Ο βασιλιάς Harald έγινε 85 - O royal που αγάπησε θνητή & είπε στον πατέρα του: «ή την παντρεύομαι ή τέλος η βασιλεία μας» (φωτό & βίντεο)

Είναι ο πρώτος βασιλιάς της Νορβηγίας που γεννήθηκε σε νορβηγικό έδαφος μετά από 567 χρόνια

Τα 85ά γενέθλιά του γιόρτασε στις 21 Φεβρουαρίου ο βασιλιάς Harald V της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε κάνει, λίγες ημέρες νωρίτερα, το παλάτι ο royal θα περνούσε ιδιωτικά τα γενέθλιά του, ενώ την ίδια ώρα αποκάλυψαν ότι η βασιλική οικογένεια είναι στο εξωτερικό, αφού στη χώρα είναι εβδομάδα διακοπών για τα σχολεία.

 

 

 

 

Έτσι όπως αναφέρει το royalcentral.co.uk δεν αποκλείεται ο βασιλιάς να τα ξίδεψε μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο προορισμός, αλλά στο παρελθόν έχουν γιορτάσει τα γενέθλια του Harald στη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Η βασίλισσα Sonja έχει μια γνωστή αγάπη για τις Άλπεις, ενώ να σημειωθεί ότι και εκείνη θα γίνει 85 ετών φέτος, καθώς - όπως και ο σύζυγός της - γεννήθηκε το 1937. Τα γενέθλια της βασίλισσας είναι στις 4 Ιουλίου.

Παράλληλα ο αριθμός 21 είναι ιδιαίτερος για την οικογένεια. Τα γενέθλια του βασιλιά είναι στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ τα γενέθλια της εγγονής του πριγκίπισσας Ίνγκριντ είναι στις 21 Ιανουαρίου. Ο βασιλιάς Όσκαρ Β', ο προπάππους του Harlad, είχε επίσης τα γενέθλιά του στις 21 Ιανουαρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο royal είναι ο πρώτος βασιλιάς της Νορβηγίας που γεννήθηκε σε νορβηγικό έδαφος μετά από 567 χρόνια. Γεννήθηκε στο κτήμα Skaugum στις 21 Φεβρουαρίου 1937 και είναι γιος του βασιλιά Olav της Νορβηγίας και της συζύγου του Μάρθας, η οποία ήταν Πριγκίπισσα της Νορβηγίας και Πριγκίπισσα της Σουηδίας.

Από το 1940 έως το 1945 έζησε εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε διάδοχος της Νορβηγίας το 1957 όταν πέθανε ο παππούς του, ο βασιλιάς Haakon VII. Έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας όταν ο πατέρας του, ο βασιλιάς Olav V, πέθανε το 1991.

 

 

Παντρεύτηκε μια κοινή θνητή, τη Σόνια (Sonjia) στον Καθεδρικό του Όσλο στις 29 Αυγούστου 1968.

Το ζευγάρι είχε δεσμό για εννέα χρόνια και μπόρεσε να παντρευτεί μόνο όταν ο Harald έδωσε στον πατέρα του τελεσίγραφο ότι αν δεν του επιτρεπόταν να παντρευτεί τη Sonjia δεν θα να παντρευόταν καθόλου, πράγμα που θα σήμαινε το τέλος της βασιλείας της οικογένειάς του και της Νορβηγικής μοναρχίας, καθώς ο Harald ήταν ο μοναδικός κληρονόμος του θρόνου.

Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, την Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και τον Πρίγκιπα Χάακον, διάδοχο του Νορβηγικού θρόνου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ