Σεπτέμβριος... Πάλι πίσω στα θρανία!! Με σωστή διατροφή όμως για τα παιδιά μας!!!

Ένα άρθρο της Αθηνάς ΡούντουΚλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, BScΤα σχολεία ξεκινάνε και ταυτόχρονα όλοι οι γονείς προβληματίζονται καθημερινά για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο, μιας και αναρωτούνται τι μπορεί να τρώει προκειμένου να αποφεύγει τα αλμυρά, λιπαρά και γλυκά σνακ του κυλικείου.

Ένα άρθρο της Αθηνάς Ρούντου
Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, BSc

Τα σχολεία ξεκινάνε και ταυτόχρονα όλοι οι γονείς προβληματίζονται καθημερινά για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο, μιας και αναρωτούνται τι μπορεί να τρώει προκειμένου να αποφεύγει τα αλμυρά, λιπαρά και γλυκά σνακ του κυλικείου.

Αρχικά να τονίσουμε ότι η σωστή διατροφή του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είναι το Α και το Ω για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμα του χειμώνα και στις απαιτήσεις του. Το παιδί χρειάζεται ποικιλία τροφίμων για τη σωστή ανάπτυξή του αλλά και για να έχει την καλύτερη σχολική απόδοση. Ετοιμάστε λοιπόν πάντοτε ένα καλό πρωινό για να ξεκινήσει η μέρα του γεμάτο ενέργεια και καλή διάθεση.

Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην πνευματική διαύγεια. Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές σίκαλης, ο χυμός και η μαλακή μαργαρίνη.

Στη συνέχεια την ώρα του σχολείου μπορεί να καταναλώσει ένα σάντουιτς με τυρί και λαχανικά, μια σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, ή ακόμη και 1 κομμάτι σπιτικό κέικ, και βεβαίως όλα αυτά να συνοδεύονται από ένα φρούτο της αρεσκείας του. Αντιλαμβανόμαστε ότι μέχρι τώρα το παιδί έχει προσλάβει πολλά θρεπτικά συστατικά από πολλές ομάδες τροφίμων. Αν βέβαια επιθυμεί συχνά να τσιμπολογεί κάτι, για να αποφύγει τα πατατάκια και τις σοκολάτες του κυλικείου, καλό είναι να το εφοδιάσετε με:

  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • 2-3 μπισκότα πολυδημητριακών
  • cream crackers σικάλεως με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα βραστή με ελαιόλαδο Φρούτα/χυμούς
  • Τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά & γαλοπούλα με ελαιόλαδο

Η δύσκολη ώρα του σχολείου που δεν υπάρχει μεγάλος έλεγχος πέρασε και το παιδί κατανάλωσε σχεδόν από όλες τις ομάδες τροφίμων. Στο σπίτι τα σνακ πρέπει να εξακολουθούν να είναι υγιεινά, να προσφέρουν ενέργεια στα παιδιά για το διάβασμά τους. Έτσι, το απόγευμα όπου το παιδί καταναλώνει αρκετή ενέργεια διαβάζοντας, καλό είναι να το εφοδιάσετε με βιταμίνες που τις βρίσκετε άφθονες τόσο στα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), όσο και στα γαλακτοκομικά.

Γενικότερα οι μερίδες που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών είναι οι εξής:

  • 5-11 μερίδες αμυλούχων (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ρύζι, πατάτες).
  • 3-4 μερίδες λαχανικών.
  • 3-4 μερίδες φρούτων
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
  • 2-3 μερίδες  κρέας ή αυγά ή πουλερικά ή ψάρι

Έτσι, η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες είναι σημαντική προκειμένου το παιδί να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται τόσο για την σωματική του ανάπτυξη όσο και για την απόδοση του στο σχολείο.


Πηγή: www.care24.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ