Η εξαγορά της ΙΟΝ από τον Σπυρο Θεοδωρόπουλο - Συζητήσεις με τους μετόχους της ιστορικής σοκολατοποιίας & την Τίνα Κοτσιοπούλου ανιψιά του ιδρυτή

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Τίνα Κωτσιοπούλου για την εξαγορά. Τα ατού της ΙΟΝ και η στρατηγική για δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου τροφίμων.

Γράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο euro2day.gr

Σε προχωρημένες συζητήσεις με τους μετόχους της σοκολατοποιίας ΙΟΝ, με στόχο την εξαγορά των μετοχών της βιομηχανίας, βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος -χωρίς να αποκλείεται σύμπραξή του με επενδυτικά κεφάλαια- και πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει «κλειδώσει» σε μεγάλο βαθμό.

Στο τιμόνι της ΙΟΝ βρίσκεται η Τίνα Κωτσιοπούλου, ανιψιά του αείμνηστου ιδρυτή της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι», Γιάννη Κωτσιόπουλου.

Στόχος του επιχειρηματία είναι η δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου τροφίμων, με παρουσία σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, με σημαντικό αποτύπωμα και μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, αλλά και με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το deal, προστίθεται ένα ακόμη ισχυρό asset στο χαρτοφυλάκιο που ελέγχει. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η είσοδος του επιχειρηματία, από κοινού με το EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη, στην «Ελληνικοί Χυμοί». Λίγο πριν είχε προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Nίκας. Των παραπάνω κινήσεων προηγήθηκε η αποεπένδυση από την Chipita, που πέρασε στη Mondelez.

Τη στρατηγική και το όραμα της δημιουργίας ενός ισχυρού ελληνικού ομίλου τροφίμων ασπάζεται και η διοίκηση της ιστορικής και υγιούς οικονομικά σοκολατοβιομηχανίας, η οποία επιμένει (σ.σ. απορρίπτοντας προτάσεις εξαγοράς από ξένους ομίλους) για δεκαετίες στην ελληνικότητα της επιχείρησης, με παράλληλη έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε 17 χώρες.

Ο κύκλος εργασιών της ΙΟΝ το 2020 ανήλθε σε 118,9 εκατ. ευρώ, η εταιρεία είναι ελεύθερη βαρών και κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, παράμετροι που θα καθορίσουν το τίμημα της εξαγοράς.

Ισχυρό brand, υγιή μεγέθη

Η σοκολατοποιία, η οποία τραβάει κατά καιρούς το ενδιαφέρον των επενδυτών -από ισχυρούς ξένους κολοσσούς όπως η Kraft Jacobs μέχρι funds-, διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων με ισχυρά brands -με κορυφαία τη σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου-, τα οποία έχουν έντονη διείσδυση στην αγορά και αποφέρουν κέρδη, ενώ διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Άρτα, στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Το 2020 η καθαρή θέση της ΙΟΝ διαμορφώθηκε στα 77,3 εκατ. ευρώ, οι συνολικές της υποχρεώσεις στα 65,6 εκατ. ευρώ, το ενεργητικό της στα 145,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στα 11,7 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία το 2020 απασχολούσε 931 εργαζόμενους και εξάγει σε: Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Παναμά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Συρία και Τυνησία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ