Κήρυξη γενικού αντιαεροπορικού συναγερμού στην Ουκρανία-Απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες στο Κίεβο- Ζημιές στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία... 

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα. Η βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας εξέδωσε προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα σήμερα, καλώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια.Δεν είναι γνωστό αν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες έχουν κηρύξει αντίστοιχο συναγερμό για νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

«Προσοχή. Αεροπορικές επιθέσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Μεταβείτε στα καταφύγια!», είναι το μήνυμα που ανέβηκε στο Ιντερνετ.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα για 36 ώρες, από σήμερα το βράδυ, λόγω των «επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών» που ζουν οι κάτοικοί της.

 

 

«Από σήμερα» στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έως τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Κίεβο, ανακοίνωσε στο Telegram ο Κλίτσκο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος πολλών βομβαρδισμών σήμερα το πρωί.

«Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», τόνισε ο ίδιος. 

«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο.

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη «μαζικές καταστροφές» έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

 

 

«Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές», έγραψε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας στο Telegram.

Το Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός που χωρίζει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες, από την υπόλοιπη χώρα, είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Το Σάββατο η πόλη έγινε στόχος βομβαρδισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

 

 

Εξάλλου περίπου 300 άμαχοι από τη Μαριούπολη κατάφεραν να φτάσουν στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης.

«Όπως ανακοινώθηκε περίπου 160 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη χθες. Στις 10:00 σήμερα ενημερωθήκαμε ότι περίπου 300 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

 

 

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη να φύγουν από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

 Θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία; Το Κρεμλίνο απαντά ότι δεν κάνει προβλέψεις

 

 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει προβλέψεις για την πιθανή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα».

 

 

Η Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ, είναι απογοητευμένη που δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση από αξιωματούχους της Δύσης για το γεγονός ότι σκοτώθηκαν 20 και πλέον άνθρωποι στην ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο εναντίον της πόλης. Η Ουκρανία το αρνήθηκε και δήλωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ρωσικός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ