Η Ειρήνη Νικολοπούλου με την Βέφα στην Χαλκιδική: 12 μίνι συνεντεύξεις για μια ζωή τόσο νόστιμη & τόσο δραματική - η αυτοβιογραφία της (φωτό & βίντεο)

Ο καλύτερος τρόπος για να παρουσιάσω την αυτοβιογραφία της «Ησουν πάντα εκεί »ήταν να είμαι κοντά της για κάποιες ώρες 

Πέρασα ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι της Βέφας Αλεξιάδου στην Χαλκιδική.

Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι ο καλύτερος τρόπος για να παρουσιάσω την αυτοβιογραφία της «Ησουν πάντα εκεί »ήταν να είμαι κοντά της για κάποιες ώρες στο όμορφο σπίτι της πάνω στη θάλασσα εκεί που περνάει τις άπειρες ώρες μοναξιάς αλλά και δημιουργίας για να γράψω μετά στο eirinika.

Οι πρώτες χαρές που έζησε στο όμορφο σπίτι στην Χαλκιδική η Βέφα Αλεξιάδου με την οικογένειά της - o γάμος της μικρής κόρης της Αλεξίας που δυστυχώς πέθανε το 2014 

Η Βέφα «πέρασε δια πυρός και σιδήρου και έγινε ατσάλι.» Είναι η φράση που λέει συνέχεια μόνη της και έχει δίκιο. Στην μυθιστορηματική βιογραφία της που έγραφε επί 4 χρόνια , δουλεύοντας νύχτα μέρα περνάει η πολυτάραχη ζωή της από το Βόλο ,στην Φλώρινα, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ,από τη φτώχεια στον πλούτο και την επιτυχία στις μεγάλες χαρές και στις τραγωδίες του 2014 με τους θανάτους και των δύο κοριτσιών της μέσα σε τρεις μήνες.

Εδώ μας μιλάει για τον άντρα της τον Κώστα και το πως ήρθε δεύτερος στη ζωή της αφού αυτή ήταν ήδη ερωτευμένη με ένα …..Γιώργο

Η άλλοτε πολυτελής έπαυλη όπου έζησε ευτυχισμένη με τον άντρα της τον Κώστα και τις κόρες της την Αλεξία και την τους συζύγους τις δύο εγγονές της ,σήμερα μοιάζει να αναπολεί περασμένα μεγαλεία με ύψιστο μεγαλείο ,εκείνο της χαράς .

Και βέβαια η Βέφα αν και οδεύει για τα 90, κρατάει ψηλά το ηθικό της γιατί όπως είπαμε η ζωή ίδια ,την έκανε σκληρή.

Όταν χώρισε με τον πρώτο της έρωτα τον Γιώργο επειδή δεν είχε προίκα και τελικά παντρεύτηκε τον Κώστα….

Δεν κατεβάζει το κεφάλι δεν αφήνεται σε κλάματα ,παλεύει, παλεύει,αγωνίζεται κάθε μέρα να κρατάει στην άκρη τις μνήμες που την στοιχειώνουν και να ζεί ένα αξιοπρεπές παρόν. «Αν δεν είχα πέσει πριν από δύο χρόνια», δεν παύει να λέει, θα ήμουν μια χαρά».

Η αλήθεια είναι πως αφότου είχε το ατύχημα στην σκάλες 10 σπόνδυλοι της έφυγαν από τη θέση τους ώστε σήμερα περπατάει με μπαστουνάκι, έχει μεγάλη σκολίωση,καθημερινότητα της μαζί με την έκπτωση της ακοής και της όρασης γίνεται πιο δύσκολη.

«Σε 5 μήνες αρραβωνιαστήκαμε σε 5 μήνες παντρευτήκαμε»

Οι ωραίες αναμνήσεις από τα ταξίδια της στα πέρατα της γης και στις πέντε ηπείρους οι επανειλημμένες προσκλήσεις στην Αμερική όπου την έχριζαν βασίλισσα της ελληνικής κουζίνας,οι διεθνείς βραβεύσεις, της κάνουν παρέα σε αυτή την εκκωφαντική μοναξιά .

Η Βέφα θέλει να μιλάει θέλει να θυμάται και θυμάται κάθε λεπτομέρεια από τα παιδικά της χρόνια με τον αλκοολικό πατέρα που έδερνε τη μητέρα της ,την Κατοχή για την πείνα στο Βόλο, τα ξέγνοιαστα κάπως στη συνέχεια χρόνια στην Φλώρινα κοντά στην γιαγιά της τις πρώτες αγάπες και τα φλερτ που ξεκίνησαν μέσα από τα παιδικά περιοδικά της εποχής, τον μεγάλο έρωτα και παρολίγον αρραβώνα με το Γιώργο.

Ενα ανομολόγητος έρωτας απο τον Βασίλη , τον παιδικό της φίλο γιά την Βέφα 

Ο Γιώργος δεν την παντρεύτηκε γιατί οι γονείς του διαπίστωσαν ότι δεν είχε μεγάλη προίκα.

 

 Ο Βασίλης της εξομολογήθηκε τον έρωτα του που κράτησε μια ζωή όταν μπήκε στο νοσοκομείο και νόμιζε ότι θα πεθάνει .Τελικά ο Βασίλης ζει και την παίρνει ακόμα στο τηλέφωνο τώρα που είναι και οι δύο γεροντάκια.

Οταν την έπιασε απο το χέρι ο Cointreau , ο άνδρας που της έφερε μεγάλη τύχη και της άνοιξε την πόρτα για να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο με τα βιβλία της για την ελληνική μαγειρική

 

Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορείς να τους πεις γέρους ακόμη κι αν διανύουν την 10η δεκαετία της ζωής τους.

Τέτοιος άνθρωπος είναι η Βέφα. Που ξυπνάει το πρωί με το άψογο χτένισμα το οποίο διατηρείται έτσι περιποιημένο για 10 μέρες, βάφεται φοράει την αγαπημένη της μπλε σκιά της Lancôme, Απαντάει στο θαυμαστές της στο facebook, μιλάει με τον γαμπρό της που την φροντίζει και στέλνει τα βιβλία της σε όλο τον κόσμο, φροντίζει τον κήπο της και κυρίως μαγειρεύει.

«Ο Κώστας ο άνδρας μου δεν θα με αλλάζει με καμία ξανθιά αν και του άρεσαν οι ξανθιές – εγώ τα έβαψα και έγινα ξανθιά τελικά ενώ ήμουν εντελώς μελαχρινή όταν άρχισαν να ασπρίζουν τα μαλλιά μου»

Η Βέφα μας περιποιήθηκε με μία ανεπανάληπτη σπανακόπιτα,με τις θρυλικές τις τυροπιτούλες, τους μοναδικούς κεφτέδες της ,το κέικ με λεμόνι, το τσουρέκι της.

Μιλάει για το παρελθόν και φωτίζεται το πρόσωπο της. Αλλά κυρίως έχει αφοσιωθεί στο θεό. Παίρνει δύναμη κάθε μέρα, δεν έπαψε να μου λέει από το μεγαλοδύναμο που ήταν πάντα κοντά της εξού και οτίτλος της αυτοβιογραφίας της Ησουν πάντα εκεί.

«Ο θάνατος των κοριτσιών μου το 2014 κράτησα το κεφάλι μου ψηλά έκλαψα χωρίς να με δει κανείς έκλαψα μόνη μου ο θεός και η θεία πρόνοια σε όλες τις δύσκολες στιγμές τηs ζωής μου ήταν εκεί»

Στο εκκλησάκι της βίλας της πηγαίνει σιγά-σιγά ακόμη και τώρα με το μπαστουνάκι της κάθε απόγευμα προσεύχεται και διαβάζει τον εσπερινό. Την ώρα του δειλινού η αγαπημένη της ώρα. Εκείνη την ώρα διαλέξαμε για να της πάρω την συνέντευξη. Με φόντο την εκκλησούλα της.

Τι άλλο φόντο να βάλεις σε μια τέτοια αύριο αυτοβιογραφία και σένα τέτοιο κλείσιμο κύκλου ζωής όταν ξέρεις ότι εκεί που έγιναν οι γάμοι, τα βαφτίσια και χαρές, ήρθαν τα δράματα και τα κλάματα με τέσσερις αλλεπάλληλους θανάτους, του συζύγου της ,της αδερφής της και των δύο παιδιών της.

«Άνθρωποι που περνάνε μεγάλες απώλειες ας ακολουθήσουν το παράδειγμα μου , να παραμείνουν δυνατοί - δεν έβαλα μαύρα ανεξάρτητα από το αν μέχρι την ώρα που θα φύγει ψυχή μου θα πονάω»

Αλλά όπως θα δείτε στα μικρά 10 βίντεο που τράβηξα η ίδια, μιλώντας μαζί της, η Βέφα στέκεται όρθια με την δυνατή ψυχή της ,το χαμόγελο της ,τις επιτυχίες της και την πίστη στο μέλλον μέσα από τις δύο εγγονές της της κόρης της Αλεξία.

Η Βέφα μιλάει για τις εγγονές της και το μέλλον

Διόλου τυχαίο ότι εκείνο το βράδυ που τελειώσαμε τις συνεντεύξεις, της ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό ότι το Νοέμβριο της απονέμουν το μεγαλύτερο βραβείο μαγειρικής .Το sms της έστειλε ο Edouard Quantreau (το είδα με τα μάτια μου) ο μέντορας της εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

 

 

Ευχαριστώ πολύ την Βέφα για την εμπιστοσύνη, για το άνοιγμα της καρδιάς της και γιατί μοιράστηκε τις πιο μύχιες σκέψεις της ,θέλω να πιστεύω ,απαντώντας στην κρίσιμη ερώτηση :”μα πως αντέχεις και συνεχίζεις ,ντύνεσαι με ζωηρά χρώματα και δεν είσαι μαυροφορεμένη κλεισμένη στο σπίτι να κλαις;”

 

Ο πόνος είναι μέσα στην καρδιά μου κλεισμένος και κάθε βράδυ όταν μένω μόνη μου τότε βγαίνει κι αυτός και μου κάνει παρέα .Ο πόνος μου κάνει παρέα και όχι αν θα βάλω μαύρα ή αν θα βαφτώ ή όχι , ποιος το ξέρει και ποιος νοιάζεται;

Πρωινό απο τα χεράκια της Βέφας Αλεξιάδου 

 

 

Τηγανιτές πατάτες και τηγανοί κεφτέδες μαζί με τη Βέφα

 

 

Ποιο είναι το μυστικό μιας πολύ καλής σπανακοτυρόπιτας

 

 

Μουσακάς ο κλασικός ο ανεπανάληπτος

 

 

Οι συνεντεύξεις, που θα δείτε ,οι περισσότερες έγιναν όπως είπαμε με φόντο την εκκλησία στον κήπο της και θέα το Αιγαίο από την παραλία της Μόλα Καλύβα ενώ αρκετές και μέσα στην κουζίνα της που θα  βρείτε στα social media μου.

*Ευχαριστώ πολύ την Βέφα και για την φιλοξενία ,για την παραχώρηση των οικογενειακών φωτογραφιών 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ