Πέθανε στα 94 ο Μόντι Νόρμαν, ο θρυλικός συνθέτης των ταινιών Τζέιμς Μποντ (βίντεο/φωτό)

Ο Μόντι Νόρμαν, συνθέτης που έγραψε soundtrack και για ταινίες του Τζέιμς Μποντ, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

 «Με θλίψη μοιραζόμαστε την είδηση ότι ο Μόντι Νόρμαν πέθανε στις 11 Ιουλίου 2022 μετά από σύντομη ασθένεια», ανέφερε η ανακοίνωση στην προσωπικό του ιστότοπο. 

Το πιο διάσημο έργο του Νόρμαν δημιουργήθηκε ως μέρος της μουσικής για την πρώτη ταινία Μποντ, «Dr No», που κυκλοφόρησε το 1962, και στην οποία πρωταγωνίστησε ο Σον Κόνερι. Μια τζαζ διασκευή του Τζον Μπάρι για την ταινία οδήγησε στην εσφαλμένη αντίληψη ότι ο Μπάρι ήταν ο συνθέτης του σάουντρακ.

 

 

Ο Νόρμαν προσέφυγε στο δικαστήριο περισσότερες από μία φορές και κέρδισε το 2001 μια αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ενάντια στους Sunday Times, προκειμένου να κατωχυρώσει τα δικαιώματα για τη μουσική της ταινίας.

Ο Νόρμαν, γεννημένος ως Μόντι Νοσερίβιτς το 1928, μεγάλωσε στο East End του Λονδίνου και έγινε τραγουδιστής σε πολλά δημοφιλή μεγάλα συγκροτήματα στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του '60. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 άρχισε να γράφει τραγούδια για μιούζικαλ, συνεισφέροντας στίχους στο Make Me an Offer, και μουσική και στίχους στο Expresso Bongo του Βόλφ Μάνκοβιτς.

Εργάστηκε επίσης στο μιούζικαλ Belle το 1961, κάτι που οδήγησε στο να του ζητηθεί από τον παραγωγό των ταινιών Μποντ, Κάμπι Μπρόκολι, να δώσει τη μουσική για τον Dr No.

Ο Νόρμαν ήταν ο πρώτος σύζυγος της ηθοποιού Νταϊάνα Κάπλαντ, γνωστής για την κωμική σειρά Bless This House της δεκαετίας του '70, η οποία πέθανε το 2006.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ