Δέος για το «χρυσό» τσακάλι: Για πρώτη φορά ο φωτογραφικός φακός το απαθανάτισε στη λίμνη Κάρλα (βίντεο)

Για πρώτη φορά στη λίμνη Κάρλα καταγράφηκε από φωτογραφικό φακό το σπάνιο Χρυσό Τσακάλι-Golden jackal (Canis aureus).

Το σπάνιο "χρυσό" σακάλι καταγράφηκε για πρώτη φορά στη λίμνη Κάρλα από την AM_Wildlife_PhotoShots.

Το χρυσό τσακάλι, ένα από τα τρία είδη τσακαλιού που απαντώνται, είναι ένα μεσαίο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των κυνιδών. Απαντάται στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη (μέχρι την Αυστρία και την Ουγγαρία), τη Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα απαντάται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις Σέρρες, τη Χαλκιδική, την Αττική, τη Φωκίδα, την Πελοπόννησο και τη Σάμο, ενώ υπάρχουν καταγραφές σε Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Μέχρι το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990 επιβίωνε ακόμα στην Κέρκυρα. Τα παλαιότερα ευρήματα τσακαλιού στην Ευρώπη βρέθηκαν στους Δελφούς και στον Κίτσο και χρονολογούνται από το 5000-4500 π.Χ..

Είναι παμφάγο και οπορτουνιστικό ζώο, με αποτέλεσμα η διατροφή να διαφέρει ανάλογα με τις εποχές του έτους. Τρέφεται με σκουπίδια, φρούτα, φυτά και μικρά ζώα, όπως αμφίβια, τρωκτικά και έντομα, ενώ μπορεί να φάει και αιγοπρόβατα. Συγγενεύει περισσότερο με το λύκο και με το κογιότ παρά με άλλα ζώα που αποκαλούνται τσακάλια.

 

Δέος για το «χρυσό» τσακάλι: Για πρώτη φορά ο φωτογραφικός φακός το απαθανάτισε στη λίμνη Κάρλα (βίντεο)

 

Έχουν αναγνωριστεί έξι υποείδη. Μέχρι πρόσφατα τα ζώα που έμοιαζαν με τσακάλια στη βόρεια και ανατολική Αφρική κατατάσσονταν στο είδος αυτό, αλλά γονιδιακές έρευνες απέδειξαν ότι αποτελούν ένα νέο είδος λύκου, τον αφρικάνικο χρυσό λύκο Canis anthus.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ