Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Good news: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Ιαπωνικό οίκο R&I

Σημαντική είναι η εκτίμηση του οίκου ότι  η Ελλάδα μπορεί να ανεβάσει τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής της.

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερό outlook προχώρησε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου ο  οίκος αξιολόγησης R&I.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε θετικό μονοπάτι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Σε μεσοπρόθεσμη βάση αναμένεται να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές. Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης από το 2023 και μετά.

Ο ιαπωνικός οίκος στηρίζει την εκτίμησή του αυτή στην πρόσβαση που θα έχει η Ελλάδα σε άφθονα κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027.

«Η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στο πόσο αποτελεσματικά θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες θεωρούνται παράγοντας-κλειδί για τον καθορισμό του μονοπατιού της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

H R&Ι επισημαίνει ότι η οικονομία κερδίζει momentum από την αύξηση της τουριστικής ζήτησης και τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ενώ επικαλείται τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν για ανάπτυξη 3,1% και 3,5% αντίστοιχα για φέτος, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης από το 2023, όταν δεν θα επηρεάζει πια από τους σημερινούς δυσμενείς παράγοντες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα, ένας ακόμη διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο ιαπωνικός R&I, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Αναβάθμιση που φέρνει τη χώρα ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά την Standard & Poor's, την DBRS και την SCOPE Ratings, που αποδίδει, στο Ελληνικό Δημόσιο, βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, αποτέλεσμα της άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής.

Έτσι, μετά την επίτευξη των στόχων της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ, της μείωσης του όγκου των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, της σταδιακής δημοσιονομικής ισορροπίας, της διαμόρφωσης ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της γενναίας και αποτελεσματικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και του τελευταίου στόχου της: την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Εθνικός στόχος με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ