Δύο ισχυρές γυναίκες οδηγούν τις χώρες τους στο ΝΑΤΟ – Η Σουηδέζα Μαγκνταλένα Άντερσον και η Φινλανδέζα Σάνα Μάριν (φωτό)

Σουηδία και Φινλανδία. Δύο χώρες με στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και τις ασφάλειας, οι οποίες βρίσκονται προ των πυλών του ΝΑΤΟ. 

Οι δύο χώρες δεν έχον μόνο ιστορικούς δεσμούς και αγαστές σχέσεις αλλά και μια κοινή συνισταμένη. Διοικούνται από δύο σιδηρές κυρίες. 
Η Σουηδία από την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον και η Φινλανδία από την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν. Οι δύο ισχυρές κυρίες έλκουν το άρμα της εισόδου της χώρας του στο ΝΑΤΟ, παρά τις... προειδοποιήσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ενέργειες οι οποίες θα έχουν ως στόχο να εξισορροπήσουν την κατάσταση στην περιοχή απαντώντας σε ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. 

Πηγή: Instagram 

Αντίστοιχες είναι και η δηλώσεις της Σουηδής Πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν, η οποία μαζί με τον Πρόεδρο της χώρας Sauli Niinisto σε κοινή δήλωσή τους πριν από λίγες μέρες είπαν ότι η χώρα τους θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και η  πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη, την Κυριακή 15 Μάϊου τόνισε ότι μία κοινή υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία είναι το καλύτερο για τη Σουηδία και την ασφάλειά της. 

 

 

Το 2017, η Σουηδία και η Φινλανδία εντάχθηκαν στην Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) υπό τη Βρετανία, έναν συνασπισμό ενόπλων δυνάμεων που επιδιώκει πιο ευέλικτη και γρήγορη ανταπόκριση από εκείνη του ΝΑΤΟ. Η JEF -στα πρότυπα και το δόγμα του ΝΑΤΟ- είναι πλήρως επιχειρησιακή από το 2018, η δύναμη έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και μετρά 78 μέρες, ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να επανεξετάσουν το καθεστώς ουδετερότητάς τους και να σκεφτούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες άρχισε γρήγορα να στρέφεται υπέρ της ένταξης. Η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον φινλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό YLE έδειξε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι το 76% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή της κοινής γνώμης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν μόνο το 20%-30% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ μιας τέτοιας στρατιωτικής ευθυγράμμισης.

Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν τις υποψηφιότητες των δύο χωρών για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν σήμερα Δευτέρα 16 Μαϊου τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης. Η Σουηδία θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη στο NATO. Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε απο το πρωί της Δευτέρας μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως την Κυριακή 15 Μαϊου, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο Τρίτη.

 

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή 15 Μαϊου, την «ιστορική» υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μετά το αποφασιστικής σημασίας πράσινο φως από το κυβερνών κόμμα. «Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία», υποστήριξε η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς», τόνισε. Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων -πάνω από 150- η ψηφοφορία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή 15 Μαϊου, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.

Η πρωθυπουργός δήλωσε πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης. Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε σήμερα Δευτέρα 16 Μαϊου, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. «Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις», δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ