5 συμβουλές για την σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής

Συμβουλές φροντίδας που δεν θα πρέπει να αμελήσετε!

Η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής καθίσταται μέγιστης σημασίας για κάθε γυναίκα.

Με τους κατάλληλους κανόνες υγιεινής και τα εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης, όχι μόνο θα διατηρήσετε την απαραίτητη ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής, αλλά θα αποφύγετε και το ενδεχόμενο ενοχλήσεων, ερεθισμών και λοιμώξεων.

Συμβουλές φροντίδας που δεν θα πρέπει να αμελήσετε:

Ακολουθήστε μια καθημερινή υγιεινή, χωρίς υπερβολές

  • Μία φορά την ημέρα είναι αρκετή. Διαλέξτε ένα εξειδικευμένο προϊόν καθαρισμού που σέβεται το φυσιολογικό pH της ευαίσθητης περιοχής, αποφεύγοντας τα κοινά αφρόλουτρα σώματος με συνθετικά αρώματα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το περιβάλλον του κόλπου είναι όξινο (pH 4- 4,5), λόγω παρουσίας γαλακτοβάκιλλων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να υπάρξουν μεταβολές της οξύτητας του κόλπου και της χλωρίδας, όπως κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού κύκλου, κατά τη λήψη αντιβιοτικών, στην εμμηνόπαυση και στην εγκυμοσύνη.

Εάν το pH του κόλπου αλλάξει και γίνει λιγότερο όξινο, ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός εξασθενεί και καθιστά την περιοχή ευάλωτη στην προσβολή από μικρόβια ή στον πολλαπλασιασμό των ήδη υπαρχόντων της φυσιολογικής χλωρίδας (π.χ. μυκητιασικές κολπίτιδες μετά τη λήψη αντιβιοτικών), οδηγώντας στην εμφάνιση λοιμώξεων.

  • Περιοριστείτε στο πλύσιμο μόνο της εξωτερικής περιοχής του κόλπου, δηλαδή του αιδοίου.

Το εσωτερικό του κόλπου διαθέτει τον δικό του μηχανισμό αυτοκαθαρισμού.

Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζονται κολπικές πλύσεις, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος.

Επίσης, να θυμάστε πως η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

  • Φροντίστε να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω και ποτέ από πίσω προς τα εμπρός.

Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν μεταφέρονται επιβλαβή βακτήρια από τον πρωκτό στον κόλπο σας.

Εάν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, σε δημόσιες τουαλέτες χρησιμοποιήστε καλύτερα τα δικά σας, ειδικά μαντηλάκια για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.

Προσοχή στην υγρασία

  • Μετά το ντους, φροντίστε να σκουπίζεστε με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα, αλλά και το καλοκαίρι, φροντίστε να αλλάζετε άμεσα το βρεγμένο σας μαγιό με στεγνό, καθώς η υγρασία και η ζέστη συντελούν στην ταχύτερη ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων, προκαλώντας έτσι έντονη φαγούρα και δυσοσμία στην περιοχή.
  • Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα, ειδικά το καλοκαίρι που ιδρώνουμε περισσότερο.

  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλάξτε συχνά σερβιέτα και ταμπόν (ανά 3-4 ώρες).

Μετά το τέλος της περιόδου, μπορείτε να κάνετε μια κολπική πλύση για την απομάκρυνση υπολειμμάτων, αλλά μόνο μετά από συμβουλή κάποιου ειδικού.

Σε περίπτωση αγωγής με αντιβιοτικά

  • Τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του κόλπου σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν κάνουν διακρίσεις: σκοτώνουν τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε αντιβίωση, ζητήστε από τον γυναικολόγο ή τον φαρμακοποιό σας να σας προτείνει τα κατάλληλα προβιοτικά, για λήψη από το στόμα ή σε μορφή κολπικών υποθέτων, τα οποία θα γίνουν οι σύμμαχοί σας στην υγεία της ευαίσθητης περιοχής σας.

Προσέξτε τη γενική σας κατάσταση

  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα: ασκηθείτε τακτικά, κοιμηθείτε καλά, προσέξτε να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες και περιορίστε τα γλυκά.

Τα προϊόντα με ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν τη βακτηριακή ισορροπία του κόλπου.

Το ίδιο και η αφυδάτωση, για αυτό και θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό (1,5-2 λίτρα την ημέρα) για να μπορέσει ο οργανισμός να ενυδατωθεί και να αποβάλλει τις τοξίνες.

Μην αναβάλλετε τον ιατρικό έλεγχο

  • Τέλος, καλό θα ήταν να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας για έλεγχο και συμβουλές τακτικά μέσα στον χρόνο, ενώ παράλληλα μην ξεχνάτε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για λοιμώξεις, όταν εμφανιστούν ασυνήθιστα συμπτώματα και αλλά και για τον καρκίνο του τραχήλου.

Σύμφωνα με την φαρμακοποιό Βίκυ Παπαθανασίου και το yo.gr, αν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, όπως ερυθρότητα, αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών που συχνά αλλάζουν χρώμα ή έχουν δυσάρεστη οσμή, τσούξιμο, οίδημα, κνησμός, πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή κατά τη σεξουαλική επαφή, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο ή τον φαρμακοποιό σας.

  • Η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής υγιεινής των γυναικών. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ