Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Θέλω να χάσω βάρος, μπορώ να πίνω χυμούς με γλυκαντικά ενώ κάνω δίαιτα; - Τι έχουν δείξει μελέτες

Άτομα που καταναλώνουν light ροφήματα και χυμούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν το βάρος τους

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνεται μέσα από μια σειρά μελετών, με πιο πρόσφατη μία κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity1 και ανέδειξε τα light ροφήματα και αναψυκτικά ως συμμάχους στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο συνέκριναν για πρώτη φορά την επίδραση που έχει στο σωματικό βάρος η κατανάλωση ροφημάτων/χυμών που περιέχουν γλυκαντικά με λίγες ή μηδενικές θερμίδες, σε σχέση με το νερό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 303 υγιείς άντρες και γυναίκες. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες που ακολουθούσαν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων.

Στην πρώτη ομάδα ζητήθηκε να καταναλώνει μόνο νερό, ενώ στη δεύτερη επιτρέπονταν να καταναλώνει ροφήματα/χυμούς διαίτης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, παράλληλα με το νερό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα που επιτρέπονταν να καταναλώσουν ροφήματα/χυμούς διαίτης χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων μέσα στη δίαιτά τους έχασαν κατά μέσο όρο 5.95 κιλά, ενώ εκείνοι που έπιναν μόνο νερό έχασαν, στο ίδιο διάστημα, κατά μέσο όρο 4.09 κιλά.

Ήδη, προηγούμενες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί το 20122 και 20133 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν τα άτομα που καταναλώνουν light ροφήματα και χυμούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν το βάρος τους, ενώ επίσης στρέφονται λιγότερο συχνά στην κατανάλωση γλυκισμάτων, σύμφωνα με το logofiatrofis.gr.

Παράλληλα, μελέτη του 20094 που βασίστηκε στα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Ελέγχου Βάρους των ΗΠΑ και αφορούσε τη διατήρηση της απώλειας βάρους, έδειξε ότι τα άτομα που κράτησαν το απολεσθέν βάρος έπιναν πιο συχνά ροφήματα διαίτης σε σχέση με αυτά που δεν έχουν χάσει ποτέ στη ζωή τους κιλά.

Συμπερασματικά, αν επιθυμεί κανείς να χάσει κιλά, μπορεί να απολαύσει ροφήματα διαίτης, όπως οι χυμοί λow με ελάχιστες θερμίδες στη δίαιτά του, καθώς φαίνεται πλέον από μελέτες ότι οι χυμοί με γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ