Πόλεμος στην Ουκρανία: Ντόμινο παραιτήσεων πρώην Ευρωπαίων ηγετών από τα ΔΣ μεγάλων ρωσικών εταιρειών

Μετά τις εξελίξεις με την επίθεση της Μόσχας

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας, αλλά και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από τα Διοικητικά Συμβούλια ρωσικών εταιρειών, με αφορμή τον πόλεμο στη Ουκρανία.

Ειδικότερα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, αποφάσισε την Πέμπτη να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρίας Delimobil.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ρωσική εταιρία του τομέα «car sharing», με ενοικίαση αυτοκινήτων για κάλυψη μικρών διαδρομών.

Πρόκειται για επιχείρηση που ίδρυσε ο Ιταλός επιχειρηματίας Βιντσέντσο Τράνι, πρόεδρος του ίταλο-ρωσικού εμπορικού επιμελητηρίου. Ο Ρέντσι έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας Κ.Κερν παραιτήθηκε από το ΔΣ των Ρωσικών Σιδηροδρόμων

Παράλληλα ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους RZD, κάνοντας λόγο για «επιλογή χωρίς εναλλακτική», καθώς οι Σιδηρόδρομοι αποτελούν πλέον «τμήμα της πολεμικής οργάνωσης».

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPÖ) Κρίστιαν Κερν, ο οποίος πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν επικεφαλής των Αυστριακών Σιδηροδρόμων, είχε πρόσφατα δικαιολογήσει τη θέση του στην RZD υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για πολιτική δραστηριότητα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σήμερα όμως ενημέρωσα τα όργανα της Joint Stock Company Russian Railways RDZ ότι παραιτούμαι άμεσα από τη θέση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, διότι η RZD έχει γίνει πλέον τμήμα της ρωσικής πολεμικής οργάνωσης. Λυπούμαι βαθιά γι' αυτό, αλλά λόγω των γεγονότων, δεν υπήρχε εναλλακτική. Η σκέψη μου βρίσκεται στα θύματα αυτής της παράλογης επιθετικότητας.

Ο έτερος πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ (ÖVP) είναι εδώ και χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ρωσικής εταιρίας πετρελαίου Lukoil. Προχθές εκπρόσωπός του είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει τον λόγο να παραιτηθεί, καθώς η εταιρία δεν είναι κρατική και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Παραιτήθηκε από το ΔΣ της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Τέλος ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, Sberbank, στην οποία υπηρέτησε για έξι χρόνια ως ανεξάρτητος διευθυντής και μέλος του εποπτικού συμβουλίου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by H. Bryk (@hbryk)

Ο Άχο είπε ότι ήταν προσωπική του επιλογή, που δεν είχε καμία σχέση με την τράπεζα. «Είναι προσωπική μου απόφαση, προσωπικό μου συμπέρασμα», είπε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ