Ο Τραμπ μετά το μακελειό μιλά στη μεγαλύτερη ένωση υπέρ της οπλοκατοχής - Μιλάμε για υποκρισία στην αμερικανική κοινωνία; (φωτό)

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο ετήσιο συνέδριο της ισχυρότερης οργάνωσης εκπροσώπησης των ειδικών συμφερόντων της βιομηχανίας των όπλων στο Τέξας. 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά σήμερα Παρασκευή 27 Μαϊου στο ετήσιο συνέδριο της ισχυρότερης οργάνωσης εκπροσώπησης των ειδικών συμφερόντων της βιομηχανίας των όπλων –της NRA– στο Τέξας, παρά τη σφαγή παιδιών σε πρωτοβάθμιο σχολείο μικρής πόλης αυτής της πολιτείας του αμερικανικού Νότου.

«Η Αμερική χρειάζεται αληθινές λύσεις και αληθινή ηγεσία αυτή την περίοδο, όχι πολιτικούς και κομματικές σκοπιμότητες», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης του, του Truth Social.

«Και γι’ αυτό θα τιμήσω τη δέσμευση που έκανα πριν από πολύ καιρό να μιλήσω στο συνέδριο της NRA στο Τέξας», πρόσθεσε, υποσχόμενος πως θα εκφωνήσει λόγο «σημαντικό για τον αμερικανικό λαό».

Ο πρώην πρόεδρος δείχνει με αυτό τον τρόπο, το δίχως άλλο εσκεμμένα, την αντίθεσή του στον διάδοχό του, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, «αηδιασμένος και κουρασμένος» από τις επαναλαμβανόμενες σφαγές στη χώρα, διερωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Μαϊου, μερικές ώρες μετά το μακελειό στην Ουβάλντε, «πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;».

Τα λεγόμενα mass shootings, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ που οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως λόγω της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.

Χαρακτηρίζοντας τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ πράξη «μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία», η NRA αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και επιβεβαίωσε πως το συνέδριό της στο Χιούστον θα γίνει.
 

Αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα
Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες πως τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβει δράση παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα, κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η δημοσκόπηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4%, διεξήχθη την επομένη της σφαγής 19 μαθητών και μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών από έφηβο ένοπλο στο Τέξας και προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τη σφαγή 10 ανθρώπων που διέπραξε νεαρός ρατσιστής στη συνοικία Μπάφαλο, όπου κατοικούν κυρίως αφροαμερικανοί, στη Νέα Υόρκη.

Το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ του να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ του να επιτρέπεται οι αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται πως απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Το 72% τάσσεται υπέρ του να αυξηθεί το όριο ηλικίας για να είναι νόμιμη η αγορά όπλων από τα 18 στα 21 έτη.

Οι ιδέες αυτές υποστηρίχθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες των υποστηρικτών τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών, εύρημα που συνάδει με αυτά προηγούμενων δημοσκοπήσεων.

Όμως οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πως το Κογκρέσο θα ενεργήσει. Μόλις το 35% δήλωσε βέβαιο πως τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου θα κάνουν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τα όπλα φέτος, ενώ το 49% είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Το 65% του δείγματος συμφωνεί πως τα λεγόμενα mass shootings –οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου–, είναι τόσο πολλά στις ΗΠΑ λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας όπλων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί διχάζονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές πολιτείες κι έχουν μετατρέψει τα όπλα σε μέρος της καθημερινότητας. Το 54% έκρινε ότι η οπλοφορία είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από επιθέσεις, το 45% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να οπλοφορούν εκπαιδευτικοί ή μέλη του σχολικού προσωπικού.

Το 43% θεωρεί πως νομιμόφρονες πολίτες πρέπει να μπορούν να οπλοφορούν στην εκκλησία, στη δουλειά ή σε καταστήματα. Το 69% τάσσεται υπέρ νομοθεσίας που θα επιτρέπει να χορηγούνται άδειες οπλοφορίας με όρο πως τα όπλα θα μένουν κρυμμένα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ