Ντίνα Νικολάου: Αυγά γεμιστά του Πάσχα - δεν πετάμε τίποτα από το γιορτινό τραπέζι

Πασχαλινό μεζεδάκι που γίνεται γρήγορα αφού τα βρασμένα αυγά υπάρχουν σε αφθονία

Υλικά

  • 10 αυγά, βγαλμένα από το ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον
  • 60 γρ. λαρδί ή μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια και ελαφρά σοταρισμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 4-5 φύλλα δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μαγιονέζα

  • Τους κρόκους από τα 10 βρασμένα αυγά
  • 3 κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι από λευκό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 300 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη κρόκο Κοζάνης
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι, λευκό πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα αυγά

Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα αυγά, γεμίζω με νερό και λίγο ξύδι και βράζω για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά και τα κρυώνω με τρεχούμενο νερό. Καθαρίζω τα αυγά και με ένα μαχαίρι τα κόβω κάθετα στη μέση. Το ασπράδι θα είναι σφιχτό και ο κρόκος ελαφρώς μελάτος. Αφαιρώ με προσοχή τους κρόκους και τους ρίχνω σε ένα μπολ.

Για την μαγιονέζα

Σε ένα μπολ ρίχνω τους κρόκους, το ξίδι και τη μουστάρδα και τα χτυπάω με το ραβδομπλέντερ ή το μίξερ χειρός, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά και, σταδιακά, σε μεγαλύτερη ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω τελείως ομοιογενές μείγμα. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ αρχίζω να ρίχνω το ελαιόλαδο σε πολύ αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα.

Σταδιακά, το μείγμα γίνεται ολοένα και πιο αφράτο, κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο, μέχρι που στο τέλος, όταν πια θα έχω ρίξει όλο το ελαιόλαδο, η μαγιονέζα μου θα είναι πολύ αφράτη και βελούδινη.

Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τον κρόκο Κοζάνης, το γιαούρτι, αλάτι και λευκό πιπέρι. Ανακατεύω καλά.

Για την συναρμολόγηση
Μεταφέρω τα ασπράδια σε μια πιατέλα και γεμίζω με την μαγιονέζα*. Πασπαλίζω με την πάπρικα και σκορπίζω το τσίλι, το λαρδί (ή το μπέικον), τον δυόσμο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Σερβίρω αμέσως.

Note

*Η ποσότητα της μαγιονέζα είναι αρκετή, γι’ αυτό, όση περισσέψει την βάζω σε ένα μπολ και την σερβίρω με μπαστουνάκια λαχανικών και φρυγανισμένο ψωμί ή κράκερς.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ