Τελικά βοηθάει το περπάτημα αν πάσχουμε από οστεοαρθρίτιδα και έχουμε πόνους στα γόνατα;

Τι έχουν δείξει μελέτες;

Τελικά βοηθάει το περπάτημα και πόσο, αν πάσχουμε απο οστεοαρθρίτια και έχουμε πόνους στα γόνατα; 

Περπάτημα και πόνος στα γόνατα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatology με επικεφαλής ερευνητές στο Baylor College of Medicine αποκαλύπτει ότι το περπάτημα ως κομμάτι της προγραμματισμένης φυσικής δραστηριότητας μέσα στην ημέρα (άσκηση) μπορεί να μειώσει τους νέους συχνούς πόνους στο γόνατο σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που έχουν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας.

Επιπλέον, τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι το περπάτημα ως άσκηση μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την επιβράδυνση της βλάβης που εμφανίζεται στην άρθρωση των γονάτων.

«Μέχρι αυτό το εύρημα, υπήρχε έλλειψη αξιόπιστων θεραπειών που παρέχουν οφέλη τόσο στον περιορισμό της βλάβης όσο και στον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα», δήλωσε η Δρ Grace Hsiao-Wei Lo, επίκουρη καθηγήτρια ανοσολογίας, αλλεργίας και ρευματολογίας στο Baylor, επικεφαλής ρευματολογίας στο το Ιατρικό Κέντρο Michael E. DeBakey VA και πρώτη συγγραφέας της εργασίας.

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της ένταξης του περπατήματος στην καθημερινότητα ατόμων με Οστεοαρθρίτιδα, σε μια πολυετή μελέτη παρατήρησης όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τον χρόνο και τη συχνότητα που περπατούσαν για άσκηση.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν το περπάτημα ως άσκηση από την ηλικία των 50 ετών ή αργότερα ταξινομήθηκαν ως «περπατούντες» και όσοι ανέφεραν ότι δεν το κάνουν συχνά ή καθόλου, ταξινομήθηκαν ως «μη περπατούντες».

Εκείνοι που ανέφεραν ότι περπατούσαν για άσκηση είχαν 40% μειωμένες πιθανότητες για νέο συχνό πόνο στο γόνατο σε σύγκριση με τους μη περπατούντες.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που έχουν ακτινογραφικά στοιχεία οστεοαρθρίτιδας αλλά δεν πονούν καθημερινά στα γόνατά τους», δήλωσε ο Lo, ο οποίος είναι επίσης ερευνητής στο Κέντρο Καινοτομιών στην Ποιότητα, την Αποτελεσματικότητα και την Ασφάλεια στο Baylor και το VA. “Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την πιθανότητα ότι το περπάτημα ως άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καθημερινού πόνου στο γόνατο, όπως γράφει ο Γυμναστής Παύλος Κοθωνίδης στο fmh.gr.

“Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την επιδείνωση της βλάβης στο εσωτερικό της άρθρωσης από την οστεοαρθρίτιδα.”

Τα οφέλη απο το περπάτημα

Ο Λο, είπε ότι το περπάτημα ως άσκηση έχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, τους βασικούς δηλαδή λόγους για τους οποίους οι συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Αθλητιατρικής Αμερικάνικης Εταιρείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν την Άσκηση.

«Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο πρέπει να περπατούν για άσκηση, ιδιαίτερα αν δεν έχουν καθημερινό πόνο στο γόνατο», συμβουλεύει ο Lo. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε την άσκηση ως εργαλείο αντιμετώπισης και πρόληψης νοσημάτων και συμβουλευόμαστε ανάλογα την περίπτωση τον Γιατρό, τον Φυσικοθεραπευτή ή τον Γυμναστή μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ