Πύρινος εφιάλτης σε Φωκίδα & Κρανίδι: Παραδόθηκε στις φλόγες ξενοδοχείο – Πολλές οι ενεργές εστίες (βίντεο/φωτό)

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν τιτάνιες προσπάθειες στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας, και στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες φωτιάς, ενώ από τις πρώτες πρωϊνές ώρες επιχειρούν και εναέρια μέσα, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Τα κύρια μέτωπα είναι δύο -ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς τους Δελφούς- και εκεί έχουν ρίξει και το βάρος της πυρόσβεσης οι δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην Άμφισσα για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση, προσπάθησαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Οι δυνάμεις ρίχνουν το βάρος, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας, και στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα.

Οι περιοχές αυτές είναι που έχουν κρίσιμα μέτωπα χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες.

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας - Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο 'Αμφισσας - Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς.

Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους ενώ μεγάλες δυνάμεις από εθελοντές έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα και συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς.

Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά».

«Μάχη» για να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Μάχη με τις φλόγες και στην Αργολίδα – Στις φλόγες ξενοδοχείο, ζημιές σε κατοικίες

Παράλληλα, η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και στο Κρανίδι Αργολίδας, στη θέση Κορακιά, όπου επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο καθώς και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε εξέλιξη, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές, για πιθανή απειλή κάποιου οικισμού.

 

«Υπάρχει μία αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά», ανέφερε ο δήμαρχος Ερμιονίδας σύμφωνα με την ΕΡΤ. Για τους ενοίκους της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, ο κ. Γεωργόπουλος είπε, ότι απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην παραλία μεταφέρθηκαν, μέσω θαλάσσης, σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από την πυρκαγιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, τουλάχιστον 15 τουριστικές κατοικίες.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από το ξενοδοχείο Amanzoe:

52 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ξέσπασαν 52 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο «4» σήμερα, Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο &και Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία και Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ