Το Δάκρυ της Παναγιάς - Αποκλειστικό: Στις πρόβες της παράστασης του Μενέλαου Τζαβέλλα για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό της Σμύρνης (φωτό)

Ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια

Το Eirinika παρακολούθησε τις πρόβες της νέας παράστασης του σκηνοθέτη Μενέλαου Τζαβέλλα «Το Δάκρυ της Παναγίας».

Ο Μενέλαος Τζαβέλλας μιλώντας στο Eirinika για την παράσταση που ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια τόνισε:

«Η φετινή χρονιά, το 2022, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μια θλιβερή επέτειος που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα, όχι μόνο στην συνείδηση των απογόνων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά και στο σύνολο των Ελλήνων.

Φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα μαζί με τον θεατρικό που παραγωγό Μαυρίκιο Μαυρικίου να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από το Θείο Δράμα της θυσίας της Σταύρωσης του Κυρίου μας σε κείμενο του βραβευμένου συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλου.

 

14 Ιουνίου κάνει πρεμιέρα η παράσταση στην Παναγία Φανερωμένη στην Βουλιαγμένη {Στο Θεατρο Παραπλευρος του Ιερου Ναου}  και  Ώρα έναρξης  8:30 μμ με Ελεύθερη Είσοδο. Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Ιερά Μητρόπολης Γλυφάδας και του  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Αντωνίου».

Λίγα λόγια για το έργο

Το «Δάκρυ της Παναγιάς, ένας Ύμνος για την Σμύρνη» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου  απο την UNESCO σκηνοθέτη Μενέλαου Τζαβέλλα. Σε κείμενο του Θανάση Ν. Σταυρόπουλου.

Το θεατρικό αυτό έργο είναι μία πρόταση που συνθέτει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας. Αυτής του Θείου Δράματος, και συγκεκριμένα την πορεία Του προς τον Γολγοθά, και τον μαρτυρικό διωγμό των Ελλήνων και όχι μόνο από την πολύπαθη Σμύρνη. Και πιο συγκεκριμένα: μία γυναίκα, η Ελπίδα, προσπαθεί να βρει τον χαμένο της γιό μέσα στις φλόγες της Σμύρνης. Μία άλλη γυναίκα με έναν νεαρό άντρα της παρουσιάζονται και γίνονται αρωγοί της.

Η Ελπίδα δεν μπορεί να κατανοήσει εκείνες τις τραγικές στιγμές που ζει ότι μπροστά της βρίσκονται η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης ο μαθητής Του. Παρότι εγκλωβισμένη στον προσωπικό της Γολγοθά, η Ελπίδα θα καταλήξει να  ακολουθήσει την Παναγία σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό όταν πια όλα γύρω της θα είναι χαμένα για την ίδια.

Η Παναγία θα της δείξει την Οδό του Μαρτυρίου του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά. Θα της παρουσιάσει την άκρα πικρία της Μητρός μπροστά στο πέρασμα του Υιού της.

Εκεί η Ελπίδα θα κατανοήσει ότι το δράμα Του εμπεριέχεται στο προσωπικό δράμα του καθενός μας ξεχωριστά. Η μεγαλοσύνη της Παναγίας θα της διδάξει ότι η καρτερία και η συγχώρεση είναι αρετές σπουδαιότερες και ισχυρότερες του πόνου. Μπροστά από τα μάτια της Ελπίδας θα παρελάσουν πρόσωπα του Θείου Δράματος, αλλά και της Καταστροφής της Σμύρνης.

Ο Άγιος Ιωάννης, η Μαρία η Μαγδαληνή, ο Ιούδας, ο Πόντιος Πιλάτος, ο Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο Νουρεντίν Πασάς, η Μοιχαλίδα αλλά και απλοί άνθρωποι θα παρουσιαστούν και θα μιλήσουν για τα δρώμενα, ενώ ταυτοχρόνως το υμνολόγιο και τα λόγια των Ευαγγελίων της Εκκλησίας και η προφορική μας παράδοση θα πλαισιώνουν τους λόγους των ηρώων.  

Ερμηνεύουν: 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ
ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ
και η ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

Σμυρνεϊκα Τραγουδια  

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ 

Εκκλησιαστικοί Υμνοι 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ
ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Μουσική - Στίχοι: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Φωνητική διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Β.σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου

Ενδυματολογία: Ιλάειρα Ζήση

Φωτισμοί: Βασίλης Πλατάκης

Ηχοληψία: Τμ.Ηχοληψίας ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Κινησιολογία: Nick Mathiews N.Y 

Επικοινωνία και προβολή της παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Κατασκευή σκηνικού: R.S.C London 

Γραφιστική επιμέλεια: New Star Artwork N.Y

Διεύθυνση και Οργάνωση παραγωγης :

Μενέλαος Τζαβέλλας - Νικολέτα Πικέα

Hair stylist - Makeup artist:Νικολέτα Πικέα

Παραγωγή:

Music & Drama Productions ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ 

Εταιρία Παραγωγής Μουσικών & Θεατρικών Θεαμάτων

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ