Ωραιότατοι «βουνίσιοι» προορισμοί, σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, ικανοί να αναπληρώσουν ό,τι και αν επιθυμήσατε

της Ηρώς Κουνάδη στο in2life.gr

 

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για βουνά; Τα επιβλητικά χρυσοκόκκινα τοπία της Πίνδου, οι καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου που βουτούν στη θάλασσα, οι μυθικές (κυριολεκτικά και μεταφορικά) διαδρομές του Ολύμπου; Δεν σας αδικούμε. Μπορούμε, όμως, να πούμε με το χέρι στην καρδιά πως όταν ο χρόνος ή το budget ή και τα δύο δεν επιτρέπουν μακρινές εξορμήσεις, υπάρχουν ωραιότατοι «βουνίσιοι» προορισμοί, σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, ικανοί να αναπληρώσουν ό,τι και αν επιθυμήσατε: Είτε αυτό είναι σλάλομ σε χιονισμένες πλαγιές, είτε πεζοπορίες στη φύση, είτε απλά λουκούλλεια γεύματα με ψητές γουρουνοπούλες δίπλα στο αναμμένο τζάκι.

 

Παρνασσός: Ο συνήθης ύποπτος

Πιθανότατα το πρώτο βουνό –ή και ο πρώτος προορισμός, εν γένει– που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων Αθηναίων όταν μιλάμε για σύντομη απόδραση, βρίσκεται μόλις δύο ώρες (και κάτι, αν πάτε με το… πάσο σας) μακριά μας και συνδυάζει πολλά. Χιονοδρομικό κέντρο, έστω και με μάλλον τσιμπημένες τιμές, νυχτερινή ζωή και κοσμοπολιτισμό στην Αράχωβα, ησυχία και ανεξερεύνητες διαδρομές στα «πίσω» χωριουδάκια: Αγόριανη, Βάριανη, Τιθορέα, Ελάτεια και πάει λέγοντας.

Τα «οπωσδήποτε»: Μια επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, ειδικά αν έχετε μαζί σας πιτσιρίκια. Η πεζοπορική διαδρομή από την Αγόριανη στους Δελφούς (ή έστω ένα τμήμα της). Οι βόλτες σε όσο περισσότερα από τα χωριά μπορείτε να «στριμώξετε» σε ένα Σαββατοκύριακο. Το sightseeing στους Δελφούς. Και, βέβαια, το χιονοδρομικό κέντρο, αν δε σας πτοούν οι τσουχτερές τιμές του –λεπτομέρειες για τις οποίες έχουμε εδώ.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενώνα Κυριακή στην Αμφίκλεια (75€ το δίκλινο με πρωινό), στον υπέροχο ξενώνα του Οινοποιείου Αργυρίου στη Σουβάλα (80€ το δίκλινο με πρωινό), στα παραδοσιακά δωμάτια του Ξενώνα Δώμα στην Αράχωβα (65€ το δίκλινο με πρωινό)

Πού θα φάτε: Λαχταριστή τοπική κουζίνα στο Ρόδι και Κάστανο, στην Αγόριανη. Ντόπια κρέατα στη σχάρα στο Δαδί και την Ταβέρνα της Βάσως, στην Αμφίκλεια. Στην Αράχωβα, από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ είναι ο Καπλάνης, η Φτερόλακκα και η Παναγιώτα.

 

Ζήρεια: Το βουνό της διπλανής πόρτας

Μια ώρα και κάτι απέχουν οι ελατοσκέπαστες πλαγιές της Ορεινής Κορινθίας από την πόρτα του σπιτιού σας. Κι αν αυτός δεν είναι λόγος αρκετός για να την αγαπήσετε, να προσθέσουμε τα γραφικά χωριουδάκια, το εκτενέστατο δίκτυο μονοπατιών αλλά και τις ενδιαφέρουσες ασφάλτινες διαδρομές για τους λάτρεις της οδήγησης, και τη μεγάλη γκάμα επιλογών σε φαγητό και διαμονή, που δεν θα αφήσει παραπονεμένο κανέναν –ούτε τον low budget weekender, ούτε εκείνον που θέλει να γιορτάσει μια ειδική περίσταση.

Τα «οπωσδήποτε»: Οι δύο λίμνες της, και οι βόλτες στις όχθες τους –η Στυμφαλία είναι εκείνη με τους περισσότερους μύθους γύρω της, η Δόξα η ομορφότερη. Τα κουκλίστικα χωριά της (Καστανιά, Γκούρα, Κεφαλάρι, Ασπρόκαμπος, Άνω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα) και οι διαδρομές που τα συνδέουν. Οι βόλτες σε ειδυλλιακά μονοπάτια, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Το sightseeing και οι βόλτες με τα πιτσιρίκια στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Πού θα μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια του Ξενώνα Καστανιά στο ομώνυμο χωριό (53€ το δίκλινο, ή 60€ μαζί με πρωινό), στα πανέμορφα δωμάτια του Ξενώνα Πλειάδες στο χωριό Καλλιάνοι (70€ το δίκλινο σπιτάκι με πρωινό) ή στα όμορφα, ρουστίκ δωμάτια του Αρχοντικού Κεφαλάρι στο ομώνυμο χωριό (55€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Εξαίσια μαγειρευτά και τοπική κουζίνα στην Άρτεμις, στα Μεσαία Τρίκαλα. Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και τοπικές σπεσιαλιτέ, με θέα στις κατάφυτες πλαγιές της Ζήρειας από το μπαλκονάκι της Πινακωτής, επίσης στα Μεσαία Τρίκαλα. Αρνάκι στη γάστρα στο Πέτρινο και μαγειρευτά στον Πλάτανο, στα Κάτω Τρίκαλα. Ζουμερή σχάρα στην ταβέρνα του Δέκλερη και στο Τρικάλων Γεύσεις, στα Άνω Τρίκαλα. Σπιτικά μαγειρευτά στην ταβέρνα Καστανιά, στο ομώνυμο χωριό.

 

Μαίναλο: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Αν συμβιβάζεστε με λίγη, ελάχιστη παραπάνω οδήγηση (περί τη μία ώρα και κάτι) έχετε μόνο να κερδίσετε σε βουνίσια ομορφιά και επιλογές: Θέλετε hip χωριά, πολυκοσμία και ένα-δυο μπαράκια με καλή μουσική για τα βράδια σας; Έχει. Θέλετε την ησυχία σας, να είστε εσείς, η φύση και το έτερον σας ήμισυ; Κι απ’ αυτή έχει. Θέλετε extreme sports σε ποτάμια και φαράγγια; Λαχταριστή τοπική κουζίνα; Χιονοδρομικό κέντρο για να εξασκήσετε τις τεχνικές σας στο σλάλομ; Ό,τι και αν θέλετε, στην Ορεινή Αρκαδία θα το βρείτε.

 Τα «οπωσδήποτε»: Τα χωριά που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο (και τις περισσότερες επιλογές για φαγητό, ποτό και διαμονή) είναι το «βαρύ πυροβολικό του Μαινάλου» Βυτίνα-Δημητσάνα-Στεμνίτσα. Στην ήσυχη πλευρά του βουνού, ξεχωρίζει η πανέμορφη Καρύταινα με το κάστρο της, αλλά και up-and-coming χωριά όπως το Βαλτεσινίκο, η Καστάνιτσα και η Κάψια, με το εντυπωσιακό ομώνυμο σπήλαιο. Το χιονοδρομικό του Μαινάλου υπόσχεται σλάλομ και τούμπες στο χιόνι, ενώ το rafting στον Λούσιο είναι εκ των ων ουκ άνευ για κάθε εκδρομή στην περιοχή. Λεπτομέρειες έχουμε εδώ.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Βρένθη στην Καρύταινα (από 50€ το δίκλινο) που απολαμβάνει πανοραμική θέα στο φωτισμένο κάστρο από τα μπαλκονάκια του. Αν επιλέξετε για βάση σας την Δημητσάνα, κατευθυνθείτε στο Αρχοντικό Δεληγιάννη (67€ το δίκλινο με πρωινό) ενώ στην Στεμνίτσα μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το Μπελαίικο (75€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά στο Δρυμώνα, αγριογούρουνο και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ στο Στέκι της Γεύσης και στον ατμοσφαιρικό Θόλο, όλα στη Δημητσάνα. Τοπική κουζίνα, λαχταριστό αγριογούρουνο στιφάδο και εξαιρετική σχάρα στο sui generis αγρόκτημα που λέγεται «Τα Παπάκια», περί τα 2 χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Σπιτικά μαγειρευτά στο Κάστρο, επίσης στην Καρύταινα. Ζουμερά, ντόπια κρεατικά σε γιγάντιες μερίδες στο Ταβερνάκι του Φάνη, στο χωριό Κάψια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ