Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Vintage story: Η Μπερλίνα, ένα παλιό παιχνίδι - «Έρχομαι από την αγορά κι έμαθα πολλά καλά και κακά για σένα» (φωτό)

Τα παλαιότερα χρόνια ένα από τα αγαπημένα ομαδικά παιχνίδια των παιδιών ήταν η Μπερλίνα.

Το παιχνίδι αυτό το έπαιζε μια ομάδα παιδιών την οποία αποτελούσαν τουλάχιστον τέσσερα μέλη. Οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού ήταν η Μπερλίνα και ο Ταχυδρόμος.

Αρχικά τα παιδιά λαχνίζουν, δηλαδή τα βγάζουν για να δουν ποιος θα υποκριθεί τη Μπερλίνα και ποιος τον Ταχυδρόμο. Το παιδί που υποκρινόταν την Μπερλίνα καθόταν απομονωμένο σε μια γωνιά. Η άλλη ομάδα με επικεφαλής το παιδί που υποκρινόταν τον Ταχυδρόμο σχολίαζαν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά χαρίσματα του παιδιού που υποκρινόταν τη Μπερλίνα.


«Τα 21 Ωραιότερα Παραδοσιακά Ελληνικά Παιχνίδια» που είχε διανείμει μέσω των προϊόντων της η ΕΛΑΪΣ. Η έκδοση είναι του 1995, με κείμενα της Ζωής Βαλάση και εικονογράφηση του Σταύρου Γεωργιάδη.

Τα μηνύματα είχαν σχέση με την εξωτερική εμφάνιση αλλά και το χαρακτήρα. Όταν  ήταν έτοιμοι πλησίαζαν τη Μπερλίνα κι ο Ταχυδρόμος της έλεγε: «Έρχομαι από την αγορά κι έμαθα πολλά καλά και κακά για σένα». 
«Τι έμαθες» ρωτάει τότε η Μπερλίνα.

«Έμαθα πως συχνά λες ψέματα. Διάλεξε και πάρε». Η Μπερλίνα προσπαθεί να μαντέψει ποιο είναι το παιδί που το εκμυστηρεύτηκε στον Ταχυδρόμο. Αν το βρει τότε αλλάζουν ρόλους αλλιώς ξαναπροσπαθεί.

Το ξεχασμένο αυτό παιχνίδι ήταν ιδιαίτερο αλλά είχε τη δύναμη χωρίς να προσβάλει την παιδική ψυχή να το διδάξει πως το βλέπουν οι άλλοι, να μάθει τι εικόνα εκπέμπει προς το περιβάλλον του, αναφέρει ο kokkinosvraxos.blogspot. Τη Μπερλίνα συνήθιζαν να την παίζουν τα παιδιά κατά την περίοδο των Αποκριών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ