Ιβάνκα Τραμπ: «Έδωσε» τον πατέρα της – «Δεν πίστεψα τους ισχυρισμούς του ότι η ήττα του στις Προεδρικές εκλογές ήταν νοθεία» (βίντεο/φωτό)

 Η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλός του, η Ιβάνκα Τραμπ, κατέθεσε στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2020 στο Καπιτώλιο ότι δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς του πατέρα της ότι η ήττα του στις προεδρικές εκλογές οφειλόταν σε νοθεία.

Η Ιβάνκα Τραμπ, μία από τις πιο πιστές συνεργάτιδες του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεδρίας του, κατέθεσε μέσω βίντεο στην επιτροπή. «Σέβομαι τον υπουργό Δικαιοσύνης (Ουίλιαμ) Μπαρ, οπότε δέχθηκα όσα είπε», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την Ιβάνκα Τραμπ, ο Μπαρ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εντόπισε σοβαρή νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020 η οποία να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδειξε ένα βίντεο από την κατάθεση του Μπαρ ενώπιόν της. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «μ..κίες» τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

 

 

Ο Μπαρ υπογράμμισε ότι «είχα δηλώσει στον πρόεδρο με εμφατικό τρόπο ότι δεν βλέπω ενδείξεις νοθείας η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Και ειλικρινά ενάμιση χρόνο μετά ακόμη δεν βλέπω». Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε εξάλλου ότι είπε στον Τραμπ ότι οι ισχυρισμοί του έχουν «μηδενική βάση».

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/ Ipsos που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, το 58% των Ρεπουμπλικανών θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 είναι προϊόν νοθείας.

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Το «σπουδαιότερο κίνημα στην ιστορία» των ΗΠΑ για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 – που ξαναζεί η χώρα, καθώς άρχισε η πολυαναμενόμενη παρουσίαση των αρχικών συμπερασμάτων ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις ευθύνες του – ήταν «ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της».

 

 

Έπειτα από περίπου έναν χρόνο έρευνας, η επιτροπή άρχισε να παρουσιάζει τα συμπεράσματά της στις 20:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), ώρα υψηλής τηλεθέασης. Η επιτροπή έχει υποσχεθεί ότι θα αποκαλύψει πως το χάος εκείνης της ημέρας ήταν «καρπός συντονισμένης εκστρατείας για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 και να εμποδιστεί η μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν».

Αλλά για τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο, η επιτροπή δεν «σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή τον λόγο που οδήγησε το μεγάλο πλήθος να συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον» την 6η Ιανουαρίου 2021, όπως τόνισε χθες, μερικές ώρες πριν αρχίσει η δημόσια ακρόαση, μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης που έχει δημιουργήσει, του Truth Social.

 

 

Εκείνη την ημέρα, χιλιάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να καταγγείλουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, την ήττα του μεγιστάνα των ακινήτων. Χιλιάδες επιτέθηκαν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

«Η 6η Ιανουαρίου δεν ήταν διαδήλωση, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στην ιστορία της χώρας μας για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αφορούσε «τις εκλογές που νοθεύτηκαν» και τη νίκη «που εκλάπη», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά, χωρίς καμία απόδειξη, τη θεωρία συνωμοσίας που έχει διαψευστεί επανειλημμένα.

 

 

Τον τελευταίο χρόνο, τα μέλη της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής – επτά κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών, δύο των Ρεπουμπλικάνων – άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες, ανάμεσά τους δύο παιδιά του πρώην προέδρου, και μελέτησαν 140.000 έγγραφα στην προσπάθειά τους να φωτίσουν τις πράξεις και τις χειρονομίες του κ. Τραμπ πριν αρχίσει η επίθεση, κατά τη διάρκειά της και μετά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι υποστηρικτές της επιτροπής κρίνουν τη δουλειά της απαραίτητη, για να εξασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας. Όμως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι την απορρίπτουν, με τον βασικό ενδιαφερόμενο, τον Ντόναλντ Τραμπ, να μιλά για – τι άλλο – «κυνήγι μαγισσών».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ