Πώς είναι η βίλα Huber που θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Πάνω στο Βόσπορο, με 12 σουίτες & ελικοδρόμιο (φωτό & βίντεο)

Η βίλα χτίστηκε από τους Γερμανούς Huber Brothers

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε την Τρίτη (8/3) ότι την Κυριακή 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Το γεύμα του των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στην βίλα Huber,την επίσημη εξοχική προεδρική κατοικία στα Θεραπειά. 

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος στο ίδιο προεδρικό μέγαρο ο κ. Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι προτού αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανίας.

To Guesthouse της τουρκικής προεδρίας προορίζεται για να φιλοξενεί ηγέτες πρωθυπουργούς και προέδρους χωρών αξιωματούχους υψηλού επιπέδου από ξένα κράτη. 

Περιλαμβάνει 12 σουίτες και τέσσερα δίκλινα δωμάτια, τεράστιους χώρους υποδοχής ,μεγάλα σαλόνια και τραπεζαρίες. 

Στην είσοδο υπάρχει ειδικός μεγάλος χώρος για την προσαπογείωση ελικοπτέρων, πισίνα, μεγάλοι κήποι αλλά και έξοδος - είσοδος προς τον Βόσπορο, που αποτελεί και το μεγάλο ατού αυτής της γερμανικής... βίλας.

Photo: levantineheritage.com

Η βίλα χτίστηκε από τους Γερμανούς Huber Brothers, εμπόρους όπλων που αντιπροσώπευαν την εταιρεία German Mauser and Krupp στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ού και η βίλα - που παρότι άλλαξε πολλές φορές χέρια - κρατάει το ίδιο όνομα.

Oι Huber brothers προτιμούσαν αυτή τη βίλα γιατί ήταν πολύ κοντά στο κτίριο της θερινής κατοικίας του Γερμανού πρέσβη.

Photo: levantineheritage.com

O επόμενος Ιδιοκτήτης της πανέμορφης βίλας ήταν ο η Αιγυπτία πριγκίπισσα Kadriye και ο σύζυγός της Mahmut Hayri Pasha.

Μετά το 1932 πέρασε στα χέρια των Γάλλων της Notre Dame de Sion School- Therese Clement & Marie Aimee Odent που κράτησαν την βίλα έως το 1973 οπότε και την πούλησαν στον τουριστικό οργανισμό Boğaziçi Construction and Tourism Corporation.

Photo: levantineheritage.com

Εθνικοποιήθηκε το 1985 και έκτοτε παραχωρήθηκε στην γενική Γραμματεία του εκάστοτε τούρκου προέδρου. Η ανακαίνιση έγινε το 1997 και κράτησε τρία χρόνια.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Συγκεκριμένα, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:

«Στις 13 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου  θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ  τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια,  ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε  συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον πρόεδρο Ερντογάν, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.

Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «Η τιμιότητα και η συνέπεια σε βάθος χρόνου είναι βασικά εχέγγυα επιβίωσης των λαών. Η ενότητα των Ελλήνων είναι άρρηκτη. Οι Έλληνες δεν ιστορικά αφελείς ώστε να παρασύρονται. Η Ελλάδα με τη στάση της στην εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύει την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο. Έλαβε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής. Είμαστε και τώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Λογικές αναθεωρητισμού δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανένα», συνέχισε ο κ. Οικονόμου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στις επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών μας στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα παρέχει στους ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς 12μηνης παραμονής», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις των υπουργείων.

«Η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες. Η κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις. Με σχέδιο θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας», υπογράμμισε ακόμα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ