«Ο Παύλος Μπακογιάννης μας ενώνει» - Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο Ψυχικό από την Προέδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (βίντεο/φωτό)

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παύλου Μπακογιάννη πραγματοποιήθηκαν στο άλσος του Ψυχικού,  που φέρει το όνομα του δολοφονημένου από τη «17 Νοέμβρη»πολιτικού σε μια υπαίθρια εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού και συμμετείχαν πάνω από 2000 άτομα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά .Πρόκειται γιά το τελευταίο του έργο και είναι δωρεά του πρόξενου & δημότη Ψυχικού Νίκου Χριστογιάννη που έλκει την καταγωγή από την Ευρυτανία.

Μήνυμα της εκδήλωσης είναι η εθνική ενότητα και η συναίνεση που πρέσβευε ο Παύλος Μπακογιάννης, αλλά και οι αγώνες του για τη δημοκρατία και την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών δεν σίγησαν ποτέ, παρά τη δολοφονία του από τους τρομοκράτες , αλλά αντιθέτως παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης -Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης κατά την εναρκτήρια ομιλία της επίσημης τελετής, επεσήμανε: «Είναι μία συμβολική πράξη, για έναν άνθρωπο σύμβολο της Δημοκρατίας και της εθνικής ενότητας. Αποτίουμε φόρο τιμής, σ' έναν πολιτικό, που σημάδεψε την εποχή του με τους αγώνες του και τις ιδέες του,με τα ιδανικά που υπηρέτησε αλλά και με τον τραγικό του θάνατο».

Ο κύριος Γαλάνης εξήρε την συμβολή του Παύλου Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας κάνοντας τις εκπομπές του ένα βήμα Δημοκρατίας . «Η φωνή του Παύλου Μπακογιάννη ήταν η φωνή της Ελλάδας που αντηχούσε στα πέρατα της γης ενώ πάλεψε μετά την πτώση της χούντας και για την σταθεροποίηση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παύλος Μπακογιάννης με το έργο του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ευρυτανία αποτελεί πρότυπο για όσους δραστηριοποιούμαστε στις τοπικές κοινωνίες, συμπλήρωσε ο δήμαρχος .

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ,συγκινώντας όταν έδειξε την καρφίτσα με το πρόσωπο του Μπακογιάννη που έχει πάντα κοντά του & φορούσε χθες στο πέτο του:

«έχει επάνω δύο μόνο λέξεις :Μας ενώνει - o Παύλος Μπακογιάννης μας ενώνει».

Η Πρόεδρος της κοινότητας Ψυχικού Φαίνη Χατζηαθανασιάδου τόνισε: «Είμαι βαθιά συγκινημένη αλλά και χαρούμενη γιατί είχα την ιδέα τον Ιανουάριο του 2020 να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί η προτομή του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη εδώ στο άλσος που φέρει το όνομα του και σήμερα 27 Ιουνίου 2022 ,η ιδέα μετουσιώνεται σε πράξη.»

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο στενός συνεργάτης του Παύλου Μπακογιάννη ,ο δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης, ο οποίος ανέπτυξε τα στοιχεία της προσωπικότητας του αξέχαστου πολιτικού και δημοσιογράφου,λέγοντας χαρακτηριστικά:υπήρξε ένας κοσμοπολίτης,αυτοδημιούργητος Ελληνας, με αδέσμευτο μυαλό και αντισυμβατική συμπεριφορά .

Στην κεντρική ομιλία της βραδιάς η κόρη του τιμώμενου δολοφονημένου βουλευτή μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, η Αλεξία Μπακογιάννη, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, είπε μεταξύ άλλων ότι είχε ένα «τρυφερό και χαδιάρη μπαμπά και ταυτόχρονα αυστηρό με τα μαθήματα αυστηρό με την γνώση , αφού έλεγε χαρακτηριστικά στον αδελφό της τον Κώστα και στην ίδια: «αυτό που έχετε μέσα στο μυαλό σας δεν πρόκειται να σας το πάρει κανείς ακόμα και η ομορφιά μπορεί να χαθεί αλλά η γνώση ποτέ»


«Ο Παύλος Μπακογιάννης έχει μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων για τον τρόπο που πέθανε, όμως αξίζει να τον θυμόμαστε για τον τρόπο που έζησε και γι' αυτά που πίστευε»τόνισε .

Αναφέρθηκε εκτενώς στον πολιτικό πατέρα της και ανέπτυξε τις ιδέες του. Μίλησε για έναν σύγχρονο διαφωτιστή, πολέμιο του σκοταδισμού, φιλελεύθερο των δικαιωμάτων και βαθιά ιδεολόγο. «Το όραμα είχε τη θέση του δίπλα στον πολιτικό ρεαλισμό», είπε για τον Παύλο Μπακογιάννη και κατέληξε με μία φράση του Απολινέρ, που η ίδια θεωρεί ότι θα τον αντιπροσώπευε: «Είναι καιρός να ξανανάψουμε τ' αστέρια».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το αποτύπωμα του του Παύλου Μπακογιάννη ήταν διακομματικό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρωήν Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο , ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τον μικρό γιο του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, πολλοί βουλευτές ,εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου,που θέλησαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ