Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει λαχταριστά Banoffee tacos - Δεν έχετε ξαναδοκιμάσει αυτό το γλυκό!

Πρέπει να το φτιάξετε...

Συστατικά

Για τις γλυκιές τορτίγιες

2 ασπράδια, από μεσαία αβγά

115 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. γάλα, 3,5%

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

30 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη σάλτσα καραμέλας

40 γρ. βούτυρο, λιωμένο

60 γρ. ζάχαρη καστανή

60 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 μπανάνες

50 γρ. μπισκότα τύπου digestive

150 γρ. dulce de leche

1/2 κ.γ. κανέλα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις γλυκιές τορτίγιες

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια του αβγού, τη ζάχαρη, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι να κάψει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. ιδανικά θέλουμε να έχει διάμετρο 10 εκ. αλλιώς μεγαλύτερο.
  • Παίρνουμε μια φόρμα για muffins 12 θέσεων, την τοποθετούμε ανάποδα στον πάγκο εργασίας, και την αφήνουμε μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι 1 κ.σ. από το μείγμα και το απλώνουμε με το κουτάλι ώστε να έχει διάμετρο περίπου 10 εκ.
  • Ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. 
  • Αναποδογυρίζουμε την τορτίγια και την αφήνουμε να ψηθεί για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα και από αυτή την πλευρά.
  • Αφαιρούμε την τορτίγια από το τηγάνι και τη στερεώνουμε -διπλώνοντάς τη στη μέση- ανάμεσα στα εξογκώματα της φόρμας για muffins. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε στην τορτίγια το χαρακτηριστικό σχήμα των tacos.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Θα φτιάξουμε περίπου 10 τορτίγιες.
  • Αφήνουμε τις τορτίγιες στην άκρη να κρυώσουν καλά.

Για τη σάλτσα καραμέλας

Βάζουμε σε ένα μπολάκι το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Τυλίγουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 800 Watt.

Αφαιρούμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων χρησιμοποιώντας μια πετσέτα ώστε να μην καούμε.

Αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη και ανακατεύουμε πολύ καλά χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

Για τη σύνθεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια αφράτη σαντιγί.

Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες, σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας, και τα μεταφέρουμε σε 2 μπολάκια.

Συνθέτουμε τα tacos γεμίζοντας κάθε τορτίγια με λίγες φέτες μπανάνας, προσθέτουμε 1 κ.σ. dulce de leche, 1 κ.σ. σαντιγί, λίγα σπασμένα μπισκότα, περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ