Πέθανε ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο δημιουργός των εμβληματικών γυαλιών Ray Ban –Τα φορούσε o Τομ Κρουζ στο Top Gun (βίντεο/φωτό)

Πέθανε ο  δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Luxottica Λεονάρντο Ντελ Βέκιο σε ηλικία 87 ετών. 

To 1986 εκατομμύρια θαυμάστριες του Τομ Κρουζ σε όλο τον κόσμο σκιρτούσαν με τον γοητευτικό πιλότο μαχητικού αεροσκάφους τον οποίο υποδυόταν ο δημοφιλής ηθοποιός στην ταινία Top Gun. Εμβληματικά ήταν τα γυαλιά ηλίου Ray Ban που φορούσε ο κινηματογραφικός Μάβερικ.

Δεν είναι τυχαίο καθώς τα Aviator της Ray-Ban κατασκευάστηκαν αρχικά για τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, με σκοπό να εμποδίσουν το φως του ήλιου, βοηθώντας τους να μην χάνουν την οπτική επαφή με τον πίνακα των οργάνων του αεροσκάφους.

Μετά την ταινία οι πωλήσεις των Aviator της Ray-Ban αυξήθηκαν κατά 40%.
 

O ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής γυαλιών EssilorLuxottica και μια από τις επιφανείς επιχειρηματικές προσωπικότητες της Ιταλίας, Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, έφυγε σε ηλικια 87 ετών. 

"Η EssilorLuxottica ανακοινώνει σήμερα με θλίψη τον θάνατο του προέδρου της", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας όπου προστίθεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για να "καθορίσει τα επόμενα βήματα".

Ποιος ήταν ο ιδρυτής της Luxottica ο οποίος έφυγε σε ηλικία 87 ετών

Ο Ντελ Βέκιο μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και έφθασε στο σημείο να συγκεντρώσει μια περιουσία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα από τα πιο γνωστά success stories στη μεταπολεμική οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας.

"Ο Ντελ Βέκιο ήταν ένας σπουδαίος Ιταλός. Η ιστορία της ζωής του--από το ορφανοτροφείο στην ηγεσία μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, μοιάζει με μια ιστορία βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Αλλά είναι ένα παράδειγμα για το σήμερα και το αύριο. Αναπαύσου εν ειρήνη", έγραψε στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο ιταλός επιχειρηματίας ίδρυσε την Luxottica το 1961 και οικοδόμησε μια εταιρεία που κατείχε το εμπορικό σήμα Ray-Ban ενώ το 2018 ένωσε τις δυνάμεις του με τη γαλλική Essilor σε μια μεγάλη συγχώνευση.

Παρέμεινε εκτελεστικός πρόεδρος της EssilorLuxottica μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, όταν παρέδωσε την εκτελεστική ηγεσία της εταιρείας στον διευθύνοντα σύμβουλο Φραντσέσκο Μιλέρι.

Η επιρροή του Ντελ Βέκιο επεκτάθηκε πέρα από τη δική του επιχείρηση και στα τέλη του 2021 ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ιταλίας πίσω από τον Τζοβάνι Φερέρο του ομίλου Nutella, σύμφωνα με το Forbes.

Η εταιρεία συμμετοχών του Ντελ Βέκιο, η Delfin, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ιταλικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mediobanca και έχει ποσοστό λίγο λιγότερο από 10% στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας, την Generali. Κατέχει επίσης περίπου το 7% της εταιρείας ακινήτων Covivio, εισηγμένη στο Παρίσι και στο Μιλάνο.

«Με τον θάνατο του Ντελ Βέκιο, το Μιλάνο χάνει μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της πρόσφατης ιστορίας του», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Μιλάνο Τζουζέπε Σάλα.

 

Οι μετοχές της Mediobanca υποχώρησαν περισσότερο από 4% μετά την είδηση του θανάτου του, η Generali υποχώρησε σχεδόν 2,5% ενώ η EssilorLuxottica παρέμεινε αμετάβλητη στα 148 ευρώ ανά μετοχή.

Μεγαλωμένος σε ένα ορφανοτροφείο του Μιλάνου, ο Ντελ Βέκιο έφυγε από την πόλη για να ανοίξει κατάστημα στην πόλη Αγκόρντο, στις Άλπεις, στα βόρεια της Βενετίας.

Ξεκίνησε ως μικρός προμηθευτής εξαρτημάτων σκελετού σε τοπικούς κατασκευαστές γυαλιών.

Την 1η Ιουνίου η καθαρή περιουσία του Ντελ Βέκιο υπολογιζόταν στα 25,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Παγκοσμίως αναγνωρισμένες μάρκες, όπως οι Ray-Ban και Oakley, ήταν μεταξύ των δεκάδων brand name που αγόρασε ο Ντελ Βέκιο στο δρόμο του προς την κορυφή.

 

 

Η εταιρεία του, EssilorLuxottica, έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο.

Η δε EssilorLuxottica είναι η κορυφαία εταιρεία λιανικής πώλησης γυαλιών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός διορθωτικών φακών.

Επίσης, η εταιρεία συμμετοχών του, Delfin, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ιταλικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mediobanca και έχει μερίδιο λίγο κάτω από το 10% στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας Generali.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ