Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν δίνουν τα exit polls - με Λεπέν στον δεύτερο γύρο για την προεδρία (φωτό & βίντεο)

Θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 24,2% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%. 

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%. 

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.  

Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. 

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

 

 

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, λιγότερο ικανοποιητικό για την Λεπέν, εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και «καταστροφικό» για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Το ενδιαφέρον όλων τώρα στρέφεται στα μηνύματα που θα θελήσουν να δώσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν περνούν στο δεύτερο γύρο.

Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν, ενώ ο Ζεμούρ στην Λεπέν.

Ο Μελανσόν τέλος σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Λεπέν.

 

 

 

 

Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό θα στηρίξει τον Μακρόν

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

 

"Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν", δήλωσε.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.

 

 

Μακρόν και Λεπέν στον Δεύτερο γύρο των εκλογών- Τα προφίλ των δύο υποψήφιων για την γαλλική προεδρία

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

AP POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:

  • Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
  • Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,
  • Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ
  • Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές
  • Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής
  • Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς
  • Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών
  • Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:

  • Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση
  • Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%
  • Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο
  • Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
  • Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών
  • Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογέςΈνα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ