Ντίνα Νικολάου: Χταπόδι κοκκινιστό με φάβα - μαλακό, μελωμένο, το σπίτι θα μοσχομυρίσει θάλασσα

Επειδή η φάβα Σαντορίνης είναι δύσκολο να βρεθεί, αναζητήστε φάβα Φενεού που είναι απίθανη!

Υλικά

1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο βάρους 1.200 γρ. περίπου
300 γρ. τριφτή ντομάτα σε κονσέρβα
2 φύλλα δάφνη
120 ml σαμιώτικο κρασί γλυκό
1 ξύλο κανέλας
5 γαρύφαλα
5 μπαχάρια
100 ml ελαιόλαδο
Λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας κάππαρη, για το σερβίρισμα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη φάβα

250 γρ. φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 λίτρο νερό
1 φύλλο δάφνη
Λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Ξεπλένω καλά το χταπόδι και το βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σκεπάζω με το καπάκι και βάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνω έτσι σκεπασμένο να μαγειρευτεί για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του. Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και δυναμώνω τη φωτιά, σβήνω με το κρασί και μετά από 1 λεπτό προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, το μέλι, την κανέλα, τα γαρύφαλα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, το ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνω το χταπόδι να μαγειρευτεί με τη σάλτσα για 20 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και πασπαλίζω με φρέσκο θυμάρι.

Για την φάβα
Βάζω το νερό, την φάβα και το κρεμμύδι και βράζω σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να χυλώσει. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακατεύω τακτικά για να μην κολλήσει. Αλατοπιπερώνω στο τέλος και αποσύρω από τη φωτιά.

Σερβίρω την φάβα σε μεγάλο πιάτο, στολίζω ολόγυρα το χταπόδι και περιχύνω με τη σάλτσα και λίγο ωμό ελαιόλαδο. Σκορπίζω την κάππαρη και σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ