Πρωτάκουστο αυτό που συνέβη στη Λυρική: Συνδικαλιστές ανέβηκαν στη σκηνή κατά της Ουκρανίας - τους γιούχαρε το κοινό (φωτό - βίντεο)

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αφιέρωσε την xθεσινή παράσταση του Οθέλλου στην Ουκρανία και τους κατοίκους της που βιώνουν δραματικές στιγμές... 

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν κατάμεστη το βράδυ του Σαββάτου. Ο «Οθέλλος» του Τζουζέππε Βέρντι, ήταν η πρώτη συνεργασία του πολυβραβευμένου κορυφαίου αβανγκάρντ σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον με την ΕΛΣ.

Ο «Οθέλλος» είναι μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, η οποία υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Ρόμπερτ Ουίλσον, ο πολυβραβευμένος κορυφαίος αβανγκάρντ σκηνοθέτης που άλλαξε τη σκηνοθεσία της όπερας, παρουσίασε έναν «Οθέλλο» μέσα από την απόλυτα αναγνωρίσιμη προσωπική του γλώσσα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στη μουσική.

Ο μινιμαλιστικός σκηνικός κόσμος, οι εντυπωσιακές και συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες, οι επιβλητικοί φωτισμοί, η στιλιζαρισμένη κινησιολογία, τα ιδιαίτερα κοστούμια και το έντονο μακιγιάζ ήταν τα δομικά στοιχεία της δικής του σκηνικής ανάγνωσης πάνω στο αριστούργημα του Βέρντι.

.nationalopera

Για την πραγματοποίηση του σκοτεινού σύμπαντος του Ουίλσον συνεργάστηκαν οι Νίκολα Πάντσερ (συσκηνοθέτρια), Σερζ φον Αρξ (συνεργάτης σκηνογράφος), Ζακ Ρενώ, Ντάβιντε Μπόνι (κοστούμια), Μαρτσέλλο Λουμάκα (συνεργάτης φωτιστής), Μανουέλα Χάλλιγκαν (hair & make-up artist) και Τόμας Γεζόρσκι (προβολές).

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, η Εθνική Λυρική Σκηνή αφιέρωσε την παράσταση του «Οθέλλου» που δόθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου, στην Ουκρανία και τους κατοίκους της, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα του πολέμου.

 

 

Τότε περί τους 15 συνδικαλιστές ανέβηκαν στη σκηνή διαφωνώντας!

Πριν να ανέβει η αυλαία ένας εκ των συντελεστών, από Έλληνα πατέρα και Ουκρανή μητέρα, τυλιγμένος με τη σημαία της Ουκρανίας, ανέγνωσε, καταχειροκροτούμενος, ένα μήνυμα των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μήνυμα συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. Τηρήθηκε μάλιστα και ενός λεπτού στιγμή στη μνήμη των θυμάτων.

«Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Γιάννης Μητράκης και είμαι χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και η μητέρα μου Ουκρανή. Εδώ και δέκα μέρες η χώρα της μητέρας και των παππούδων μου βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Εκ μέρους όλων των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ήθελα να σας πω ότι η αποψινή παράσταση αφιερώνεται στην Ουκρανία και τους κατοίκους της, οι οποίοι ζουν δραματικές στιγμές. Ας γίνει η τέχνη και ο πολιτισμός η φωνή όλων μας για την άμεση λήξη αυτού του πολέμου».

Το κοινό χειροκρότησε τον χορευτή και στη συνέχεια τήρησε ενός λεπτού σιγή.

 

 

Στο διάλειμμα ωστόσο, πριν από την έναρξη του δεύτερου μέρους, περί τα 15 άτομα από τη Χορωδία, μέλη του ενός από τα δύο συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων, θέλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ΕΛΣ να αφιερώσει τη παράσταση στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι η αναφορά ήταν μονομερής. Το κοινό στη μεγάλη πλειοψηφία -όχι συνολικά, καθώς υπήρξαν και θεατές που υποστήριξαν την κίνηση των συνδικαλιστών- αποδοκίμασε έντονα την κίνηση διαμαρτυρίας.

Τελικά, αποχώρησαν από τη σκηνή μετά από παρέμβαση του διάσημου Λετονού τενόρου Αλεξάντρς Αντονένκο ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του τίτλου, για να συνεχιστεί η παράσταση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ