Ο Henry Kissinger στους FT: Πού μπορεί να το φτάσει ο Πούτιν; - Καλό και κακό σενάριο

Χένρι Κίσινγκερ: «Ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή»...

O Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός εξωτερικών και συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, και  ο Έντουαρντ Λους, συντάκτη των Financial Times, πραγματοποιήσαν μια συζήτηση στις 7 Μαΐου στην Ουάσιγκτον.

Financial Times: Νωρίτερα φέτος, τιμήσαμε την 50ή επέτειο της επίσκεψης του Νίξον στην Κίνα. 

Εσείς, φυσικά, ήσασταν ο οργανωτής, ο ενορχηστρωτής αυτής της συμφωνίας Κίνας-ΗΠΑ. Και ήταν μια σημαντική αλλαγή στον ψυχρό πόλεμο: χωρίσατε την Κίνα από τη Ρωσία. Είναι σαν να έχουμε αλλάξει 180 μοίρες. Και τώρα η Ρωσία και η Κίνα έχουν επιστρέψει σε μια πολύ στενή σχέση. Η εναρκτήρια ερώτησή μου προς εσάς είναι: βρισκόμαστε σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα

Χένρι Κίσινγκερ: Την εποχή που ανοίξαμε στην Κίνα, η Ρωσία ήταν ο κύριος εχθρός - αλλά οι σχέσεις μας με την Κίνα ήταν τόσο κακές. Η άποψή μας κατά το άνοιγμά μας στην Κίνα ήταν ότι δεν ήταν συνετό, όταν έχεις δύο εχθρούς, να τους αντιμετωπίζεις ακριβώς το ίδιο.

Αυτό που προκάλεσε το άνοιγμα ήταν οι εντάσεις που αναπτύχθηκαν αυτόνομα μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας. ο [πρώην αρχηγός κράτους της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ] Μπρέζνιεφ δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έρθουν κοντά. Όμως ο Μάο, παρά την ιδεολογική του εχθρότητα, ήταν έτοιμος να ξεκινήσει συζητήσεις.

FT: Έχετε πιθανώς τη μεγαλύτερη εμπειρία από οποιονδήποτε άλλο εν ζωή σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων. Αλλά η σημερινή πυρηνική ρητορική, η οποία έρχεται ραγδαίως και συκνά από τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν, από τους ανθρώπους γύρω του, πού το τοποθετείτε σε σχέση με την απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα; 

ΧΚ: Βρισκόμαστε τώρα [αντιμέτωποι] με τεχνολογίες όπου η ταχύτητα της ανταλλαγής πυρών, η λεπτότητα των εφευρέσεων, μπορούν να προκαλέσουν επίπεδα καταστροφής που δεν είναι δυνατόν να φανταστούμε. Και το παράξενο της σημερινής κατάστασης είναι ότι τα όπλα πολλαπλασιάζονται και στις δύο πλευρές και η πολυπλοκότητά τους αυξάνεται κάθε χρόνο.

Αλλά δεν υπάρχει παγκοσμίως σχεδόν καμία συζήτηση για το τι θα συνέβαινε εάν τα όπλα χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές συνθήκες. Η έκκλησή μου γενικά, σε όποια πλευρά κι αν στέκει κανείς, είναι να καταλάβουμε ότι ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή και έχουμε αφεθεί να παραμελήσουμε αυτή τη πτυχή. Αλλά καθώς η τεχνολογία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως έτσι κι αλλιώς γίνεται, η διπλωματία και ο πόλεμος θα χρειαστούν διαφορετικό περιεχόμενο και αυτό θα αποτελέσει πρόκληση. 

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Henry Kissinger στους FT ΕΔΏ

FT: Έχετε συναντήσει τον Πούτιν 20 με 25 φορές. Το ρωσικό στρατιωτικό πυρηνικό δόγμα είναι ότι θα απαντήσουν με πυρηνικά όπλα εάν αισθανθούν ότι το καθεστώς βρίσκεται υπό υπαρξιακή απειλή. Πού πιστεύετε ότι βρίσκεται η κόκκινη γραμμή του Πούτιν σε αυτήν την κατάσταση; 

Χ.Κ.: Συναντούσα τον Πούτιν ως φοιτητή διεθνών σχέσεων περίπου μία φορά το χρόνο για περίοδο ίσως 15 ετών, για καθαρά ακαδημαϊκές συζητήσεις περί στρατηγικής. Νόμιζα ότι οι βασικές του πεποιθήσεις ήταν ένα είδος μυστικιστικής πίστης στη ρωσική ιστορία. . . και ότι ένιωθε προσβεβλημένος, υπό αυτή την έννοια, όχι ιδιαίτερα από οτιδήποτε κάναμε αρχικά, αλλά από αυτό το τεράστιο χάσμα που άνοιξε μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Προσεβλήθη επειδή η Ρωσία απειλήθηκε από την ενσωμάτωση όλης αυτής της περιοχής στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν δικαιολογεί και δεν θα είχα προβλέψει μια επίθεση του μεγέθους της κατάληψης μιας αναγνωρισμένης χώρας. 

Νομίζω ότι δεν υπολόγισε σωστά την κατάσταση που αντιμετώπισε διεθνώς και προφανώς υπολόγισε λάθος τις δυνατότητες της Ρωσίας να συντηρήσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση — και όταν έρθει η ώρα της διευθέτησης, όλοι πρέπει να το λάβουμε υπόψη, ότι δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη σχέση, αλλά σε μια θέση για τη Ρωσία που θα είναι διαφορετική εξαιτίας αυτού του γεγονότος— και όχι επειδή το απαιτούμε, αλλά επειδή το προκάλεσαν. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ