Τι είναι η ευτυχία για τους ψυχολόγους; - χρησιμοποιούν συνήθως τον όρο «υποκειμενική ευημερία»

Δεν πρόκειται για μια κατάσταση συνεχούς ευφορίας

 

 

Τι είναι η ευτυχία; Η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και πληρότητας.

Ενώ η ευτυχία έχει πολλούς διαφορετικούς ορισμούς, συχνά περιγράφεται ως η ψυχική κατάσταση που περιλαμβάνει θετικά συναισθήματα και ικανοποίηση από τη ζωή.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για την ευτυχία, μπορεί να μιλούν για το πώς αισθάνονται την παρούσα στιγμή ή μπορεί να αναφέρονται σε μια γενικότερη αίσθηση, του πώς αισθάνονται για τη ζωή συνολικά.

Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν συνήθως τον όρο “υποκειμενική ευημερία” όταν μιλούν για αυτή τη συναισθηματική κατάσταση.

Δύο βασικά συστατικά της ευτυχίας είναι:

 Η ισορροπία των συναισθημάτων.

Όλοι βιώνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα. Ισορροπία συναισθημάτων σημαίνει νιώθω περισσότερα θετικά συναισθήματα παρά αρνητικά.

Ικανοποίηση από τη ζωή.

Αυτό σχετίζεται με το πόσο ικανοποιημένοι αισθανόμαστε από διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων, της εργασίας, των επιτευγμάτων και άλλων πραγμάτων που θεωρούμε σημαντικά.

Πώς να καταλάβεις αν είσαι ευτυχισμένη;

Ενώ οι αντιλήψεις για το τι είναι ευτυχία μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, υπάρχουν ορισμένα βασικά σημάδια που αναζητούν οι ψυχολόγοι κατά την αξιολόγηση της ευτυχίας.

  • Νιώθεις ότι ζεις τη ζωή που ήθελες.
  • Νιώθεις ότι οι συνθήκες της ζωής σου είναι καλές.
  • Νιώθεις ότι έχεις πετύχει ή θα πετύχεις αυτό που θέλεις στη ζωή.
  • Νιώθεις ικανοποιημένη από τη ζωή σου.
  • Έχεις περισσότερα θετικά παρά αρνητικά συναισθήματα.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι η ευτυχία δεν είναι μια κατάσταση συνεχούς ευφορίας. Αντ ‘αυτού, η ευτυχία είναι μια συνολική αίσθηση βίωσης περισσότερων θετικών συναισθημάτων παρά αρνητικών, σύμφωνα με την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, όπως θυμός, απογοήτευση, πλήξη, μοναξιά, ακόμη και θλίψη, κατά καιρούς. Αλλά ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν δυσφορία, έχουν μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει και ότι θα είναι σε θέση να νιώσουν ξανά ευτυχισμένοι.

Τύποι Ευτυχίας

Ηδονή.

Η ηδονική ευτυχία προέρχεται από την ευχαρίστηση. Τις περισσότερες φορές συνδέεται με το να φροντίζεις τον εαυτό σου, να εκπληρώνεις τις επιθυμίες σου, να βιώνεις απόλαυση και να νιώθεις ένα αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.

Ευδαιμονία.

Αυτός ο τύπος ευτυχίας προέρχεται από την αναζήτηση του νοήματος της ζωής.  Σημαντικά συστατικά της ευδαιμονίας είναι η αίσθηση ότι η ζωή έχει νόημα, αξία και σκοπό. Συνδέεται περισσότερο με την εκπλήρωση στόχων, την επένδυση σε μακροπρόθεσμους στόχους, την ανησυχία για την ευημερία των άλλων ανθρώπων και την ικανοποίηση των προσωπικών ιδανικών.

Οφέλη της ευτυχίας.

Έχει αποδειχθεί ότι η ευτυχία έχει μόνο θετικά αποτελέσματα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής. Βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν ισχυρότερες δεξιότητες αντιμετώπισης των δυσκολιών, συνδέεται με καλύτερη υγεία και μακροζωία, σε βοηθά να διαχειρίζεσαι καλύτερα το άγχος και να ανακάμπτεις γρηγορότερα όταν αντιμετωπίζεις αποτυχίες. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσεις υγιείς συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η τακτική σωματική άσκηση και μπορεί να σε βοηθήσει να αρρωσταίνεις λιγότερο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ