Οι παγίδες του μυαλού και πώς να τις αποφύγεις - η ζωή δεν είναι μονότονη, ούτε μονοδιάστατη

Μας εμποδίζουν να δούμε τα γεγονότα, όπως είναι στην πραγματικότητα

Οι παγίδες του μυαλού είναι μοτίβα σκέψης, που μας εμποδίζουν να δούμε τα γεγονότα, όπως είναι στην πραγματικότητα.

Διαστρεβλώνοντας τις σκέψεις μας, μπορούμε να βγάλουμε εύκολα λανθασμένα συμπεράσματα και να πάρουμε κακές αποφάσεις. Κάπως έτσι, παγιδευόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο και χάνουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τόσο τη διάθεσή μας, όσο και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον κόσμο γύρω μας.

Ποιές είναι οι παγίδες του μυαλού;

Βλέπεις τα πάντα ασπρόμαυρα.

Όταν μια κατάσταση δεν πηγαίνει ακριβώς όπως έχεις προγραμματίσει, θεωρείς αμέσως τον εαυτό σου αποτυχημένο. Το πρόβλημα είναι ότι η ζωή δεν είναι ασπρόμαυρη. Είναι σημαντικό να μπορείς να δεις τις αποχρώσεις των άλλων χρωμάτων ενδιάμεσα.

Καλύτερα σκέψου πως τίποτα στη ζωή δεν είναι τέλειο. Παρόλο που δεν κατάφερα κάτι, δεν σημαίνει ότι είμαι αποτυχημένος.  Έρχονται καλύτερα πράγματα.

Σκέφτεσαι μόνο με το συναίσθημα.

Μην πιστεύεις ότι μόνο τα συναισθήματα είναι η απόδειξη της αλήθειας. Υπάρχει κι η λογική. Όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, το πώς νιώθεις είναι συνήθως στενά συνδεδεμένο με τον τρόπο που σκέφτεσαι.  Έτσι, μόνο και μόνο επειδή αισθάνεσαι άσχημα για κάτι, δεν σημαίνει ότι όλη η ζωή είναι χάλια. Δέξου όλα τα συναισθήματά σου, αλλά μην παρασύρεσαι από αυτά. Πρέπει να βάζεις και τη λογική μέσα στις σκέψεις και τις αποφάσεις σου.

Βγάζεις εύκολα συμπεράσματα.

Μην πέφτεις στην παγίδα ότι μπορείς να διαβάσεις το μυαλό των άλλων ανθρώπων. Δεν γίνεται! Αν υποθέτεις αμέσως ότι κάποιος σκέφτεται κάτι αρνητικό για σένα, χωρίς να έχεις κανένα στοιχείο για αυτό, βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. Κι έπειτα κλειδώνεις το μυαλό σου σ’ αυτή τη σκέψη. Είναι λάθος. Μην πέφτεις στην παγίδα.

Σκέφτεσαι μόνο τα αρνητικά.

Είναι λογικό να σκέφτεσαι το μέλλον και φυσικά, να προσπαθείς να υπολογίσεις κάθε πιθανή εκδοχή που μπορεί να συμβεί, συμπεριλαμβανομένων και των θετικών και των αρνητικών γεγονότων. Όμως, αν σκέφτεσαι περισσότερο τα αρνητικά που μπορεί να συμβούν, χωρίς να είσαι βέβαιη για αυτά, είναι σίγουρο ότι έχεις πέσει σε ακόμα μία παγίδα του μυαλού σου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέλλον και δεν γίνεται να σκέφτεσαι μόνο απαισιόδοξα, χωρίς να υπολογίζεις, ότι εκτός από αναποδιές, θα συμβούν και πολλά θετικά, σύμφωνα με την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr.

Γενίκευση.

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι δύσκολο, νομίζεις ότι θα συμβεί ξανά και ξανά. Δεν είναι σωστή η σκέψη όμως αυτή. Δεν είναι δυνατόν, από ένα γεγονός να γενικεύεις τα πάντα. Αυτό ισχύει και για καταστάσεις που θα συμβούν, άλλα και όσον αφορά τους ανθρώπους γύρω σου. Είναι λάθος να βάζεις τα πάντα και τους πάντες στο ίδιο καλάθι. Η ζωή δεν είναι μονότονη ούτε μονοδιάστατη. Τίποτα και κανείς δεν είναι ίδιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ