Γιάννης Λουκάκος: Καλοκαιρινό κριθαρότο με κοτόπουλο, μπρόκολο & λεμόνι

Υλικά για 4 μερίδες. Παρασκευή σε 30 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ
Για το κριθαρότο

  • 400 γρ. κριθαράκι.
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 1,2 κιλό ζωμός κοτόπουλο
  • 250 γρ. μπρόκολο
  • 80 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 5 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. χυμός λεμόνι
  • 80 γρ. πέστο βασιλικού
  • αλάτι

Για το κοτόπουλο

  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο μπούτι με πέτσα, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Ευχαριστούμε το Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κριθαρότο

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, για 2-3 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το κριθαράκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το κριθαράκι να αναδίδει ένα απαλό άρωμα καβουρδίσματος, για 3 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί εντελώς προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις και φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό ανακατεύοντας συχνά και αλατίζοντας που και που περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε την επόμενη δόση.

Όταν πια έχουμε προσθέσει και την τελευταία δόση του ζωμού, το κριθαράκι είναι μαγειρεμένο al dente και το κριθαρότο έχει χυλώσει εμφανώς προσθέτουμε το μπρόκολο, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύουμε. Μόλις το μπρόκολο μαλακώσει αλλά παραμένει τραγανό, σβήνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν καλά τα τυριά και το κριθαρότο να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αν το κριθαρότο είναι πιο πηχτό από ότι θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό για να το αραιώσουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας.

Για το κοτόπουλο

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από τη πλευρά της πέτσας μέχρι να πάρει ένα σκούρο καφετί χρώμα και να γίνει τραγανό. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να έχει εσωτερική θερμοκρασία τους 75oC.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ