Γιατί είναι πολύ σημαντική η εκγύμναση των γλουτών; Βελτιώνει την εικόνα και τις αθλητικές μας επιδόσεις

Ο Μέγας, ο μέσος και ο μικρός γλουτιαίος, σχηματίζουν όλο το κομμάτι των γλουτών και ναι, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τους δυναμώσεις!

Οι γλουτοί μας, πέραν του ότι είναι υπεύθυνοι για την αισθητική του σώματός μας είναι και η αιτία για πολλαπλά οφέλη στο σώμα μας!

Ο Μέγας, ο μέσος και ο μικρός γλουτιαίος, σχηματίζουν όλο το κομμάτι των γλουτών και ναι, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τους δυναμώσεις και να αφοσιωθείς στην εκγύμνασή τους!

Οι γλουτιαίοι και σε συνεργασία με άλλους μύες, εργάζονται για να εκτείνουν, να περιστρέφουν και να προκαλούν απαγωγή στο ισχίο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δυναμώσετε αυτούς τους μυς και κάτι τέτοιο έχει πολλά οφέλη.

Η εκγύμναση των γλουτιαίων σας μπορεί να βελτιώσει την εικόνα σας, να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού και πολλά άλλα. Εδώ είναι μερικά μόνο πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την σωστή εκγύμναση των γλουτών σας:

1: Βελτιωμένη στάση σώματος

Ενώ το να ξαπλώνετε μπορεί να είναι πολύ πιο άνετο από το να στέκεστε όρθιοι, η συνεχής πράξη αυτού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα σας. Πολλοί από εμάς υποφέρουμε από κακή στάση του σώματος και μερικές φορές φαίνεται σχεδόν αδύνατο να το διορθώσουμε.

Το να έχετε αδύναμους ή υπανάπτυκτους γλουτούς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη στάση σας, καθώς αποτελούν μέρος του συστήματος σταθεροποίησης του σώματός σας.

Όταν οι γλουτοί σας δεν είναι αρκετά δυνατοί, επηρεάζεται άμεσα η στάση των ώμων και του κορμού. Εάν οι καμπτήρες του ισχίου σας είναι ισχυρότεροι από τους γλουτούς σας, μπορούν να τραβήξουν τη λεκάνη σας σε μια αφύσικη θέση και πάντως εκτός ευθυγράμμισης με την υπόλοιπη σπονδυλική. Αυτό μπορεί να προκαλέσει και κακή στάση και πόνο.

Πώς μπορείτε λοιπόν να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα; Απλώς προσθέτοντας μερικά καθίσματα, προβολές, deadlifts ή hip thrusts στην ημέρα σας είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε – με σωστή τεχνική.

2: Πρόληψη τραυματισμών

Οι γλουτοί σας είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του κάτω μέρους της πλάτης σας. Όταν είναι αδύναμοι, μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσουν την κύρια λειτουργία τους: έκταση ισχίου, γράφει ο Γυμναστής  Παύλος Κοθωνίδης στο fmh.gr.

Εάν οι γλουτοί σας δεν μπορούν να το κάνουν, το σώμα σας θα βρει άλλους μύες για να αναλάβουν τη δουλειά. Ωστόσο, αυτοί οι βοηθητικοί μύες δεν σχεδιάστηκαν για αυτό το έργο και μπορούν να υποστούν υπερβολικό στρες πολύ εύκολα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και συμπίεση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, τους γοφούς και τα γόνατα.

Οι γλουτοί που δεν δραστηριοποιούνται καθόλου ή έστω ελάχιστα  αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού στα γόνατα, στο κάτω μέρος της πλάτης, στους μηριαίους και στη βουβωνική χώρα. Επομένως, η ενδυνάμωση αυτών των μυών είναι εξαιρετικά σημαντική όταν προσπαθείτε να προστατέψετε το σώμα σας από τραυματισμούς.

Οι δυνατοί γλουτιαίοι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού κατά τη διάρκεια ασκήσεων όπως η άρση θανάτου, αφαιρώντας μέρος της πίεσης από τη μέση σας. Οι γλουτοί σας βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση της λεκάνης και της κίνησης στην άρθρωση του ισχίου.

Η χρήση ενός κυλίνδρου για να τεντώσετε και να κάνετε σωστά μασάζ στους γλουτιαίους μύες σας μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της καλύτερης κίνησης της λεκάνης, των γοφών και των ποδιών.

3: Αθλητικές επιδόσεις

Οι δυνατοί γλουτιαίοι όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής αθλητικής σας απόδοσης.

Οι γλουτοί σας είναι εκτός των άλλων υπεύθυνοι για την επιτάχυνση, την επιβράδυνση, την αλλαγή κατευθύνσεων και τη δημιουργία εκρηκτικής δύναμης στα άλματα. Τα αθλήματα υψηλών απαιτήσεων σε έκρηξη και ταχύτητα απαιτούν επίσης να έχετε ισχυρούς γλουτούς και οπίσθιους μηριαίους προκειμένου να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι αθλητές με δυνατούς γλουτούς θα είναι πιο γρήγοροι και πιο εκρηκτικοί στις κινήσεις τους σε σύγκριση με εκείνους με πιο αδύναμους γλουτούς. Για να ενισχύσετε αυτούς τους μύες, εντάξτε την προπόνηση ενδυνάμωσης στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, με την επίβλεψη γυμναστή.

Κλείνοντας

Τα οφέλη είναι πολύ πιο βαθιά από την εμφάνιση, στην εκγύμναση των γλουτών. Οι δυνατοί γλουτιαίοι είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής υγείας του σώματός σας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην παραβλέπετε τους γλουτούς όταν προπονείστε, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε τις ανάλογες ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σας, υπό την επίβλεψη γυμναστή για τη σωστή τεχνική και τον ενδεδειγμένο προγραμματισμό!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ