Τζ. Τσούνης: Το όνειρο της Δημοκρατίας γεννήθηκε εδώ - ΗΠΑ και Ελλάδα στην πρώτη γραμμή μεταξύ δημοκρατικών αξιών και τυραννίας

«Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτές τις δημοκρατικές αξίες...»

Το όνειρο της Δημοκρατίας γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, και ήταν αυτό που ενέπνευσε την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών και ένωσε τους δυο λαούς μας, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας, χθες το βράδυ, στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη στο Κολλέγιο Ανατόλια, για την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Σημείωσε ότι «σήμερα, οι χώρες μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και της τυραννίας, καθώς βλέπουμε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος να αντιμετωπίζει μια κατά μέτωπο εισβολή» και υπογράμμισε ότι «η συλλογική μας απάντηση, σήμερα, θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο».

«Σήμερα, γιορτάζουμε τη "Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας" των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γιορτάζουμε την αναζήτηση ενός έθνους και μιας διαφορετικής ομάδας ανθρώπων -που αντιπροσωπεύουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, κάθε σεξουαλικό προσανατολισμό, πεποιθήσεις ή θρησκευτικά πιστεύω- οι οποίοι ενώθηκαν πριν από 246 χρόνια και παραμένουν ενωμένοι από ένα κοινό όνειρο για την ισότητα και το "κυνήγι" της ζωής, της ελευθερίας και της ευτυχίας για όλους», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας πως «αυτό το όνειρο της δημοκρατίας γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα».

«Αυτό το όνειρο της δημοκρατίας ενέπνευσε την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένωσε τους λαούς μας καθώς πολλοί γενναίοι Αμερικανοί ενώθηκαν με τους Έλληνες και πολέμησαν με θάρρος στο πλευρό τους για την ανεξαρτησία της Ελλάδας πριν από 201 χρόνια, με την κραυγή "Ελευθερία ή Θάνατος!". Είναι η υπόσχεση που μοιραζόμαστε από τότε, ότι η φλόγα της δημοκρατίας δεν θα σβήσει ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης, επισημαίνοντας πως «έχουμε την ιερή υποχρέωση να αγαπάμε και να προστατεύουμε αυτές τις δημοκρατικές αξίες».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στον ιδιαίτερο δεσμό και τη φιλία που μοιράζονται ΗΠΑ και Ελλάδα, που σφυρηλατήθηκαν μέσω του κοινού αγώνα για την υπεράσπιση των αξιών που οδήγησαν στη γέννηση των δύο εθνών μας, αναφέρθηκε στη μετανάστευση των γονιών του στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, τις αρχές και τις αξίες που τού μεταλαμπάδευσαν, στην ευλογία να ζει το «αμερικανικό όνειρο», αλλά και στην τιμή που νιώθει που επέστρεψε στις ρίζες του για να υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στη δεξίωση του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ για την 4η Ιουλίου το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών, θρησκευτικών, ακαδημαϊκών αρχών και φορέων κ.ά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ