Λέο Λέανδρος, ετών 99! Ο Έλληνας συνθέτης - φαινόμενο πούλησε 200 εκατ. δίσκους σε 70 χώρες - Η πολύκροτη βιογραφία του από τον Γιάννη Βίτσα

Ο Γιάννης Βίτσας  ετοιμάζει τη βιογραφία του τεράστιου σε μέγεθος συνθέτη, που πρόκειται να εκδοθεί στα μέσα Νοέμβρη σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Αυστραλία και Ευρώπη.

 

Οι δίσκοι ξεπερνούν σε πωλήσεις παγκοσμίως τα 250 εκατομμύρια. Έχουν κυκλοφορήσει περισσότεροι από 2000 LP με τα τραγούδια του, που έχουν ταξιδέψει σε περισσότερες από 70 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ τα κομμάτια του έχουν διασκευαστεί από τουλάχιστον 200 καλλιτέχνες.

Πέραν της Βίκυς Λέανδρος  που έστησε εξ' ολοκλήρου την καριέρα της συνεργάστηκε με τους μοναδικούς Νανά Μούσχουρη, Ντέμη Ρούσο, Julio Iglesias, Uli Martin.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Βίτσας μίλησε στην Κυριακάτικη Δημοκρατία και τη Μαρία Ανδρέου για τον 99 ετών συνθέτη φαινόμενο Λέο Λέανδρος, το μοναδικό Έλληνα που ένωσε μελωδικά το Βορρά και το Νότο της μουσικής.

Ο ίδιος άλλωστε ετοιμάζει τη βιογραφία του τεράστιου σε μέγεθος συνθέτη που πρόκειται να εκδοθεί στα μέσα Νοέμβρη σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Αυστραλία και Ευρώπη.

-Κύριε Βίτσα , πως αποφασίσατε να γράψετε την βιογραφία του σπουδαίου συνθέτη Λέο Λέανδρος; Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον; Πως τον πείσατε να δεχθεί να αφηγηθεί μια ολόκληρη ζωή που φτάνει τα εκατό χρόνια γεμάτου βίου;

Ο Λέο Λέανδρος αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες παγκοσμίως στο χώρο της μουσικής, έναν κολοσσό της τέχνης. Μιλάμε για έναν μοναδικό, αριστουργηματικό , σύνθετη ο όποιος ένωσε μελωδικά το Βορρά και το Νότο της μουσικής, έναν ιδιαίτερα ευφυή παραγωγό και έναν ερμηνευτή βαθιά συγκινητικό.

Τις δεκαετίες του ‘50, ‘60, ´70, ´80, ´90 κατέθεσε ένα τεράστιο, αμίμητο ασύγκριτο έργο δισκογραφικά που απλώθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Νομίζω πως μαζί με το Βαγγέλη Παπαθανασίου και το Μίκη Θεοδωράκης είναι στην τάξη των Ελλήνων συνθετών που διείσδυσαν τόσο πολύ στις ψυχές των ακροατών παγκοσμίως. Ένας ζωντανός θρύλος που αγαπήθηκε από το κοινό και κατάφερε κάτι εκπληκτικά μαγικό. Χωρίς ποτέ να «φωνάξει»την παρουσία του έκανε επί της ουσίας μία τεράστια διεθνή καριέρα.

Αποτελεί έναν ογκόλιθο της μουσικής της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας. Για μένα λοιπόν ήταν όνειρο ζωής να δημιουργήσω την βιογραφία του και να ξετυλίξω μαζί του την γεμάτη εμπειρίες και ανατροπές ζωή του. Έχω την ευτυχία άλλωστε να τον γνωρίζω περισσότερα από 20 χρόνια αφού με την κόρη του Μαριάννα είμαστε πολύ δεμένοι και αγαπημένοι φίλοι καρδιάς από τα φοιτητικά μας χρόνια στην Ιταλία.

Έτσι η πρώτη φορά που συνάντηθηκα με το Λέο Λέανδρος και την θεσπέσια οικογένεια του ήταν στις αρχές του 2000 και μέσα στα έτη που πέρασαν αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι έγιναν για μένα επίσης οικογένεια. Στην πορεία μου ως δημοσιογράφος συναντήθηκα με περισσότερες από 3000 σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, της πολιτικής, της επιστήμης, του θεάματος και απήλαυσα πολύ ουσιαστικές κουβέντες μαζί τους.

Κάποια στιγμή γύρω στο 2017 αισθανόμουν ότι αυτό δε μου ήταν αρκετό. Ένιωθα δηλαδή πως όσο ενδιαφέρουσες και αν είναι οι συζητήσεις με ένα πρόσωπο που είχα την τύχη να γνωρίζω πάντα αναγκαστικά εξαιτίας του ότι το εκάστοτε περιοδικό δεν μπορεί να περικλείει ολόκληρη σε λεπτομέρειες τη ζωή ενός ανθρώπου στις σελίδες μου έλειπε κάτι.

Έτσι αποφάσισα πως το επόμενο στάδιο της διαδρομής μου θα ήταν να γράψω την βιογραφία ανθρώπων που θεωρούσα πώς η φιλοσοφία όπως και το έργο τους ζωής τους θα αποτελούσε μία διδαχή για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Το πρώτο μου βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 και βασίζονταν στην συγκλονιστική ιστορία ζωής της ηθοποιού Κάκιας Κοντόπουλού.

Τώρα έχω την τύχη να ακολουθεί αυτός ο μοναδικός άνθρωπος και συνθέτης, που υπήρξε ουσιαστικά άφθαρτος στο χρόνο όχι μόνο επειδή έχω σ’ αυτή την ηλικία διατηρεί στην ολότητα του τις μνήμες, την γνώση, τις εμπειρίες , την αλήθεια ζωής αλλά και επειδή ποτέ συνειδητά δεν ξυπάστηκε με όσα τόσο σπουδαία δημιουργείσαι. Του ζήτησα λοιπόν με θέρμη να μου αφηγηθεί  τα κομμάτια της πολυκύμαντης ζωής του και εξαιτίας αυτής της τεράστιας αγάπης ετων που μας δένει το δέχτηκε.

- Τι θαυμάζετε σ εκείνον; 

 Θαυμάζω τα πάντα στο Λέο Λέανδρος

 Είναι το πρότυπο μου. Αποτελεί ουσιαστική έμπνευση για μένα και νομίζω το ίδιο θα κάνει για όποιον σε λίγους μήνες διαβάσει την ιστορία της ζωής του. Πρόκειται για έναν βαθιά δοτικό, γενναιόδωρο, ειλικρινή, αληθινό, σεμνό, ταπεινό ευφυή άνθρωπο, που πέρασε μέσα από τρομερές στενωπούς, από έναν αιώνα που άφησε βαθιά το στίγμα του στις ψυχές των ανθρώπων και ποτέ δεν εγκατέλειψε το όνειρο το όραμα του. Ακολούθησε μέχρι τέλους όσα του υποδείκνυε η καρδιά του. Λάτρευε και λατρεύει τη ζωή.

Δεν εστίασε ποτέ ακόμη στο ότι μαύρο τυχόν βίωνε αλλά κοίταζε στο φως που υπήρχε μπροστά του. Θέλει πολλή δύναμη να περάσεις έναν πόλεμο, τόσο στυγερό, όσο το δεύτερο παγκόσμιο, να χάσεις αγαπημένους σου ανθρώπους, να θρηνήσεις για ζωές, να κινδυνεύσεις ακόμα και να χαθείς και να μην επιτρέψεις σε κανένα τραγικό βίωμα να επισκιάσει … τον ήλιο σου. Η δύναμη και η καλοσύνη του αποτελούν έναν φωτεινο φάρο. Νομίζω ότι όλοι οι αναγνώστες του βιβλίου θα συγκινηθούν με την ιστορία του αλλά και θα βρουν επίσης το θάρρος, την τόλμη διαβάζοντας την βιογραφία του να παλέψουν για όσα αγαπούν, να ακολουθήσουν το δρόμο που η καρδιά τους επιτάσσει. 

-Πόσες καιρό σας πήρε, πόσες συναντήσεις, ποιες οι δυσκολίες, ποιες οι μεγάλες χαρές;  Το βιβλίο ποτέ με το καλό θα κυκλοφορήσει;

Το βιβλίο ουσιαστικά πήρε περίπου τέσσερα χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί. Ξεκινήσαμε τις συνέντευξης και τις συναντήσεις μας τον Οκτώβριο του 2018.  Όπως αντιλαμβάνεστε ήταν τόσο γεμάτη η ζωή του και η επαγγελματική διαδρομη του που κάθε φορά, σε κάθε συνάντηση ήταν σα να ανοίγει και μία καινούργια πόρτα, ένας νέος κόσμος που έπρεπε να μπω. Συναντήθηκαμε περισσότερες από 100 φορές. Οι κασέτες απομαγνητοφωνήσης ήταν άπειρες. Εξού και θα πρέπει να σας ομολογήσω πως το βιβλίο θα ξεπερνά τις 600 σελίδες.

Το πιο σημαντικό νομίζω στοιχείο αυτής της βιογραφίας είναι ότι αποτελεί με ένα τρόπο και ένα βιβλίο αυτοβοήθειας. Σε κάθε σελίδα, σε κάθε πρόταση του αντιλαμβάνεσαι πόσο πολύτιμη είναι η ζωή και πως ποτέ δεν είναι αργά για να ακολουθήσεις το δρόμο της καρδιά σου, να βρεις και να κυνηγήσεις όσα βαθιά επιθυμείς. Δεν. είχε καμία δυσκολία, αν εξαιρέσεις, την δυσκολία που όλοι στον πλανήτη βιώνουμε εδώ και δυόμισι χρόνια, μια πανδημία που μας έκλεισε για αρκετούς μήνες στα σπίτια μας.

Όμως ακόμα και σε αυτή τη συνθήκη βρήκαμε τον τρόπο να μη χάσουμε την εβδομαδιαία μας επαφή. Απαιτήθηκαν απλώς μερικές δεκάδες παραπάνω μοριακά τεστ. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και πραγματικά ανυπομονώ να έρθει αύτη στιγμή. 

-Η σύζυγος του η Βενετία η κόρη του η Βανέσα σας άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους και έγιναν οι αρωγοί σας σ αυτό το βιβλίο;

Από το πρώτο λεπτό. Είναι δύο σπουδαίες γυναίκες. Η αγάπη της Βενετίας απέναντι στο Λέανδρο είναι αναλλοίωτη, βαθιά , αληθινή. Επί 37 έτη βαδίζουν μαζί στον ίδιο δρόμο χωρίς να υπάρξει ούτε μια στιγμή που αυτό το βαθύ συναίσθημα να υποχωρήσει για κάποιο λόγο . Όταν έγραφα την προσωπική τους ιστορία σκεφτόμουν τι τεράστια ευλογία αποτελεί στην προσωπική περιπλάνηση του καθενός μας σ´ αυτό το σύμπαν να συναντηθούμε με το άλλο μας …ολόκληρο. Η Βανέσα είναι επίσης ένα τρομερά φωτεινό πλάσμα, ένα κορίτσι 32 ετών τρομερά ταλαντούχο με ουσιαστική αλήθεια και αρχές.

Είναι επίσης μία εξαιρετική σχεδιάστρια μόδας. Όπως λέει και ο Λέανδρος στην βιογραφία του «Η Βενετια και η Βανεσσα είναι η χαρά μου η πίστη μου πόσο Θέος απ’ όπου κι αν βρίσκεται κοίταξε με αγάπη προς την πλευρά μου και μου χάρισε τους αγγέλους του».  

-Που εστιάζει η βιογραφία; Στα παιδικά , νεανικά χρόνια, στους τρεις γάμους του, στα παιδιά του, στην σημαντική καριέρα του, στις συνεργασίες και στην φιλοσοφία της ζωής του;

Σε όλα όσα παραπάνω αναφέρετε. Η αφήγηση του Λέο Λέανδρος ξεκινά από το 1895 και την ιστορία των προγόνων του και καταλήγει στο 2022. Ταξιδεύεις μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ουσιαστικά και στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

-Γιατί πρέπει κάποιος να πάρει αυτό το βιβλίο και να διαβάζει για τον συνθέτη που πήγε λίγο πιο ψηλά την ευρωπαϊκή μουσική;

Γιατί θα παραδειγματιστεί από τη φιλοσοφία ζωής του, θα μάθει πάρα πολλές λεπτομέρειες της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας,  θα ανακαλύψει έναν τεράστιο καλλιτέχνη, έναν θρύλο της μουσικής που τα κομμάτια του τραγουδήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπων, θα διεισδύσει σε πολλά κομμάτια της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις μαρτυρίες του, θα συγκινηθεί, θα γελάσει, θα κλάψει και κυρίως θα κατανοήσει πώς στο τέλος αυτό που μένει απ’ όλα όσα βιώνουμε είναι η ενέργεια της αγάπης.

-Ο Λέο Λέανδρος είναι εκείνος που δημιούργησε την Βίκυ Λέανδρος καλλιτεχνικά πέρα το ότι την έφερε στον κόσμο ως πατέρας της;

Ναι. Ο Λέο Λέανδρος δημιούργησε εξολοκλήρου την καριέρα της Βίκυς  από τα σπάργανα της. Υπήρξε ο συνθέτης της πλειονότητας των τραγουδιών της, που αγαπήθηκαν ανά τον κόσμο, ο παραγωγός της, ο μάνατζερ της, ο δάσκαλος της, ο μέντορας της. Σ’ αυτόν οφείλει την καλλιτεχνική της ύπαρξη. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως το 1965 όταν κυκλοφόρησε τον πρώτο της single ήταν ήδη ένας τρομερά επιτυχημένος τραγουδιστής συνθέτης και παραγωγός στην Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη.

-Επειδή οι αριθμοί λένε την δική τους αλήθεια. Μας μιλάτε λίγο με αριθμούς για τον Λέανδρος. Πόσες πωλήσεις δίσκων, πόσες συνεργασίες, πόσες επιτυχίες;

Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Ο κατάλογος των επιτυχιών του είναι ατέλειωτος. Οι δίσκοι ξεπερνούν σε πωλήσεις παγκοσμίως τα 200 εκατομμύρια. Έχουν κυκλοφορήσει περισσότεροι από 2000 δίσκοι με τα τραγούδια του, που έχουν ταξιδέψει σε περισσότερες από 70 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ τα κομμάτια του έχουν διασκευαστεί από τουλάχιστον 200 καλλιτέχνες. Επίσης πέραν της Βίκυς συνεργάστηκε με τους μοναδικούς Νανά Μούσχουρη, Ντέμη Ρούσο, Julio Iglesias, Uli Martin. 

-Υπήρχαν στιγμές που και εσείς συγκινηθήκατε, γελάσατε, ξαφνιαστήκατε,  κλάψατε με την ζωή του;

 Σε πάρα πολλές στιγμές. Ένας αιώνας ζωής δε γίνεται παρά να περικλείει όλα τα συναισθήματα. 

-Ο Λεό Λέανδρος τι είναι για τους Γερμανούς αλλά και για τους Ευρωπαίους; Συνειδητοποιείτε ότι οι Γερμανοί έχουν να τον δουν πολύ καιρό αφου ο καλλιτέχνης έχει αποτραβηχτεί πολλά χρόνια στην Ελλάδα; Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτή η βιογραφία; Είναι μια σημαντική στιγμή για το διεθνές πεντάγραμμο και μια επιστροφή του Λέανδρος; 

Νομίζω πως τόσο για τους Γερμανούς όσο και για τους ευρωπαίους είναι μία πολύ σημαντική μουσική προσωπικότητα. Ειδικά για τους Γερμανούς θεωρώ πως αποτελεί έναν από τους θρύλους τους, τον κολοσσό της μουσικής ιστορίας τους. Άλλωστε εκεί έδρασε καλλιτεχνικά εκεί για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες με τεράστια επιτυχία.

-Το βιβλίο σας θέλετε να το κυκλοφορήσετε στο εξωτερικό; Θέλετε να γίνει μια παρουσίαση στην Γερμανία; Στην Ελλάδα σίγουρα θα γίνει μια παραουσίαση ανάλογη της φήμης του . 

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία. Θα μεταφραστεί αρχικά στα Γερμανικά, τα Αγγλικά, τα Ισπανικά και τα Γαλλικά. Προτεραιότητα φυσικά έχει έπειτα από την Ελλάδα η Γερμανία που αποτέλεσε το καλλιτεχνικό του σπίτι, τον τόπο που έδρασε, το σημείο από όπου ξεκίνησαν όλα και άνοιξε αυτή η διεθνής διαδρομή.

Το επόμενο έτους φιλοδοξώ η βιογραφία να βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων της Ευρώπης. 

Θα παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο και φυσικά σε ολόκληρη τη Γερμανία. Άλλωστε και συμβολικά αν το δείτε αυτό το μεγαθήριο της μουσικής το 2023 κλείνει τα 100 χρόνια ζωής. Νομίζω πως θα πρέπει να το γιορτάσουμε όπως του αξίζει. 

-Πως ένας άνθρωπος φτάνει στα 99 χρόνια ζωής και χορεύει, περπατά, παίζει μουσική, βλέπει τηλεόραση και αναλύει την διειθνή ειδησεογραφία; Ποιο είναι το μυστικό του;

Αγάπα τους ανθρώπους και τη ζωή. Δεν επιτρέπει σε καμιά δυσκολία να τον πτοήσει, και παραμένει ολοκληρωτικά δημιουργικός.  Ξέρετε ως σήμερα γράφει μουσικές καθημερινά στο κασετοφωνάκι του. Η μουσική και η υπέροχη αποτελεί το οξυγόνο του.

-Αληθεύει ότι δεν πήρε ποτέ την σύνταξη που του αναλογεί από το ελληνικό κράτος 

Ναι άλλο ένα μάθημα του πελώριου ήθους του. Δεν θέλησε να επιβαρύνει ακόμη και με τη σύνταξη του που δικαιούνταν να λάβει από το ελληνικό κράτος μία χώρα που επί τόσα έτη δοκιμάζεται. Τα τελευταία οχτώ χρόνια είναι τυφλός. Και όμως αρνήθηκε και αυτό το ποσό της σύνταξης που δίνεται στους ανθρώπους που δοκιμάζονται μ αυτόν τον τρόπο.

-Τι όνειρα κάνετε για αυτό το βιβλίο;

Κάνω μόνο ένα όνειρο να αγαπήσετε το Λέο Λέανδρος, όσο τον αγάπησα και εγώ μέσα από τις αφηγήσεις του. Νομίζω ο κάθε άνθρωπος θα βρει ένα δικό του κομμάτι μέσα από αυτό το βιβλίο.

- Τι έχετε να πείτε για την μεγάλη αγάπη της ζωής του, την Βενετία;

Πως είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς, μία γυναίκα γεμάτη γενναιοδωρία, αγάπη, ενσυναίσθηση και αλήθεια. 

Και πραγματικά  εύχομαι ο Θεός να φέρει σε όλους μας μία τόσο μεγάλη αγάπη σαν τη δική τους. 

-Τι σας έχει δώσει ως μάθημα ζωής ο Λεό Λέανδρος ;Πόσο σας άνοιξε το μυαλό σας; Σας άλλαξε σε πολλά; Αν αυτός με τα 99 χρόνια ζωής , ποιος άλλος έχει την σοφία;

Αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης μέσα από την περιπλοκότητά του έργου του και την απλότητα της ζωής του μου έμαθε πως αυτά που πρέπει να οπωσδήποτε έχουμε στις αποσκευές αυτής της διαδρομής στο μικρό μας σύμπαν είναι ουσιαστική και ανιδιοτελή  αγάπη απέναντι στους ανθρώπους, πάθος για όσα ονειρευόμαστε να δημιουργήσουμε και πίστη πώς ότι και αν συμβεί ακόμα και η μεγαλύτερη δοκιμασία είναι απλά ο δρόμος που θα μας φέρει πιο κοντά στον προορισμό μας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ