WWF: «Η Μεσόγειος φλέγεται!» - Μεγάλες πυρκαγιές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία - ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα

«Χρειάζεται ριζική αλλαγή της κουλτούρας του συστήματος δασοπυροπροστασίας πριν να είναι αργά»

Ένα χάρτη από το σύστημα Copernicus, που δείχνει τα πύρινα μέτωπα στην Ευρώπη, δημοσίευσε στο Instagram η ελληνική WWF.

«Η Μεσόγειος φλέγεται! Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις τελευταίες ημέρες τα σπίτια τους στη Γαλλία για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές, ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για πιο ζεστά και εκτεταμένα καλοκαίρια που οδηγούν σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Μεγάλες πυρκαγιές σημειώνονται επίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Το παράδειγμα της Γαλλίας -που θεωρείται από τις πιο οργανωμένες χώρες ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών- δείχνει πόσο ευάλωτη είναι πλέον η Μεσόγειος στις μεγαπυρκαγιές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WWF Greece (@wwfgreece)

 

 Χρειάζεται ριζική αλλαγή της κουλτούρας του συστήματος δασοπυροπροστασίας πριν να είναι αργά. Η πρόληψη είναι το κλειδί, για να μπορούμε να προλαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε τα περιστατικά πυρκαγιών» διαβάζουμε στο σχετικό post.

Φλέγεται η Ευρώπη - Φωτιές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη αυτό τον μήνα, πλήττοντας την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ενώ τροφοδοτούνται από το ολοένα πιο θερμό και ξηρό κλίμα που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Στη Γαλλία, όπου οι πυροσβέστες στην περιοχή Ζιρόντ στη νοτιοδυτική χώρα προσπαθούν από τις 12 Ιουλίου να θέσουν υπό έλεγχο τεράστιες δασικές πυρκαγιές, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό δήλωσε ότι χρειάζεται να επενδυθούν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστούν τέτοιες απειλές.

Στη Ζιρόντ, δύο τεράστιες πυρκαγιές έχουν κάψει πάνω από 190.000 στρέμματα δάσους ενώ 37.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε έξι ημέρες. Οι καπνοί από αυτές τις φωτιές έφθασαν έως το Παρίσι, σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων, και επηρέασαν την ποιότητα του αέρα εκεί, όπως δήλωσε αργά χθες το παρατηρητήριο της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή του Παρισιού.

Βρετανοί πυροσβέστες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα για να κατασβήσουν πυρκαγιές και μηχανικοί πάλευαν ενάντια στον χρόνο σήμερα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, μία ημέρα αφού το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ στη χώρα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

 

 

 

 

Στον Τοσκάνη της Ιταλίας, δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν μάχη με πυρκαγιά που ανάγκασε εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και είχε ως αποτέλεσμα να εκραγούν δεξαμενές αερίου, ενώ ο καπνός από πυρκαγιά στη βορειαανατολική Ιταλία ανάγκασε το ναυπηγείο Fincantieri να αναστείλει τη λειτουργία μονάδας με 3.000 εργαζομένους.

Στην Ισπανία, που πλήττεται από κύμα ακραίας ζέστης εδώ και μέρες, δασικές πυρκαγιές μαίνονταν αργά χθες στην επαρχία Θαμόρα (βορειοδυτικά). Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σχεδόν 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους που κατέστρεψαν πολλές χιλιάδες στρέμματα βλάστησης.

Στην Πορτογαλία, 2.000 πυροσβέστες μάχονταν χθες βράδυ κατά των πυρκαγιών. Οι δύο πυρκαγιές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε μία αυτές επιχειρούσαν χθες σχεδόν 800 πυροσβέστες ενώ τρία χωριά εκκενώθηκαν. Σήμερα αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ