Γυναικεία γονιμότητα: Αυτές οι συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος

Η γυναικεία υπογονιμότητα είναι μια κοινή κατάσταση κατά την οποία η ικανότητα να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα μωρό είναι μειωμένη ή περιορισμένη κατά κάποιο τρόπο.

Η γυναικεία γονιμότητα επηρεάζεται σαφώς από την ηλικία και άλλους ιατρικούς παράγοντες. Μιλώντας για την ηλικία, η γονιμότητα μιας γυναίκας συνήθως αρχίζει να πέφτει από την ηλικία των 30 ετών και μετά. Ωστόσο, εκτός από τη γήρανση, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να αλλάξουν, για να διασφαλιστεί ότι δεν κινδυνεύετε από υπογονιμότητα.

Υπέρβαρη ή λιποβαρή

Το βάρος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος. Θα πρέπει να είστε στο ιδανικό σας βάρος, ανάλογα με την ηλικία και το ύψος σας. Το υπερβολικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 30 ή περισσότερο) συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής και επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Το λιποβαρές έχει συνδεθεί με δυσλειτουργία των ωοθηκών και στειρότητα. Ο κίνδυνος αυξάνεται σε γυναίκες με ΔΜΣ κάτω του 17. 

Πάρα πολύ άσκηση 

Για τις παχύσαρκες γυναίκες, η σωματική δραστηριότητα έχει προστατευτική επίδραση στη γονιμότητα όταν συνδυάζεται με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας για τις γυναίκες. Η απώλεια υπερβολικού σωματικού λίπους από την υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και την έμμηνο ρύση. Η υπερβολική έντονη σωματική δραστηριότητα μειώνει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης.

Κάπνισμα 

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά την πιθανότητα σύλληψης μιας γυναίκας. Το τακτικό κάπνισμα μειώνει τη λειτουργία των ωοθηκών και μειώνει τα αποθέματα των ωοθηκών εξαντλώντας τα ωάρια σας πρόωρα. 

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Οι γυναίκες που πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στειρότητα από εκείνες που πίνουν σε μικρότερη ποσότητα. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ωορρηξίας. Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε, αποφύγετε να πίνετε εντελώς αλκοόλ. Η αποχή κατά τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται για ένα υγιές έμβρυο.

Στρες και ψυχική ευεξία

Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα. Έρευνα διαπίστωσε ότι η αγχώδης διαταραχή ή η κατάθλιψη επηρεάζει το 30% των γυναικών που παρακολουθούσαν κλινικές υπογονιμότητας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ