Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η φύση «αγκάλιασε» το υποθαλάσσιο ρεστοράν Under, στη Νορβηγία - Τρως και βλέπεις τον βυθό (φωτό)

Ήταν το πρώτο υποθαλάσσιο ρεστοράν της Ευρώπης και το μεγαλύτερο, παγκοσμίως

Φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta που δείχνουν ότι το «Under», το υποθαλάσσιο ρεστοράν του στην απόμακρη περιοχή Lindesnes της Νορβηγίας, έχει μετά από τρία χρόνια από τη δημιουργία του καλυφθεί από θαλάσσια ζωή όπως επιδιώκετο, άλλωστε.

Η με εμβαδόν 495 τετραγωνικά μέτρα αρχιτεκτονική δομή βυθίστηκε στα ανοιχτά μιας βραχώδους ακτογραμμής και τώρα λειτουργεί και ως τεχνητός ύφαλος.
 
Το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδίασε το «Under» ως έναν σωλήνα από τσιμέντο ο οποίος παραπέμπει σε τηλεσκόπιο. Εξωτερικά, το τσιμέντο αφέθηκε γυμνό ώστε στην τραχιά επιφάνειά του να μπορούν να προσκολληθούν φύκια και μαλάκια.

Δείτε όλες τις φωτό πατώντας το βελάκι στα δεξία

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

«Το υποθαλάσσιο ρεστοράν "Under" στη νορβηγική ακτή του Lindesnes σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να ενσωματωθεί, στο διάβα των χρόνων, πλήρως στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η τραχιά επιφάνεια του τσιμεντένιου κελύφους είχε στόχο να λειτουργήσει ως τεχνητός ύφαλος, καλωσορίζοντας πεταλίδες και κέλπιες (σσ: είδος φυκιού) να το κατοικήσουν» είπαν, μιλώντας στο Dezeen, οι αρχιτέκτονες. «Τώρα, είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τις σχεδιασμένες ενσωματώσεις να ζωντανεύουν, καθώς η φύση έχει πλήρως αγκαλιάσει και κατοικήσει το κτίσμα».
 
Το «Under» ήταν το πρώτο υποθαλάσσιο ρεστοράν της Ευρώπης και το μεγαλύτερο, παγκοσμίως. Πέραν της προσφοράς μοναδικής εμπειρίας ενδιαίτησης στους επισκέπτες, το κτίσμα στόχευε στην προσέλκυση θαλάσσιας ζωής, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής και προμηθεύοντας φρέσκα υλικά στον σεφ.

Επιπλέον, προσφέρει στους θαλάσσιους βιολόγους μοναδικό χώρο για να μελετήσουν τη θαλάσσια ζωή και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να μάθουν για αυτήν, παρατηρώντας την από κοντά. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι για να φροντίσει πραγματικά η ανθρωπότητα περισσότερο τη φύση, είναι ανάγκη περισσότερος κόσμος να τη δει πιο πολύ και να μάθει πιο πολλά για αυτήν» είπαν από το Snøhetta.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

 
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η βιοποικιλότητα της τοποθεσίας είναι μεγάλη, καθώς είναι στο σημείο όπου η Βαλτική συναντά τον Ατλαντικό. Τα φύκια και τα μαλάκια που έχουν προσκολληθεί στην επιφάνεια του νερού σχηματίζουν έναν ύφαλο ο οποίος θα καθαρίσει το νερό και θα προσελκύσει περισσότερα θαλάσσια πλάσματα.

Μετά την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου ρεστοράν, οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν μια σειρά από δομές στον γύρω βυθό, όπως βράχια, οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα προσφέρουν ένα «ακόμη καλύτερο φυτώριο» για οργανισμούς. Για τους επισκέπτες, ένα γιγαντιαίο παράθυρο από ακρυλικό λειτουργεί ως κορνίζα της θέας της θαλάσσιας ζωής· με διαστάσεις 11 επί τρία μέτρα επιτρέπει θέαση από κάθε επίπεδο του κτίσματος.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Under (@underlindesnes)

Το αρχιτεκτονικό γραφείο και γραφείο ντιζάιν Snøhetta, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδρύθηκε το 1989 από τους Craig Dykers και Kjetil Trædal Thorsen και το «Under» είναι η πρώτη ενασχόληση του με την υποθαλάσσια αρχιτεκτονική.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ