Πέθανε η ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη σε ηλικία 89 ετών - Φτωχότερο το ελληνικό θέατρο

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΕΗ Σπύρου Μπιμπίλα.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου Όλγα Τουρνάκη

Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933. Σπούδασε στην Γυμναστική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου τις οποίες δεν ολοκλήρωσε, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Μενέλαο Παλλάντιο.

Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.Μέχρι το 1958 συμμετείχε ως μέλος του Χορού σε παραστάσεις αρχαίου δράματος (Εκάβη, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι κ.ά.) και το 1959 προήχθη σε κορυφαία του Χορού (Ορέστεια, Βάτραχοι κ.ά.) Από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευριδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Εκάβη, Ανδρομάχη κ.ά.)

Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση ήταν στο έργο Ντόγκβιλ στο Εθνικό Θέατρο (2004).

Από το 1960 έως το 2001 έπαιξε σε έντεκα κινηματογραφικές ταινίες (Οι ξενιτεμένοι, Στο δρόμο του Θεού, Αθώος ή ένοχος, 1922 κ.ά.)

Από το 1971 έως το 2006 εμφανίστηκε σε δεκαέξι τηλεοπτικές σειρές (Αστροφεγγιά, Ετυμηγορία, Η κραυγή των λύκων, Λούμπεν κ.ά.) Από το 1978 έως το 1995 συμμετείχε σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες προβλήθηκαν στην ΥΕΝΕΔ, την ΕΡΤ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσες, Καπνοτόπια, Ματωμένος Γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ', Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.)

Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1977-1978, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση, το οποίο παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το 1978.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ