Ο Βασίλης Κανέλλης για τον ρατσισμό των troll κατά του ΣΥΡΙΖΑ: Ο ξεδοντιάρης, ο αξύριστος, η… γριά

Ο σεβασμός δεν κερδίζεται με την εμφάνιση, το φύλο και την ηλικία

Μια τεράστια απρέπεια, στα όρια της φασιστικής και σίγουρα της ρατσιστικής συμπεριφοράς που έχει ένα κόμμα απέναντι στο άλλο, συνέβη τις ημέρες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γνωστοί άθλιοι, ανώνυμοι «σχολιαστές» του διαδικτύου, αλλά σίγουρα και πολλά πληρωμένα troll που ανήκουν σε συγκεκριμένους κομματικούς στρατούς, χρησιμοποίησαν βρόμικες εκφράσεις κατά συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανθρωποι που πιστεύουν σ’ αυτό το κόμμα, που έχουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία, που θέλουν να έλθει ξανά στην εξουσία ο Τσίπρας και δικαίωμά τους να το θέλουν, ανέβηκαν στο βήμα για να μιλήσουν.

Και αυτοί οι άγνωστοι (πολλές φορές και γνωστοί) στους λογαριασμούς τους στα social media ανάρτησαν φωτογραφίες των συνέδρων σχολιάζοντας την εμφάνισή τους.

Ο ένας δεν είχε πολλά δόντια, ο άλλος ήταν αξύριστος, μια άλλη ήταν… γριά, μια κυρία φορούσε το νυχτικό της, κάποιος νεαρός δεν είναι πάει πρώτα να κουρευτεί, και άλλες τέτοιες ρατσιστικές αναφορές.

Σε μια χώρα που παλεύει να καταπολεμήσει πρότυπα που δεν συνάδουν με τον σύγχρονο πολιτισμό.

EUROKINISSI

Σε μια χώρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να νικήσει πατριαρχικές αντιλήψεις δεκαετιών ή που θέλει να δείξει πως υπάρχει ισότητα στην κοινωνία.

Ή τουλάχιστον πως ο σεβασμός δεν κερδίζεται με την εμφάνιση, το φύλο και την ηλικία, αλλά με τις ιδέες, τις συμπεριφορές, τις αξίες, είναι τουλάχιστον άθλιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό άνθρωποι που θέλουν να έχουν και δημόσιο λόγο να αναρτούν φωτογραφίες με συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και να τους κρίνουν από την εικόνα τους.

Είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα κάνουν αν μια γυναίκα φοράει κοντή φούστα, αν ένας άνδρας είναι περίεργα κουρεμένος ή αν κάποιος γουστάρει να φορέσει κελεμπία κι όχι πουκάμισο.

Πρόκειται για ακραίο ρατσισμό που πηγάζει κυρίως από την αντίληψη ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει εξωτερικά να είναι με βάση τους κανόνες που έχουν επιβάλει οι «κριτές» της κοινωνίας μας.

Οι «κριτές» που σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελαν και οι ίδιοι να κρίνονται για την εξωτερική τους εμφάνιση, για το ντύσιμό τους, για το αν έχουν πολλά μαλλιά ή αν είναι ηλικιωμένοι και αδιάφοροι για το τι θα φορέσουν, γράφει ο Βασίλης Σ. Κανέλλης στο in.gr.

Οποιος θέλει να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα ακούστηκαν στο συνέδριο, έχει πολλά να πει.

Μπορεί να κρίνει την άθλια συμπεριφορά της συνέδρου για την επίθεση στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά

Μπορεί να κρίνει τον πρώην βουλευτή Νίκο Μανιό που χαρακτήρισε «Ιμπραήμ» τον εκλεγμένο πρωθυπουργό αυτής της χώρας.

Μπορεί να κρίνει τη συμπεριφορά των «προεδρικών» απέναντι στην αντιπολίτευση της «Ομπρέλας». Να κατακρίνει τις διαδικασίες των διαδρόμων, το Βυζάντιο, τα κομματικά παιχνίδια εκείνων που θέλουν να λέγονται αριστεροί αλλά που δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους οπαδούς άλλων… συστημικών κομμάτων.

Μπορεί να πει πολλά για την έλλειψη προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, για το κρεσέντο παροχολογίας, για τις «πέτσινες» υποσχέσεις σε ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», από ένα καθαρά αρχηγικό κόμμα.

Μπορεί να κατακρίνει πολλούς συνέδρους – χειροκροτητές του αρχηγού, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για την απουσία ουσιαστικής πολιτικής από το κόμμα του. Γιατί  η παραγωγή πολιτικής που θα λύνει τα προβλήματα του κόσμου έχει αντικατασταθεί από κομματικά τσιτάτα, από ευφυολογήματα παλαιών εποχών τύπου «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».

Μπορεί όποιος θέλει να κατακρίνει άθλιες συμπεριφορές κάποιων που έχουν μετατρέψει το κόμμα της Αριστεράς και της Προόδου, σε μια παρέα από κουτσαβάκια της τελευταίας υποστάθμης που αμαυρώνουν την ιστορία της Αριστεράς στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθύ δομικό πρόβλημα. Δεν μπορεί ακόμη να πείσει τους πολίτες ότι θα είναι ένας έντιμος, καθαρός, σταθερός και σύγχρονος πόλος εξουσίας. Μια εναλλακτική λύση που δεν θα βάλει σε νέες περιπέτειες την πατρίδα μας.

Που δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών αλλά και που δεν θα φαλκιδεύσει την εντολή που ίσως πάρει από το λαό, συνεργαζόμενος με ακροδεξιούς, σεξιστές, ψεκασμένους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι έκανε την αυτοκριτική του, ότι άλλαξε, ότι μπορεί να κυβερνήσει αυτή τη φορά διαφορετικά. Κι όχι εκδικητικά στήνοντας λαϊκά δικαστήρια και διώκοντας πολιτικούς αντιπάλους.

Όλα αυτά, όσοι ανήκουν στο αντισύριζα μέτωπο μπορούν να τα πουν, να τα σχολιάσουν, να τα αναλύσουν.

EUROKINISSI

Δεν έχουν, όμως, κανένα δικαίωμα να προσβάλλουν ανθρώπους απλούς, καθημερινούς, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν δώσει αγώνες γι’ αυτό τον τόπο, από το δικό τους μετερίζι, με τις δικές τους ιδέες κι αντιλήψεις.

Οσοι, λοιπόν, λειτουργούν οπαδικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, το μόνο που κάνουν είναι να σπέρνουν τον κοινωνικό ρατσισμό στη χώρα.

Κι όπως δεν πρέπει να ανεχόμαστε αυτές τις συμπεριφορές απέναντι στους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους αντίστοιχους της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.

Αξία έχουν οι άνθρωποι, οι ιδέες τους, η προσωπικότητά τους, κι όχι αν είναι γέροι, χωρίς δόντια και μαλλιά ή αν φοράνε ακριβά ρούχα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ