβίωσε χθες Κυριακή στα 73 του χρόνια από «φυσικά» αίτια, ενημέρωσε ο πράκτοράς του, ο Ζαν-Μπατίστ Ρουζό, το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Με απέραντη θλίψη πρέπει να σας ενημερώσουμε για τον θάνατο του Manfred Thierry Mugler, ο οποίος επήλθε την Κυριακή 23η Ιανουαρίου 2022», ανέφερε ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Γάλλου μόδιστρου στο Instagram.

Διάσημα πρόσωπα από τον χώρο της μόδας, του θεάματος και όχι μόνο αποχαιρετούν τον Γάλλο δημιουργό με αναρτήσεις τους στα social media. «Μου λείπεις Thierry Mugler. Αυτή ήταν μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μας» έγραψε η Diana Ross στο Twitter.

Για «άλλο ένα είδωλο της μόδας που πέθανε» έκανε λόγο από πλευράς του σε post ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας Christian Siriano προσθέτοντας «άνοιξες πολλές πολλές πόρτες. Η μόδα περνά έναν δύσκολο μήνα».

 

Με αφορμή τον θάνατο του κορυφαίου μόδιστρου ο Thierry Maxime Loriot, επιμελητής της έκθεσης στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι που αφιερωμένη στον Mugler - και στην οποία βρέθηκε το Eirinika παρουσιάζοντάς σας αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο - είπε στο WWD: 

«Ήταν ένας πραγματικός καλλιτέχνης της avant-garde. Η  δουλειά του απέδειξε ότι δεν χρειαζόταν να ακολουθείς τις τάσεις για να γίνεις δημοφιλής: έπρεπε να είσαι απλώς ο εαυτός σου. Δημιούργησε μια μόδα που είναι διαχρονική, γεμάτη ανθρωπισμό και χιούμορ.Η  δουλειά του αφορούσε τον εορτασμό της κάθε προσωπικότητας και επηρέασε πολλές γενιές.

Έσπασε τα ταμπού και τους κώδικες της βιομηχανίας της μόδας, έφερε επανάσταση στην υψηλή ραπτική με πρωτοποριακές εφευρέσεις σε σχέδια, υλικά και μοντέλα και έγραφε ιστορία στη μόδας –χωρίς να το ξέρει– από σεζόν σε σεζόν, ακολουθώντας το ένστικτό του και ενδυναμώνοντας άνδρες και γυναίκες με τη μεταμόρφωσή του».

Δείτε επίσης: Αποκλειστικές φωτό & βίντεο από την φαντασμαγορική έκθεση του Thierry Mugler στο Παρίσι: Ύμνος στην μόδα των 90ς, σέξι θεατρικά outfits

Η έκθεση για τον Thierry Mugler - η ανάρτηση της Ειρήνης Νικολοπούλου για τον μεγάλο μόδιστρο

Ειδικότερα η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια έγραψε στην ανάρτησή της: «Manfred Thierry Mugler ο super star  της μόδας εφυγε στα 73 του την ώρα που ολο το Παρίσι μιλάει για τη συγκλονιστική του έκθεση στο Μusée des arts Décoratifs  αφιέρωμα στα θρυλικά ρούχα με τα οποία έντυσε αστέρια της show biz : απο την Diana Ross ως την Gisele & απο την Μαντόνα ως την Μπιγιονσέ , απο την Κιμ Καρντάσιαν ως την Τζέρυ Χωλ & απο τον αείμνηστο David Bowie ως την Γιασμίν Λεμπόν & την Lady Gaga.

Εντυπωσιακός,  εκκεντρικά ,θηλυκά , θεατρικά τα ρούχα του , μαγικό το άρωμα του Angel. Ο Γάλλος σχεδιαστής ήταν ανοκτά gay ενώ αποσύρθηκε νωρίς από το προσκήνιο γύρω  στο 2000, αφοσιώθηκε στο bodybuilding &  ζούσε μια πιο μοναχική ζωή …

Όταν ρωτήθηκε γιατί εγκατέλειψε τόσο γρήγορα το προσκήνιο της μόδας η απάντηση του ήταν : τα70s,80s  και 90s ήταν πιο καλλιτεχνικά χρόνια ενώ από το 2000 και μετά αισθάνθηκα ότι όλα στην μόδα έγιναν marketing και business κάτι που δεν άντεχα….

Όσο για την μεταμόρφωση του μετά την αποχώρηση του απο την μόδα την δικαιολογεί ως εξής : μην ξεχνάτε ότι ξεκίνησα ως  χορευτής και θέλω να προσέξω πια τον εαυτό μου και να μοιάζω με άγαλμα  του Μιχαήλ Αγγελου… Ξανά βρίσκω τα παιδικά μου χρόνια με αυτό το σώμα! 

Και τέλος μεταφράζοντας μία συνέντευξη του από τις πολύ σπάνιες ,κρατώ και την εξής απάντηση : ξέρετε γιατί  ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας ο Bernard Arnaud μου πρότεινε να αναλάβω  τον Dior & μετά μετάνοιωσε …..; Γιατί είχα πολύ έντονη προσωπικότητα και αυτό ενοχλούσε. Bon Voyage Thierry».

Ποιος ήταν ο Thierry Mugler

Γεννημένος ως Manfred Thierry Mugler το 1948 στο Στρασβούργο της Γαλλίας, ήταν ταλαντούχος ερμηνευτής και στα 14 του ήταν επίσης χορευτής στο Ballet du Rhin. Ήταν ακόμα ακροβάτης και μοντέλο.

Τελειώνοντας τις σπουδές του μετακόμισε στο Παρίσι δούλεψε ως βοηθός σχεδιαστή για διάφορους οίκους μόδας στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Μιλάνο. 

 

 

Άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο Παρίσι τη δεκαετία του 1970. «Δεν ήμουν σίγουρος τι ήθελα να κάνω, αλλά η μόδα απογειώθηκε πολύ γρήγορα για μένα στο Παρίσι μόλις έδειξα τα σκίτσα μου», είπε πρόσφατα στο Women's Wear Daily, σύμφωνα με το BBC.

«Τότε, η μόδα ήταν σε πλήρη φολκλόρ τρόπο. Ο Kenzo ήταν στη μόδα, έτσι υπήρχαν ήδη περουβιανές επιρροές αλλά και ινδικές... Ήταν όλα πολύ φολκλόρ, και το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν αυτή η πολύ καθαρή, παριζιάνικη σιλουέτα: το μικρό μαύρο κοστούμι, η καμπαρντίνα, το μαύρο φόρεμα, το κομψό στενό φόρεμα. 

 

 

 

Δημιούργησα λοιπόν το πρώτο "γυμνό φόρεμα". Κανείς δεν έκανε γυμνό εκείνη την εποχή. Η πρώτη μου σειρά ετοίμων ρούχων ονομαζόταν Café de Paris και αφορούσε μια πολύ ακριβή, βελτιωμένη γυναικεία σιλουέτα, πολύ έντονα επηρεασμένη από τον χορό» θα πει ακόμα ο Mugler, σε συνέντευξή του.

Το 1973 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή με το brand Café de Paris.Το 1990 ξεκίνησε μια εταιρεία αρωμάτων και το 1992 ήρθε η τεράστια επιτυχία με το άρωμα Angel. Την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη του haute couture συλλογή.

 

 

 

 

Ήταν γνωστός για τα σχέδια με μεγάλους ώμους καιαιχμηρή ραπτική, εμπνευσμένα από τη λάμψη του 1940 και του 50. Τα σχέδια του Mugler φορέθηκαν από αστέρια όπως ο David Bowie και η Lady Gaga. Μάλιστα η σύνδεση του Mugler με τον Bowie ήταν τόσο δυνατή που τον έντυσε για τον γάμο του με την Iman.

Δημιούργησε επίσης πολλά κοστούμια για την Beyoncé και το 2019 σχεδίασε το διάσημο «wet dress» της Kim Kardashian για το Met Gala. Ακόμα «κρύβεται» πίσω από την εμφάνιση της Cardi B στα Grammy του 2019.

Ο Mugler πούλησε τα δικαιώματα του ονόματός του στην Clarins το 1997, αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρώματος του Angel.  

Αποσύρθηκε από την βιομηχανία της μόδας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επιλέγοντας στη συνέχεια ωστόσο να ασχοληθεί μόνο με το δημιουργικό κομμάτι και να φτιάξει κομμάτια για την Lady Gaga. Ήταν ακόμα ο δημιουργικός σύμβουλος στην παγκόσμια περιοδεία I AM... της Beyoncé το 2010.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ