Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ντίνα Νικολάου: Σιροπιαστό γλυκό με κρέμα και σοκολάτα - μια πολύ λαχταριστή πρόταση

 Τα φύλλα είναι ιδιαίτερα λεπτά και αφήνουν το σιρόπι να φτάσει μέχρι το κέντρο του γλυκίσματος

Υλικά

1 συσκευασία Βηρυτού Ζύμη Ψαχνών
120 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
200 γρ σοκολάτα, τριμμένη

Για την κρέμα

200 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
150 γρ. ζάχαρη καστανή
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Δάκου
3 αυγά
100 ml ηλιέλαιο
120 γρ. επιδόρπιο γάλακτος Arla Protein Natural
1 λοβό βανίλιας

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη καστανή
370 ml νερό
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
Σος σοκολάτας
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
140 ml κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά, Arla

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζω τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα δεμένο σιρόπι.

Για την σος σοκολάτας

Zεσταίνω την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αδειάζω την κρέμα στο μπολ με την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή σάλτσα. Την αφήνω εκτός ψυγείου μέχρι την ώρα που θα την σερβίρω.

Για την κρέμα

Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, το ηλιέλαιο, το Arla protein και τους σπόρους της βανίλιας.

Για την πίτα

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Πιάνω ένα φύλλο και το τοποθετώ τσαλακωτά μέσα στη φόρμα καλύπτοντας τον πάτο. Ραντίζω με λίγο βούτυρο και βάζω ακόμη ένα φύλλο επάνω στο πρώτο.

Aπλώνω ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας, το ραντίζω με βούτυρο και πασπαλίζω με τριμμένη σοκολάτα. Τσαλακώνω το φύλλο σε ένα είδος μπάλας και το τοποθετώ επάνω στα στρωμένα φύλλα στη φόρμα. Το δεύτερο φύλλο το ραντίζω με βούτυρο και το φτιάχνω μπαλάκι χωρίς όμως να ρίξω σοκολάτα. Συνεχίζω να δημιουργώ εναλλάξ «μπάλες» φύλλου μέχρι να γεμίσω τη φόρμα. Ραντίζω με όσο βούτυρο έχει απομείνει και περιχύνω με την κρέμα.

Ψήνω την πίτα για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζω από το φούρνο και ραντίζω με το κρύο σιρόπι. Αφήνω την πίτα να σταθεί για 2 ώρες και σερβίρω με την σος σοκολάτας.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ