Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας «Φίλιππος»: Στον πάγο η χώρα - χιόνια, βροχές & καταιγίδες (χάρτες)

Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

Η κακοκαιρία Φίλιππος πλήτει τις περισσότερες περιοχές της χώρας το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2022, με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ισχυρές κατά τόπους βροχές νοτιότερα, και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Σύμφωνα με το meteo.gr κύρια αιτία εκδήλωσης των φαινομένων και της επικράτησης χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, οι οποίες θα υποχωρήσουν περισσότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τη Βορειοανατολική Ευρώπη.

Όσον αναφορά τα φαινόμενα στη χώρα μας, από το μεσημέρι της Τετάρτης 9/3 προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στα ηπειρωτικά, ενώ στα νότια νησιωτικά τμήματα θα συνεχιστούν οι τοπικές καταιγίδες και θα πλήξουν τις Νότιες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Φίλιππος

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα με κακοκαιρία που θα έχει το όνομα "Φίλιππος" ("Filippos"). Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (09-03-2022) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

 

 

 

 

Β. Την Πέμπτη (10-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Την Παρασκευή (11-03-2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

 

 

Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία Οδό, στην Ημαθία - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, στην Εγνατία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288 χιλιόμετρο) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε τεθεί σε ισχύ τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

 

 

Αντιολισθητικές αλυσίδες, ωστόσο, είναι απαραίτητες σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας.

Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας - Μ. Λιβαδίων. Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, στην Πιερία, από το 10ο έως το 44ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας.

 

 

Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 68ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας.

Το πολύ πυκνό χιόνι προκάλεσε διακοπές ηλεκτροδότησης και προβλήματα υδροδότησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Δίου - Ολύμπου στην Πιερία. Ο δήμος βρίσκεται «σε συνεχή επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ», ενώ, όπως επισημαίνεται, οι διακοπές ηλεκτροδότησης «δημιουργούν προβλήματα και στην υδροδότηση πολλών περιοχών».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Παυλίδης, «λόγω έντονης χιονόπτωσης, κόπηκε αγωγός του δικτύου το πρωί και έμεινε "εκτός" μία κύρια γραμμή στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου. Το μεγαλύτερο τμήμα έχει ήδη αποκατασταθεί από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται σύντομα η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης».

Απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας λόγω χιονόπτωσης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αποφασίστηκε, κατόπιν εισήγησης των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, λόγω της χιονόπτωσης.

 

 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η ΓΑΔΑ σημειώνει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 11:00 σήμερα έως την ύφεση των φαινομένων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από την απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

- Οχήματα οδικής βοήθειας

- Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

- Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Τέλος, η ΓΑΔΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ