Η μοναξιά στις μέρες μας - Πώς συνδέεται με την ψυχική υγεία;

Η κοινωνική απομόνωση φαίνεται να οδηγεί σε συναισθήματα άγχους...

Στις μέρες μας, μετά τον κορονοιό και τις καραντίνες οι άνθρωποι γίνονται πιο μοναχικοί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μοναξιά στις κοινωνίες. Επίσης τα social media, φαίνεται να συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που γίνονται πιο μόνοι με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν επίσης να εμπιστεύονται λιγότερο τους άλλους, γεγονός που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης. Είναι λοιπόν, ακόμη πιο σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την κοινωνία μας ενωμένη.

Η μοναξιά είναι βαθιά συνδεδεμένη με την κατάθλιψη.

Η μοναξιά οδηγεί σε κατάθλιψη ή η κατάθλιψη οδηγεί στη μοναξιά; Είναι πιθανό να είναι λίγο και από τα δύο, με το καθένα να συμβάλλει στον κίνδυνο του άλλου. Ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η κοινωνική απομόνωση. Αν νιώθετε πολύ καιρό μοναξιά, μπορεί να έχουν επηρεαστεί τα συναισθήματά σας και η διάθεσή σας. 

freepik

Απομακρύνεστε από τους ανθρώπους γύρω σας, κλείνεστε στον εαυτό σας και πέφτετε πιο εύκολα σε κατάθλιψη.

Η μοναξιά είναι γενικά ένας ισχυρός παράγοντας της ψυχικής υγείας. 

Η κοινωνική σύνδεση συνδέεται άμεσα με την ευημερία.

Όσο η μοναξιά μπορεί να μας βλάψει, η κοινωνική σύνδεση φαίνεται ότι όχι μόνο αναιρεί αυτές τις επιπτώσεις, αλλά μπορεί να προστατεύσει την υγεία και την ψυχική μας υγεία με πολλούς τρόπους. Οι άνθρωποι με ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις είναι πιο υγιείς και ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα, η κοινωνική συνδεσιμότητα συμβάλλει και στη μακροζωία.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις προσφέρουν συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας. Ακόμη και οι περιστασιακές συζητήσεις με γείτονες ή συναδέλφους σε καθημερινή βάση, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

Επίσης, η κοινωνική υποστήριξη μειώνει το ψυχολογικό στρες. Όταν έχετε καλούς φίλους στη ζωή σας και σας υποστηρίζουν μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συναισθήματα του άγχους και να μοιραστείτε μαζί τους τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ